Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
Newsletter ”Varning Schönfelder” nr 1 den 20 januari 2008  
Den obehagliga sanningen…
 
 
Mot korruption, vänskapskorruptionen, maktmissbruk och slöseriet med skattemedel  
 
Jag har valt en personlig, oftast kontroversiell prägel på det som skrivs, helt medvetet  
 


 
 
Ledare  
 
Gott nytt år 2008
 
 
Sista Newsletter handlade om 100 år av tillväxt i Sverige, jordens befolkning har ökat med 5,5 miljarder till dryg 6,5 miljarder och Sverige med sina futtiga 9 miljoner har 1 miljon arbetslösa, och 1 miljon gömda i olika bidragssystem, 400 av 500 miljoner EU medborgare har en högre levnadsstandard än svenskarna.  
Och fortfarande tror många svenskar att man tillhör eliten på jorden, desinformationen fungera i vart fall perfekt.  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=922&show=922  
När kommer insikten att sluta gnälla och skapa mera?  
När kommer insikten att det är entreprenörer som skapar, inte administratörer?  
När kommer insikten i varje skapat företag har det funnits är det en person som trodde på sin idé som bespottats av vasallerna, bara för att ta några exempel Bell med telefonen, Hoover för dammsugaren, Edison med glödlampan, Alfred Nobel, Gustav Dalén och AGA gas, Kamprad och Ikea, Volvo bildades 1926 som ett dotterbolag inom SKF med Assar Gabrielsson som VD och Gustaf Larson, 1953 startade Per-Olof Ahl en kappbutik i en källare i Göteborg, Hennes & Mauritz grundades av Erling Persson, som öppnade den första butiken i Västerås 1947 företaget har omkring 60 000 anställda och över 1 500 butiker i 28 länder. Dess omsättning är drygt 80 miljarder kronor (2006).  
Ur&Penn är Sveriges ledande butikskedja för klockor och modeaccessoarer med 60 butiker i hela landet, Sven Salén studerade ekonomi i Göteborg. Han arbetade bl.a. på Göteborgs Handelsbank och kom i kontakt med Göteborgs sjöfartsnäring. 1915 lånade Sven Salén pengar för att köpa sitt första fartyg, motorpråmen ROBUR. Så kom det sig att det som skulle bli ett av Sveriges största rederier, det välkända stockholmsrederiet SALÈNs, har sina rötter i sjöfartsstaden Göteborg. Sven Salén köpte sedan två segelskutor varefter en flotta av mindre kustfartyg sakta växte fram till ett av världens mest aktade redare. Vi har Lidl, Ryanair, easyjet, Southwest Airlines och miljoner andra som skapar välstånd för oss alla.  
Rederi AB Nordstjernan. Detta rederi som bildades den 19 maj 1890, men dess verksamhet började redan 1887. Den bedrevs då av A. Johnson & Co., en export och importfirma som år 1887 inköpte ett fartyg och började idka rederirörelse.  
 
Det finns miljoner entreprenörer i världen som vågar vilka skapar världskoncerner som ger oss välstånd. Dit räknar jag också hjältarna i den privata svenska bussbranschen som skapa arbeten och inkomster till samhället när andra går hem, finns dom kvar och sliter med sina företag i det tysta.  
Det finns inte ett enda bärkraftigt företag som startats av kollektivet, det finns inte ett enda bolag med bärkraft som startats av byråkrater någonstans i världen.  
Det finns inte ett enda bolag som kan drivas av en organisation och dit hör bevisligen BR med Anna Grönlund som tillhör företagskvaddarna och tillika vill vara ett språkrör samtidigt som man är allierad med motståndarna i SLTF.  
Ändå tillåts folket som lever på entreprenörernas vilja att ta risker i Sverige ha synpunkter, skapa jantelagar och i bussnäringen sätta upp så många hinder att det bara är kollektivet som kan driva företag så länge alla andra bidrar med hot om fängelse med dryga 55 miljarder årligen, vad säger dig detta? Dags att lämna branschorganisationen?  
 
 

 
 
1  
 
En alltid upplivelse full vecka i Sverige
 
 
Bus 4 you är ett spännande koncept där jag provåkte förmodligen något som kan kallas för branschens i särklass bästa stolar. Hela ombord konceptet är attraktivt frågan är bara som alltid i dessa dagar – hur länge orka man med att köra innan det blir lönsamhet? Samtidigt som detta skrivs har Bus 4 you och Säfflebussen fusionerats med Stefan Carlén som chef.  
Carlén med ett förflytande som VD för Swebus Express kan säkerligen tillföra koncernen ett och annat. Mer om detta i en egen artikel i detta nyhetsbrev.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-1.pdf  
 
 

 
 
2  
 
Bus4you blir Säfflebussen for All?
 
 
Det kom ett meddelande som är bekräftat av både Olof Bentén som avgår som VD och Stefan Carlén som tar över rodret när man nu fusionera Bus4you och Säfflebussen med omedelbar verkan där personalen fick informationen i fredags den 18:e januari 2008.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-2.pdf  
 
 

 
 
3  
 
Budgetöverskott som egentligen är ett rejält underskott, men vem bryr sig?
 
 
Tar man statsskulden från 2005 på 1246 miljarder och minskar det med statsskulden 2007 på 1168 miljarder får man fram ett netto på 78 miljarder alltså inte en siffra rätt som Riksgälden redovisar. Den redovisade statsskulden för sista december 2007 innehåller dessutom försäljningsintäkter från olika utförsäljningar, inte ett spår av minskade utgifter. Samtidigt som många nya lån tas i statens olika bolag för att inte behöva ta med detta i BNP samtidigt som Landstingen och kommunerna kraftigt har ökat sina skulder. Kollektivtrafiken är en av de största förutom sjukvården med att sprätta iväg pengar utan kontroll.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-3.pdf  
 
 

 
 
4  
 
Jorden befolkning idag på eftermiddagen snart 6,8 miljarder
invånare  
http://www.ugglan.educ.goteborg.se/jordens_befolkning.htm  
kolla in räkneverket och så fundera du över vad detta innebär för vårt klimat kontra Sveriges futtigt antal invånare och övervåldet mot medborgarna i miljöns tecken.  
 

 
 
5  
 
Enormt skuldberg för landstingen
 
 
Pensionsskulden för de svenska landstingen uppgår till 150 miljarder kronor,  
Sveriges landsting står inför stora utmaningar när alla fyrtiotalister ska gå i pension. Enligt en kartläggning som Ekonominyheterna gjort bland samtliga landsting i landet har de alltså samlat på sig en pensionsskuld på 150 miljarder kronor.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-5.pdf  
 
 

 
 
6  
 
Svenskarna shoppar mer än någonsin på lån.
 
Det märks hos Kronofogdemyndigheten. Där räknar man med nästan en miljon ansökningar för 2007. Det är all time high. Inte ens när krisen var som värst i början av 90-talet var det lika många ansökningar, säger Åke Lundholm, informationsansvarig på Kronofogdemyndigheten.  
- Vi är oroliga att många lever på marginalen. Och det kan bli ännu värre om köpefesten fortsätter, säger Lundholm.  
 

 
 
7  
 
Sveriges kommuner har över 150 miljarder i pensionsskulder.
 
I en kartläggning gjord av TV4 säger över hälften att deras verksamheter definitivt kommer påverkas negativt. I Mellerud, som har utsetts till landets sämsta skolkommun två år i rad, har man dragit in på förskolepersonal för att ha råd med de äldres pensioner.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-7.pdf  
 
 

 
 
8  
 
Året 2008 började med att Riksbankschefen varna sådär lite lagom i det dolda
 
Turbulensen på den internationella finansmarknaden har fått tillväxten i efterfrågan, produktion och sysselsättning här hemma att bromsa mer än Riksbanken räknat med. Det skrev riksbankschefen Stefan Ingves på Dagens Nyheters debattsida.  
Turbulensen på den internationella finansmarknaden har fått tillväxten i efterfrågan, produktion och sysselsättning här hemma att bromsa mer än Riksbanken räknat med.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-8.pdf  
 
 

 
 
9  
 
Svensk statlig stor industri betalar 10 kr i timmen i lön med fackets godkännande och gör ändå 200 miljoner back,
ägaren är staten naturligtvis.  
Den svenska fängelseproduktionen går dåligt. Trots låga lönekostnader har fångarnas verksamhet gått nästan 200 miljoner kronor back de senaste två åren. Nu ska varumärket Made in jail lyfta lönsamheten.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-9.pdf  
 
 

 
 
10  
 
Detta är bakgrunden till EU och Euron och varför Sverige inte uppfyller kraven att få vara med i den gemensamma euro valutan
 
 
Efter andra världskriget vill västeuropeiska politiker knyta band mellan länderna som kan förhindra liknande blodbad i framtiden. Därför bildas Kol- och stålunionen 1950 med Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och dåvarande Västtyskland som medlemmar. Det var Västtyska och Franska politiker som drev att skapa en politisk sammanslutning som skulle mynna ut till ett förenad Europa med USA som förebild.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-10.pdf  
 
 

 
 
11  
 
Byggkrasch nära i Spanien och nedåt i Storbritannien
 
 
Fastighetsbolagen rasar på de spanska börserna. En krasch för Spaniens omfattande byggsektor kan få allvarliga återverkningar på landets ekonomi.  
Inmobiliaria Colonial har på mindre än en vecka förlorat över halva sitt börsvärde. Under 2007 var nedgången 62 procent.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-11.pdf  
 
 

 
 
12  
 
Kapitalismen är det enda moraliska ekonomiska systemet.
 
 
Det är just frivillighet på det ekonomiska området. Jag betalar bara för det jag vill ha, inget annat. Jag arbetar bara där jag vill. Jag säljer bara sådant som andra vill ha. Ingen kan tvinga någon. Frihet innebär just strävan mot materialism eller helt andra saker — man väljer själv. I ett kapitalistiskt samhälle finns ingen central auktoritet som styr mot vissa mål. Vill människor sträva efter fler DVD-spelare och inte andligt självförverkligande så får de göra det. Det bygger helt på individuella önskemål och är därför moraliskt. Religion och annan tro förblir helt privata saker.  
 

 
 
13  
 
Tuff kritik mot bussupphandling
 
 
Landstingsägda Bussgods i Norrbotten vann upphandlingen med ett bud som låg 30 procent under konkurrenternas. Nu riskerar företaget stora förluster som antagligen måste täckas med skattepengar. Kritiker anser att det är ett solklart fall av skattesubvention och därmed olagligt.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-13.pdf  
 
 

 
 
14  
 
Lågt betyg för kollektivtrafiken
 
 
När resenärerna själva får bedöma sin kollektivtrafik hamnar Göteborg och Storstockholm i botten. Luleå lokaltrafik är den starkast lysande stjärnan.  
 
Toni kommentar; fel Stockholms lokaltrafik är lysande bra!  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-14.pdf  
 
 

 
 
 
15  
 
Begränsa den kommunala näringsverksamheten
 
 
http://www.konkurrensverket.se/t/NewsPage____3075.aspx?epslanguage=EN  
Konkurrensverket har i ett yttrande till Finansdepartementet över en statlig utredning föreslagit att regeringen ser över nuvarande undantag för kommunerna att bedriva näringsverksamhet i konkurrens med privata företag.  
Konkurrensverket ifrågasätter att samtliga dessa undantag behövs. Vidare föreslår Konkurrensverket, i syfte att minska konkurrensproblemen vid möten mellan kommunala och privata aktörer, en översyn av de generella reglerna i kommunallagen för näringsverksamhet.  
 

 
 
16  
 
Bussbolag stängs av efter misstänkt fusk
 
 
Hovslätts bussresor anklagas för mångmiljonfusk.  
Nu bryter Jönköping kommun sitt skolskjutsavtal med företaget.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-16.pdf  
 
 

 
 
17  
 
Omreglering är byråkraternas nya honnörs ord!
 
 
1.600 kronor per sekund eller 95.000 kronor i minuten kostar kollektivtrafiken i skattesubvention! Och dessa siffror är 4 år gamla!  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-17.pdf  
 
 

 
 
Miljö  
 
18  
 
Total förvirring i den svenska miljöbilsdefinitionen, vem hade förväntat sig något annat?
 
 
Läget med miljöbilsdefinitioner och svikna löften är mer snurrigt än någonsin. Kom med besked – och samordna!  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-18.pdf  
 
 

 
 
19  
 
Etanol – värre än problemet det ska lösa?
 
 
Den amerikanske professorn Ted Patzek är en av de hårdaste kritikerna  
av etanol som drivmedel för bussar och andra fordon.  
Biobränslen med etanol i spetsen har på senare tid allt mer ifrågasatts som lösning på den annalkande oljekrisen och den stegrade växthuseffekten. En färsk OECD-rapport beskriver den lösningen som värre än grundproblemet.  
 

 
 
20  
 
Nytt material lagrar mycket väte ( för hydrogen drift)  
Ett material som lämpar sig väl för att lagra vätgas har utvecklats av svenska forskare. Utgångsämnet är en metallorganisk förening, som tidigare visat sig kunna lagra vätgas. Problemet är att det krävts höga tryck eller låga temperaturer för att det ska kunna bära större mängder väte.
 
Forskare vid Uppsala universitet, och Tekniska högskolan i Stockholm, har nu lyckats räkna ut hur det porösa materialet ska modifieras för att ta upp betydligt mer vätgas vid normala tryck och temperaturer. De omfattande, teoretiska beräkningarna har gjorts vid Uppmax, Uppsalas stora datacenter.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-20.pdf  
 
 

 
 
21  
 
Folkpartiet vill bygga fyra nya kärnkraftverk och utveckla en svensk elbil
 
 
Elbilsrevolutionens ekonomiska konsekvenser: Förbered dig själv, alla du känner och samhället så slipper du förlora stora pengar  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-21.pdf  
 
 

 
 
22  
 
Luleå – Sundsvall med flyg och ut i världen med tåg?
 
 
Låt mig bara hänvisa till att tåget inte är så miljövänligt som man gör gällande, att flyget i världen, allt civilt och militärt släpper ut mindre C02 än vad Internettrafiken förorsakar, strömmen kommer visserligen ur 2 hål ur väggen med den skall dit också.  
Stoppa all Internettrafik, stoppar flyget, stoppar industrin, stoppar biltrafiken, sluta ät färdigpackat, sluta köp importerade produkter, Sverige tillbaks till 1800 talet, och dom som får yttra sig får sitta med i Riksdagen!  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-22.pdf  
 
 

 
 
TURISM  
 
23  
 
Turism dilemma, okunskapen!
 
 
Snacka om misstolkningar: Den nya rapporten "Turismen i Sverige" verkar vara mycket svåranvändbar som analysinstrument för turism utöver enkel benchmaking. Det visar inte minst en genomgång av pressklippen. Det är svårt att hitta någon som kommenterar analysresultaten på ett riktigt sätt.  
Utländska besökare värda 80 miljarder 2007  
Uppgången +6% eller +4,6 mdr (2006 75 mdr)
 
Enligt Riksbanken var valutainkomsterna 2006 67 mdr  
För första gången når exportvärdet av svensk turism över 80 miljarder kronor för ett enstaka år. Det visar Arlandaindex för 2007.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-23.pdf  
 
 

 
 
24  
 
Vem kan matcha de turistiska utbyggnadsplanerna i Mellersta Östern på fullständigt ofattbara 23 000 mdr SEK i pågående och planerade projekt?
 
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-24.pdf  
 
 

 
 
25  
 
Insändare:  
Sammanställningen gjord av en Stygg läsare.
 
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-25.pdf  
 
 

 
 
26  
 
Var får Sverige sin första megaresort?
 
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-26.pdf  
 
 

 
 
27  
 
Fortsatt turismboom i Sverige under november
 
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-27.pdf  
 
 

 
 
28  
 
Enligt Arlandaindexet ökar turistexporten med +6%. Valutastatistiken pekar på +20-25%. Vad är rätt?
 
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-28.pdf  
 
 

 
 
29  
 
På svensk flygplanen borde man införa en särskilt avdelning för gnällspikar!
 
Det finns 2 nationaliteter av folk som klagar mer än alla andra det är främst utan jämförelse svenskar och norrmän för att bunta ihop världsmästarna och sedan kommer ingenting och så kommer engelska huliganer och en och annan tysk första gångs charter resenär som saknade sin sauerkraut, resten av världens resenärer som jag mött är förväntansfulla och rätt insiktsfulla.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-29.pdf  
 
 

 
 
30  
 
För att bli verkställande direktör ska du vara snabb, aggressiv och envis.
 
 
Och dina kunskaper ska hellre vara allmänna än specifika. Det visar en undersökning av vd-kandidater gjord vid handelshögskolan i Chicago.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20080120-30.pdf  
 
 

 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Ring till lokaltaxa  
Stockholm 08 - 519 70 616 eller Göteborg 031 - 360 81 81  
 
annars gäller som alltid  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 

 
 
Annons  
 
Hyr din bil i Spanien från EuroCasaCar, bättre finns inte!  
 
http://www.eurocasacar.eu  
 
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet om, alla dagar, året om!  
Svar inom några sekunder, Voucher inom 1 minut!  
 
Inga rabatter, inga bonusprogram, inget snicksnack, inga flum löften, bara rakt av ett lågt pris där allt är inkluderat från första början!  
 
Man kan mäta framgång på olika sätt,  
vi har för första gången passerat hundratusen kunder som inte fick någon bil då dom bokade försent för juli och augusti månad.  
Kontentan är att 24.000 bilar räckte inte för att klara efterfrågan, mitt råd boka tidigt som möjligt, det är gratis att avboka fram till dagen innan ankomst!  
Och du gör det själv dygnet om, även detta automatiskt.  
 
Här ett annat tips:  
 
Vår förmånliga biluthyrning i hela VÄRLDEN!  
 
Hyr din bil i USA, Kanada, Frankrike, England, Italien och övriga VÄRLDEN  
(vi har avtal med lokala firmor i 142 länder och över 6.400 destinationer)  
 
Klicka alltid in dig på bägge webbsidorna och jämför priserna då dessa kan variera,  
vi har olika avtal med olika lokala hyrbilsfirmor på respektive destination!  
 
1) http://www.telluscar2.com  
 
2) http://www.telluscar.eu  
 
Kolla alltid med oss innan du väljer ett annat företag!

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.