Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Ett Gott Nytt År 2005, ett år som kunde ha börjat bättre, det började med en nationell sorgedag. Katastrofen förefaller för Sveriges del bli minst 3 ggr ”Estonia” katastrofen.  
 
Snart nog börja arbetet med hur kunde det bli så, naturens krafter rå vi inte på, men finns det varningssystem? Jo det finns det i Japan i USA och andra platser, förhoppningsvis får även denna region ett motsvarande vilket är nödvändigt för återuppbyggnaden av turism och invånarnas säkerhet.  
 
Det mänskliga med katastrofen är som alltid, det måste först inträffa en katastrof innan samfundet förstår nyttan och nödvändigheten av förebyggande skydd.  
 
Därmed vill jag peka på den svenska resegarantin, som är i behov av en totalförändring, istället för den nuvarande utformningen borde den ändras till en solidarisk försäkring som leds av resefolk som varit med om katastrof händelser och vet att man måste reagera på en gång utan fördröjning. Katastrofen har visat många hjältar som främst är det reseledarna på platsen som under några få minuter från att varit lektanter till att bli räddare i nöden och organisera under förfärliga förhållanden räddning. Hemresan är vid sidan om att ta hand alla skadade det viktigaste, ju längre bort ju svårare är det, researrangörerna informationsansvariga bad den Svenska regeringen om hjälp då insikten fanns omgående att det är en katastrof utöver det vi varit med om. Nonchalansen är inte alls olik mina egna upplevelse, att det är i första hand researrangörernas problem.  
 
Jag vet, jag har haft tre fartygsbränder på passagerarfartyg med sammanlagt över 6000 passagerare, innan mobiltelefonernas tid, där jag handnära fick uppleva UD:s ringa intresse.  
 
Kanske det finns en insikt efter denna katastrof hos de arrangörer som hitintills vägrat vara med att ändra resegarantilagen till att bli en solidarisk lag som finansieras med avgifter per passagerare och fonderas. Tyvärr är det inte den sista katastrofen, det lär alltid hända igen, ibland på närmare håll. Resebranschen måste inse att det är ett branschproblem som kräver egna lösningar och inte att man väntar på att en minister skall finnas tillstädes.  
 
Även jättekoncerner som TUI och My Travel är liksom alla andra företag beroende av ekonomin och kan om det vill sig illa gå i konkurs. Då handlar det också om en snabbt handlande av branschen solidarisk och inte invänta att kammarkollegiet skall samla sig. Sista årens rätt stora konkurser har visat bristerna i handläggandet där tusentals familjer blev strandsatta. Reseindustrin är en viktig del av folks välbefinnande, det kräver en säkerhet som i få andra branscher, därför måste resegarantin förändras och moderniseras från grunden!  
 
När Statsministern Göran Persson talade i mellandagarna efter sin första presskonferens om en nationell samling så undrade jag stillsamt varför resebranschen aldrig insett nödvändigheten, för branschens bästa en uppslutning kring något som ger maximal trygghet.  
 
================================  
 
 
 
Innehållet i årets första Newsletter ”Varning Schönfelder” den 3 januari 2005  
 
1) Arriva sparkar Sverigechefen och nu är dom bara nio..  
 
2) Nog känns det som en konkursförklaring av en hel yrkeskår? Av en hel bransch?  
 
3) Arma Sverige, ännu en som lämnar in och nu är dom bara åtta!  
 
4) Till den som tror på ett fritt media i Sverige, närmare Ryssland kan man inte komma!  
 
5) Insändare: Åka kollektivt med SL och SJ – en upplevelse utöver det vanliga.  
 
6) Det lät konstigt och smakade mygel. Men samtidigt lockande.  
 
7) Svenska folket går in i ett nytt år 2005 med landssorg.  
 
8) Direkt länk till världens jordbävningar!  
 
9) Det tog regeringen tre dagar att vakna, Laila Freivalds blev rasande och läxade upp Rapportreportern  
 
 
 
================================  
 
1)  
 
Arriva sparkar Sverigechefen  
Det är som dom 10 små negrerna och så blev det bara nio…  
Multinationella trafikjätten Arriva gör sig av med Sverigechefen.  
 
 
==============================  
 
2)  
 
Nog känns det som en konkursförklaring av en hel yrkeskår? Av en hel bransch?  
 
Flygbussarna sätter alkolås i sina bussar. Från och med nästa år kommer alla nya bussar att vara försedda med alkolås, vilket gör dem till det första bussbolaget med alkolås i Stockholmsområdet.  
-Vi har valt att satsa på alkolås som en service och utökad trygghet för våra kunder, säger Kjell Nordin, affärschef för Flygbussarna i Stockholm.  
 
People travel group driver och utvecklar persontransportlösningar med tåg- och busstrafik som huvudverksamhet. I koncernen ingår varumärkena Flygbussarna, FlygbussarnaCharter, CityTransfer, MerResor, BussAkuten och Kul Tur resor.  
 
Jag måste erkänna att jag är kluven i denna fråga, det borde väl vara det mest naturliga att den som sätter sig bakom ratten inte har förtärt alkohol. Är utbildningen så illa att detta inte fungera, att förmän inte ser vad som sker, att arbetskollegor blunda inför en arbetskamrat som har problem? Vad blir då resultatet när föraren sätter sig bakom ratten med en buss fullt av förväntansfulla passagerare och det lyser upp en lampa, vår förare är full? När kommer näste man? Eller det är ett tekniskt fel i 30 graders kyla, för vem har passagerarna mest tilltro, en skamsen förare som försöker förklara att det är fel på tekniken eller att han är nykterist?  
Nog känns det som en konkursförklaring av en hel yrkeskår? Av en hel bransch?  
 
===================================  
 
3)  
 
Arma Sverige, ännu en som lämnar in och nu är dom bara åtta!  
 
Nättidningen http://www.rt-forum.com/nyheter.html informera att Märta-Lena Schwaiger lämnar SLTF  
Svenska Lokaltrafikföreningens (SLTF) vd Märta-Lena Schwaiger lämnar organisationen vid halvårsskiftet 2006.  
Hon har meddelat SLTF:s styrelse att hon då önskar gå i pension. Bakom beslutet ligger ingen dramatik.  
Man ska lämna festen i tid, säger Märta-Lena Schwaiger till Res&Trafik Forums nätupplaga.  
Hon har nu varit vd för SLTF i sex år.  
 
TS:s kommentar:  
”Man ska lämna festen i tid, säger Märta-Lena Schwaiger” Hon har så rätt, det har varit en enda lång fest som nu går mot sitt slut, pengarna tryter och statskulden ökar med en rasande fart. Att hon uppfattar SLTF som en festlig tillställning ser man bäst i SLTF:s årsbudget. Så mycket slöseri på nonsens projekt, så mycket slöseri utan påföljd borde vara kriminellt men ack inte inom det offentliga som betalas med skattepengar, där är det en fest hela vägen fram!  
Arma Sverige, ännu en som lämnar in och nu är dom bara åtta!  
 
======================================  
 
4)  
 
Till den som tror på ett fritt media i Sverige, närmare Ryssland kan man inte komma!  
 
Regeringen fattade idag på morgonen beslut om att TV 4 får fortsatt tillstånd att sända marksänd tv med analog teknik.  
Jag är glad över att förhandlingsresultatet innebär en rad förbättringar i förhållande till TV4:s nuvarande sändningstillstånd, sa kulturminister Leif Pagrotsky på morgonens presskonferens.  
 
Men regeringen skärper samtidigt kraven på TV 4. Exempelvis måste TV4 texta alla icke direktsända svenska tv-program, det mångkulturella Sverige måste tydligare speglas i programverksamheten och kraven på regionala sändningar skräps. Men även tv-tittande barn får ökat utbud. Sändningstiden för barn ska utökas från fem timmar till sju timmar  
- Jag är glad över att förhandlingsresultatet innebär en rad förbättringar i förhållande till TV4:s nuvarande sändningstillstånd, sa kulturminister Leif Pagrotsky på morgonens presskonferens.  
 
Men regeringen skärper samtidigt kraven på TV 4. Exempelvis måste TV4 texta alla icke direktsända svenska tv-program, det mångkulturella Sverige måste tydligare speglas i programverksamheten och kraven på regionala sändningar skräps. Men även tv-tittande barn får ökat utbud. Sändningstiden för barn ska utökas från fem timmar till sju timmar.  
 
Tillståndet innebär mycket omfattande programåtaganden, det gäller exempelvis krav på en omfattande nyhets- och samhällsbevakning och regionala sändningar i 16 områden. Regeringen har funnit att TV4 har bäst förutsättningar att fullgöra samtliga åtaganden.  
 
TS:s kommnetar!  
Till den som tror på ett fritt media i Sverige, närmare Ryssland kan man inte komma!  
Varför är det inte grundlagsskyddat att alla som vill sända radio, tv får göra det?  
Varför är det inte grundlagsskyddat att en styrande makt inte får blanda sig in i utbud eller programinnehåll eller på annat sätt försvåra sändningar?  
 
 
====================================  
 
5) Insändare:  
 
Åka kollektivt med SL och SJ – en upplevelse utöver det vanliga.  
 
Vid Alviks station möts tre av storstadens trafiksystem i en säregen trafik apparat. Resande med lätt bagage på små rullar uppskattar satsningen på ramper och hissar för att lätt låta transportera sig i Storstadens kollektiva trafik. Den första upplevelsen är att arkitekterna konstruerat ramper till tunnelbanan som avslutas med trappor nedåt när man skall ta sig upp och in till biljetthallen. Väl inne i den nyligen moderniserade hallen fått biljett luckan mitt emot alla spärrar där en ensam SL biljettförsäljare skall dels sälja resor, svara på frågor och sist men inte minst öppna en port cirka 5 meter bort för resenärerna som inte har SL kort. Att stadens ungdomar sedan länge tar den kortare vägen i livet gäller även Alviks T-banestation. Snygga hopp över och in betyder mindre utgifter och snabbare resa. Att rulltrappan stod stilla och en lätt motion ingick i de tre klippen på remsan var en överraskning.  
 
Snabbt gick det och straxt rullar en av SL nya tunnelbane tåg in, elegant nymålad i varierande graffiti och inne i vagnen en sopstation bestående av gratistidningar och fast-food förpackningar. Utsikten gick inte av för hackor där ett vackert inristat namn fanns i varje fönster som måste haft något religiöst över sig då det står Zako överallt i denna vagn.  
 
Efter en otroligt krängande färd över den nygamla Tranebergsbron kommer vi fram till Kristineberg. Här kommer nästa upplevelse bestående av en dragspelare och en gitarrist från en helt annan del av Europa. Man river av ett par takter av känd julsång och under näsan får vi en skitig kaffemugg som bör fullas med gyllene mynt tycker mannen som går runt på ”nysvenska”. Hej hopp - utdelningen var väl inte allt för god så redan på Fridehemsplan byter man till framförvarande vagn. På kommer däremot en lätt bedagad dam i sina bästa år och även hon går runt och frågar om man har en krona att avvara till besök hos Stadsmissionen. Det vill säga att hon var nog en av de som skulle kunna komma in utan att lösa inträde om man så säger.  
 
Tåget skakar vidare under St Eriksbron och staden visar sig på bästa sätt med en absolut igenkorkad Klarastrandsled. Spårområdet mellan Torsgatan och vattnet är i stort sett tomt med ett enstaka tåg i fjärran. St Eriksplan bjuder på en intressant besökare i vagnen, en svart eller för att inte säga kolsvart man i kul mössa som grabbarna på Jamaica och Bob Marly brukar ha. Hela han är så långt från integration som man kan komma och det förklarar kanske varför statsmakterna nu kallar det migration istället för integration. Priset på dom små påsarna diskuteras rätt högt då det bara är vi vanliga ”Svenssons” i vagnen.  
 
Tåget rusar fram tunneln och snart fylls det upp både på Odenplan och Rådmansgatan riktningen är helt klart mot centrum. På Hötorget kommer en latjo typ förbi som har smala ben som en Maraboustork och iklädd en fågeljacka med fjädrar. Cirka 1000 blickar i minuten och ett konstant muttrande gör att resenärerna tittar upp respektive ned ännu mer intensivt än vanligt. Själv gör jag en diskret kontroll om det finns någon representant för ordningsmakten eller väktare men så här vid 16-tiden är det uppenbart normal tillstånd i Stockholms undre värld.  
 
T-centralen gör ingen besviken en mer trång och skitig central tunnelbanestation kan inte finnas norr om ekvatorn. Smuts med nedtrampat tuggummi överallt, reklam för ”Neutral EU information från Regeringskansliet” skall få oss i fin julstämning. Uppe i centralhallen bjuds det allehanda uteliggare, tiggeri och bingolotto nassare samt en brödhandlare. Mest patetiskt är en gubbe som ljudligt försöker sälja en tidning som heter ”Situation Stockholm” som om det inte framgick av den nästa Kaffka liknande resan så här långt.  
 
Äntligen på centralen och i SJ, hela Sveriges järnväg, under beskydd av ordförande och monopolkramare Ulf Adelsson – nu kan väl inte mycket gå fel hoppas man. Visst det är julrush och vi som skall ända till Skåne kan få börja vår resa med lite längre motion när vi skall sitta stilla så länge. Spår 18 är nästan så långt bort man kan komma på Centralen. Min gamla moster vill överlämna några julklappar och vinka av på klassikt vis. Vid 75-års ålder är knäna inte som de viga grabbarna som svingar sig över spärrarna i Alvik. Hissen går inte, inget lyse i hissen och numera konverterad till pissoar. Rulltrappan står stilla och det är nästan komiskt att se alla barnvagnar, stressade mammor och äldre resenärer kämpa sig upp med julklappspåsar. Inte en SJ medarbetare i sikte eller en tågvärd, stations värd, polis eller vad fan som helst som kan se att detta är inte ens godkänt som gristransport här på landet.  
 
Var är alla djurälskare och riksdagsmän denna dag – vill man inte uppleva den kollektiva ögonblicken. Väl uppe på perrongen står det faktiskt ett X2000 tåg som just kommit från Malmö, man kan se personalen städa som galningar och kastar ut soppåsar mellan oss resenärer och kör fram en ny vagn med mat som skall lastas. Informationsskylten ståtar med informationen att detta är ett ankommande tåg från Malmö och att det är RESTAURANG. Det senare är helt sensationellt för framför mig står det med stora bokstäver BISTRO på vagnsidan. Nåväl snart står det att tåget skall gå 18.18, vilket är extra lustigt för då är klockan redan 18.30. Matematiskt skall vi med andra ord vänta i 23 timmar och 48 minuter på avgång. I ett huj kan alla få komma på tåget och det rullar säkert 40 meter innan det stannar första gången och vi alla får höra att en modul skall kopplas bort över högtalaren. Ljuset slocknar och fläktar går igång igen och om en stund börjar tåget rulla i en fart som man kan kalla X2 km/tim.  
 
Det gör inte så mycket att de tar lite extra tid då det bjuds fin underhållning direkt, denna gång har jag lyxat mig med en biljett i första klass eller vad det nu heter på nätet ”just då, mobiltillåtet inkl lätt måltid eller något sådant”. Nu har det unga gardet i Stockholm som gjort karriär och ordnat en vacker flicka och ett litet barn på väg till tjocka stolta släkten i Småland för första gången tänkt ta med frugan och barnvagn in i de finna salongerna. Det roliga med detta är att det finns ingen plats för barnvagnar i X2000. Tågmästaren kommer med den fantasiska upplysningen att vagnarna inte får stå i gången, ej i vestibulen och att det inte finns någon plats vid bagage hyllorna för barnvagnar. Bara i min del av vagnen var det två barnvagnar och mycket stressiga kärnfamiljer som svettades. Tågmästarens svar var mästerligt ”jag vet inte vad ni beställt” och därför kan han inte ordna något. När X2000 byggdes fanns/finns det ett bagage utrymme på loket/drivenheten men den får inte användas för där skall lokföraren ha fritt som nödutgång. Hur han skall komma ut när det är den andra delen av tågen med en 2 .klass avdelning förtäljer inte denna historia men SJ kanske bara krockar i sydgående tåg!!  
 
Redan i Södertälje blir vi välkomnade av någon på högtalare som berättar att vi är sena – det visste vi. En liten grekisk sallad bars fram och avnöjts med en liten vinare för att dels smälta dagens intryck som att få en liten slummer. Högtalarmannen slår dock detta effektivt i bitar och har långa utlägg om anslutningståg, anslutningsbussar och hur många minuter sena vi är på ett effektivt sätt så att John Blund får ingen chans. Dux stolarna och inredningen börjar bli rejält sliten och det är minst sagt svårt att göra av benen när två någorlunda vuxna skall sitta mot varandra och titta ut i totalt mörker. Tidningarna var slutlästa redan i Katrineholm och man kastar sig från sida till sida för att hitta en optimal ställning. I Nässjö känns rumpan som en tvättbreda, fötterna har domnat och ungarna skriker i takbelysningens varma lysrör. Söder om Alvesta är allt snack om anslutningståg borta och det är bara bussar som skall ta resenärer till Kalmar, Karlskrona och andra platser. Undrar just hur barnvagnarna skall stå där och hur en första klass biljett per anslutningsbuss skall gå till. Snön faller tungt och tåget ångar vidare, en modul berättar tågmästaren betyder sämre acceleration än vanligt och just nu känns det som julfirande blir på tåget. Hallå, hallå – just som man lagt ihop ögonen så hojtar högtalarmannen att idag blir det ett oplanerat stopp i Eslöv för att de resenärer som skall vidare med de Skånska pågatågen. Åt helvete med sömnen, köper en liten vinflaska till för 45.- och får en liten choklad bit i bonus. Blir äntligen trött i ögonen när skylten säger att vi straxt är i Lund, Hustru och döttrar har gått brandvakt och några mycket kalla pussar och kramar utdelas, tåget fortsätter bakom ryggen sin resa till Malmö.  
 
Bilen startar omedelbart och värmen gör att redan vid Mårtenstorget infinner sig en skön slummer och återhämtningen hos familjen påbörjas inför nästa resa till Huvudstaden. Vilka upplevelser man kan få på ett par timmar.  
 
Glömde jag säga att det var aldrig någon som bad om ursäkt för förseningar för detta elände ej heller sågs en polis eller väktare under dessa timmar av kollektiva upplevelser.  
 
TS:s kommentar:  
Till dem som ropar på mera pengar till kollektivtrafiken, som vill tvinga övriga svenskar att resa med den, kanske man måste börja i rätt ända, skapar trivsel och marknadsanpassning.  
Det klarar inget kollektiv av, för det krävs det tydliga ägare som tar ett ansvar och som vill överleva genom en hög service! För detta behövs det inga bidrag eller statlig stryning!  
 
 
=================================  
 
 
6)  
 
Det lät konstigt och smakade mygel. Men samtidigt lockande.  
 
Från Sten O. Andersson, Sourze nätupplaga  
 
I dagarna hängdes SSU:s ordförande ut i medierna. Han lär ha använt medel för Integrationsutveckling för att driva personkampanjen som förde honom till köttgrytorna som ordförande. I morgon är det något annat.  
 
Jag hörde om det första gången under 50-talet. Det var på ett träningsläger. En idrottskonsulent rapporterade att klubbarna kunde få pengar genom att de registrerade träningar, matcher och samlingar som fritidsgrupper. Deltagande personer, datum och verksamhet sen var det bara att hämta pengar genom att registrera verksamheten i ett studieförbund, till exempel ABF.  
 
Det lät konstigt och smakade mygel. Men samtidigt lockande. Nu var inte medlemsavgifter, lotterier och jippon den enda som behövdes. Här fanns pengar att hämta.  
 
Jag kom ihåg det när jag pluggade på Sopis. Vi politiskt intresserade blåste liv i en politisk grupp inom den socialdemokratiska studentförbundet sedan vi valt mellan dem och Clarté. Vi träffades varje lördag för att presentera politisk litteratur och diskutera. Kunde vi registrera oss som fritidsgrupp och få litteratur med mera betalda. Javisst, propån mottogs entusiastiskt hos ABF.  
 
Tio år senare kunde jag läsa att flertalet av de politiska ungdomsförbunden hade gjort miljoner genom att registrera grupper som inte finns. Medlemmar som gått ur, överåriga eller avlidna, de hade platsat i bidragsgrupperna.  
 
Ingenting är nytt. Nu framgår det att flera invandrargrupper i ABF:s regi har skrivit lufthistorier om sin verksamhet och fått betalt för det.  
 
Jag stöter på det överallt. Honnörsord som Integration, Verksamhetsutveckling, Kompetensutveckling, Arbetslöshetsbekämpning visar sig öppna penningpåsarna i någon offentlig fond bara man ger någon mer eller mindre luftig beskrivning och registrering av deltagarna.  
Bidragsmygel har blivit en del av den svenska modellen.  
 
 
=============================  
 
7)  
 
Svenska folket går in i ett nytt år 2005 med landssorg.  
 
Och nästan en vecka efter naturkatastrofen i Sydostasien börjar den svenska katastrofberedskapen fungera.  
 
Larmsignalerna från Asien kom tidigt på söndagen, på annandagens morgon. Det stod omedelbart klart att 10 000-tals svenskar befann sig i katastrofområdet. Det kunde alla höra som lyssnade på radio under dagen, där Fritidsresors Lottie Knutssons rapporter i sändning efter sändning snabbt gav alla en föraning om att hundratals svenska offer kunde ha krävts.  
 
Det svenska regeringskansliet är numera så hårt centraliserat att alla viktiga beslut måste fattas i Statsrådsberedningen. Utrikes- och säkerhetspolitiken leds i praktiken från statsministerns kansli. Övriga ministrar är visserligen formellt ansvariga, men i praktiken avlövade de stora besluten. All makt är centraliserad hos Göran Persson.  
 
Därför är det på högsta politiska nivå som ansvaret för den försenade katastrofinsatsen måste sökas. Men också i Organisationen Sverige, där det formella ansvaret är fördelat på så många händer att det till slut inte blir någon som vågar ta ansvaret när det verkligen gäller, enligt svenska myndighetschefers outtalade devis "den som sitter still i båten råkar inte illa ut".  
 
I Italien reagerade civilförsvarets chef Guido Bertolaso direkt. Han "beslagtog" de turistflighter som var på väg till Sydostasien och lastade dem fulla med medicinsk utrustning och personal i stället. Redan på söndagen var de första två planen på väg ner till katastrofområdet, och redan under måndagen hade drygt 1 100 italienska turister fraktats hem.  
 
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=360677  
 
Vi måste lära av misstagen - och inte minst försöka förstå varför vi inte lärt oss mer av tidigare kriser  
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=576&a=360613  
 
 
===============================  
 
8)  
 
Direkt länk till världens jordbävningar!  
http://earthquake.usgs.gov/eqinthenews/2004/usslav/  
 
 
================================  
 
 
9)  
 
Det tog regeringen tre dagar att vakna, Laila Freivalds blev rasande och läxade upp Rapportreportern  
 
Tre dygn efter katastrofen har regeringen reagerat  
http://www.expressen.se/index.jsp?a=223594  
 
Göran Persson höll på att spricka av ilska. Det såg nog alla som känner honom. Jag skulle inte ha velat vara på UD i det läget, säger en källa i regeringskretsen.  
http://www.expressen.se/index.jsp?a=224555  
 
Sammanfattas av en rutinerad socialdemokratisk politiker:  
- Det är kaos på UD, och Laila Freivalds arrogans och oförmåga att erkänna det minsta fel skadar oss alla.  
Bara sekunder innan tv-sändningen inleddes sa en tydligt upprörd Laila Freivalds till Lottie Knutson:  
- Du ska passa dig. Du ska passa dig väldigt noga!  
 
K-G Bergström konfronterade Freivalds med uppgifterna om Lottie Knutson.  
Vittnen som stod intill berättar om hur Laila Freivalds blev rasande och läxade upp Rapport-reportern:  
- Hur k a n du ställa sådana frågor nu?  
När K-G Bergström förklarade för utrikesministern att han ställer vilka frågor han vill, gick utrikesministern sin väg.  
 
Flera personer inom regeringskansliet beskriver däremot skandalen på UD som det som sannolikt ändar utrikesminister Laila Freivalds politiska karriär.  
- Hon kan inte med bibehållen trovärdighet ena dagen snäsa av nödrop från skadade svenska läkare med att sjukvården i Thailand är ”lika bra som i Sverige”, bara för att ett par dagar senare gråta i TV nere hos de skadade.  
 
=============================  
 
Man saknar ord i all denna bedrövelse.  
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
PS  
Kom ihåg !  
Har du någon du vill skall få ta del av mina Newsletter så är det bara att lägga till dennes e-mail adress på länken ovan, allt sker helt automatsikt.  
 
 
==============================  
 
Du som planera att resa till Spanien,  
 
Här bokar du din hyrbil på den första helautomatiska webbsiten sedan 1999 dygnet om med dom i särklass lägsta priserna, 14500 bilar och ett 20 tal bilmodeller kan du välja mellan. http://www.eurocasacar.com  
Alicante, Malaga, Palma de Mallorca, Valencia, Murcia, Jerez/Cadiz, Almeria flygplatser öppet dygnet om med kontor inne i terminalen och bilar som aldrig är äldre än 6 månader.  
http://www.eurocasacar.com Du får svar inom 1 minut, en Voucher inom 1 timme, dygnet om alla dagar.  
 
För Kanarieöarna och till hela Världen http://www.telluscar.com  
 
Tillbringa några dagar i Solen! Golf?  
Varför inte koppla av några dagar i Alicante / Santa Pola ca 15 minuter från flygplatsen högt beläget direkt vid havet med en magnifik utsikt. Vill du spela Golf? Går det bra  
http://www.eurocasa.nu det är Margret som tar hand om din bokning  
fixa med golftider och annat, det finns 9 mycket bra banor inom en radie av max 20 bil minuter till halva priset mot vad som finns på Costa del Sol. På banor av Internationell klass, enligt dom som kan och vet, du hittar all information på http://www.eurocasa.nu  
 

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.