Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
 
Newsletter nr 3 den 12 jan 2004 ”Varning Schönfelder”  
 
 
Inom regeringskansliet pågår en utredning hur det kunde bli så, oppositionen har kommit igång och vill pröva statsministerns agerande. Tsunumikatastrofen har fått adrenalinet lite varstans att stiga till den övre nivån. Det hela ter sig utifrån som en enda stor såpopera, här pucklar alla på varandra, det myglas och mörkas om vartannat.  
Den som systematiskt befordrar medarbetare som saknar egen plattform tenderar också att få osjälvständiga medarbetare. Statsminister Göran Perssons metod för att rekrytera ministrar har skapat en toppstyrd regering med många ja-sägare där få vågar ta egna initiativ. Ett annat problem är att en regering som systematiskt besätter statliga toppjobb med partigängare från de egna leden riskerar att få osjälvständiga myndigheter. Först när partiets ledare agerar händer något. Och när han inte agerar händer väldigt lite.  
 
Visserligen debatteras det nu hejvilt tidigare tabubelagda frågor öppet, hur fel hela det svenska systemet blivet. Att det skulle behövas en katastrof som denna för att morgon TV soffdelegater skulle komma tala med DN och Aftonbladets ledarskribenter vilka öppet erkänner att nåt är fel. Nu råder fredsplikt och alla är rörande eniga om att något måste ske, varför jag undrar, var finns BR och bussbranschen i denna debatt? Det handlar nämligen att föra fram igen nödvändigheten att ändra dagens stelbenta resegaranti till en solidarisk reseförsäkring.  
 
Hallå där, det handlar om hyggliga människor, branschens resenärer som råkat ut för en katastrof, denna gång långt bort från Sverige. Byråkrati kan aldrig ersätta resebranschens eget folk som finns på plats och har en vana att lösa Ad Hoc situationer. Den svenska resegarantin låser ca 36 miljarder kronor och förvaltas av kammarkollegiet. Hur illa dom sköter sig har vi sett genom flera större händelser de senaste åren med tusentals passagerare strandsatta ute i världen.  
Innan kammarkollegiet har samlat sig, fått in nödvändigt material, utrett frågan har det gått dagar och familjer med barn står på olika destinationer utan pengar och måste hem, det är ingen hejd på byråkraternas Okänsla samt saktfärdighet. Riktigt illa blir det när över 60% av alla resenärer, vilket är dom som reser individuellt inte omfattas av resegarantin något som skulle varit fallet ifall det varit en reseförsäkring.  
 
Vem i resebranschen tar tag i frågan att ändra resegarantin till en solidarisk garanti som omedelbart vid händelser oaktat vad som inträffat kan träda in? Det handlar nämligen om pengar och att ta fram resurser, denna kunskap kan inga byråkrater lära sig oavsett hur många kurser dom deltar i. Pengar som kan utnyttjas till att köpa in resurser att få hem resenärer och det timmar efter en olycka, en katastrof eller en konkurs.  
 
Det gick många hundra Tomplatser i reguljärplanen mot Sverige dag 1,2,3 även från Stockholms baserade EastJet som dessutom hade kontakt med UD och erbjudit platser till behövande, utan att UD tog chansen och så här kommer det alltid bli oavsett vilken myndighet även med obegränsade befogenheter.  
 
Världen har förändrats, den har blivit mindre och mer tillgänglig flyget som flyger längre och billigare därför att flygtillverkarna utsetts för ett enormt tryck från världens medborgare att bygga plan som går tyst med en otrolig låg bränsleförbrukning och det är bara början nu när Airbus kommer med sitt nya jätteplan A380 som kan ta upp till 800 passagerare i värsta charterversion. Det presenteras den 18 januari med andra ord nästa vecka! Flyget har passerat bussen i ekonomi för länge sedan, dels håller planen oändligt mycket länge trots rigorösa säkerhetsbestämmelser, bränsleförbrukningen är per pass lägre än på flertalet bussar och underhållskostnaderna för ett flygplan är en bråkdel av dagens moderna bussar.  
 
Vi får lära oss att det som var Kanarieöarna är i fortsättningen Thailand och andra Asiatiska länder då kunden vill till värmen och betala hälften mot vad han gör på Kanarieöarna. Lågprisflyget har kommit för att stanna, Boeing och Airbus har i sina prognoser att 80% av alla flygplan i framtiden kommer att säljas till lågprisflygbolag.  
 
Busstillverkarna fortsätter tryggt att bygga bussar med en kvalitet som skulle få flygförbud med en gång om det vore ett flygplan. Bussbolagens ekonomisk ansträngda situation är i grunden länsbolagens fel, ja, men ett stort fel kan man söka hos tillverkarna som bygger fordon vars underhålls kostnader är oacceptabla och driver många i konkurs.  
Hur länge kan det få fortsätta på detta vis?  
Varför tolerera branschen detta? Varför, varför, varför, frågorna är många svaret enkelt! Ingen vågar, alla är rädda! Istället för trams programmen till årets TUR mässan skulle det räcka med 2 frågor,  
A) Hur ändrar vi resegarantin så att den passa in i tiden!  
B) Ställa busstillverkarna till svars för kvalitets mässig bristfälliga fordon!  
 
Istället blir det meningslösa debatter på Busstorget där få lyssnar övriga äter korv och slurpa öl. De som finns där, är gänget runt brunnen, inte en enda person som tar upp frågan ur konsumentens synvinkel, ex varför alla måste sitta i 2 + 2 stolar när 70% av alla resenärer är änkor/änkemän? Var finns resorna med ett vettigt innehåll som berikar och inte är en jakt runt Europa? Det finns tusen skäl varför hela branschen kommit i bakvatten och det är inte Länsbolagens fel!  
 
Välkommen till ett nytt Newsletter  
Denna gång kan du läsa följande:  
 
1) Storägarna säljer ut MAN  
 
2) Citatet som fått en egen websida!  
 
3) Den 28/12 fick LFV i uppdrag av UD att utreda möjligheterna att genomföra hemtagning  
 
4) "SAS-Jannes" flygcomeback  
 
5) Insändare, En vinterdag i Skåne 2005 , Sverige kläs av återigen, det brister överallt!  
 
6) "FANTAASIA" kom, sågs, kryssade och försvann till MEDELHAVET  
 
7) Efter nära 40 år på olika poster inom Skatteverket tröttnade Mikael Wokander.  
 
8) Samhället kräver kreaprenörer  
 
9) 2005 kunde verkligen ha fått en bättre start.  
 
10) En enda kort sekund rör historien vid oss och allt förändras. Världens katastrofer genom tiderna.  
 
11) Liksom i det forna Sovjet vågar ytterst få ta kommandot med tanke på risken för personliga och politiska misslyckanden. Björn Gillberg ger sin syn och upplevelse.  
 
12) Larm om farlig tunnelbaneluft, och som alltid är alla tagna på sängen!  
Och BR tar alla chanser att missa allt som går att missa!  
 
13) Toyota med bilen Primus med Bränslecelldrift.  
 
 
==================================================  
 
1)  
 
Storägarna säljer ut MAN  
Tyska MAN, som länge pekats ut som en tänkbar partner till Scania, får en mindre upplåst ägarbild. Flera storägare släpper ut sina aktier till börsen.  
 
Allianz, Munich Re och Commerzbank har sålt samtliga sina aktier i jättekoncernen MAN som är tillverkare av bland annat lastvagnar och bussar.  
 
Transaktionen omfattar 35,6 miljoner aktier, vilket motsvarar 24,20 procent av kapitalet och 25,24 procent av rösterna. Aktierna kommer att placeras på marknaden. Det rapporterar Dow Jones Newswires  
Investmentbanken Goldman Sachs har fått uppdraget att hitta lämpliga köpare.  
 
===========================================  
 
2)  
Citatet som fått en egen websida!  
"Du ska passa dig. Du ska passa dig väldigt noga."  
http://www.dagensps.se/toppdagensps.asp?dynTextID=41  
 
===========================================  
 
3)  
 
Det pågående projektet Svenska Nationella Ambulansflyget (SNAM) har i stora delar kunnat användas i den stora hjälpinsatsen i Thailand.  
 
Den 28/12 fick LFV i uppdrag av UD att utreda möjligheterna att genomföra hemtagning av skadade från Thailand med särskilt iordningställda sjuktransportflygplan från SAS.  
 
TS kommentar: det har sagts mycket om katastrofen, den verkliga katastrofen finns i organisations Sverige!  
 
==========================================  
 
4)  
 
"SAS-Jannes" flygcomeback  
Före detta SAS-chefen Jan Carlzon, idag ordförande i Aviation Capacity Resources (ACR), vill ta över driften av 18 flygledartorn i Sverige när kontrakten med Luftfartverket sägs upp. Det skriver Dagens Industri.  
 
FLYGLEDARAFFÄRER  
Sverige har 42 flygplatser. Av dessa är det 23 som inte kontrolleras av staten. Det är här som Jan Carlzons bolag ACR vill komma in. ACR slår mynt av att dagens resenärer i stor utsträckning väljer flygbolag efter biljettpris.  
”Se på Ryanair och Skavsta. Flygplatserna måste erbjuda flygbolagen lägre priser. Där kommer kostnaden för flygledningen in”, säger Jan Carlzon, styrelseordförande och delägare i ACR, till DI.  
 
 
TS kommentar:  
När får vi ett fritt Sverige där bussbolagen kan konkurrera om kunderna?  
När lägger man ned länsbolagen?  
 
=========================================  
 
5)  
 
Insändare:  
En vinterdag i Skåne 2005 , Sverige kläs av återigen, det brister överallt!  
 
Det blinkar till en gång eller tre gånger därefter försvinner strömmen för en obestämbar tid framåt. Om det blir tre korta blinkningar betyder det att luftledningar slår mot varandra eller ett överslag på någon avlägsen plats som ger oss lite tid att förbereda oss på elavbrott. Ett snabbt och plötsligt elavbrott betyder att ett träd har lagt sig tillrätta över trådarna med direkt kortslutning som följd. Årets vinterstorm har med andra ord drabbat oss och nu har vi att känna ovissheten och invänta elektricitetens återkomst, när det sker vet bara vår herre och elbolagens linjemontörer. Vi som bor på landet har inrättat oss och gjort vissa förberedelser för att klara oss utan elförsörjning en eller flera dagar. Att snabbt tappa upp ett par karaffer vatten innan trycket i ledningen försvinner är en ren självbevarelse drift.  
 
Den första timmen är trevlig och roande att sitta i stearinljusens sken är både lite spännande och romantiskt i synnerhet som brasan tar sig och det sprakar så vackert från den öppna spisen. Någon timma senare börjar det dra kallt från fönstren och det behövs en kofta extra, mera ved i spisen gör susen. Efter ett par timmar så börjar det bli tråkigt och tjutet av stormen blir mer och mer obehagligt, knallar av träd som går av eller blåser ned. PANG sa det så gick rutan på terrassen all värdens väg så även ett antal takpannor som inte var fastspikade. Det blir till nya oplanerade utgifter och nya tillgångar som nedfallna träd från markerna runt kring gården. Extra intressant även en grön presenning som kommer flygande och fångas av ett staket. Stormen ökar ännu mer i styrka och det skakar i fönster och dörrar, kaminens dörrar slår oroväckande fram och tillbaka. Toaletterna börjar bli lite äckliga då vattnet tagit slut i cisternen. Nu finns det bara Coca Cola och Ramlösa att dricka. Lyssnar på P4 Malmöhus som uppmanar oss alla att vara inomhus och att det är rent livsfarligt att ge sig ur i trafiken. Öresundsbron stängs, färjorna lägger upp och SJ ställer in tågen beroende på nedfallna träd och elstolpar. Swebus och Arriva kan inte köra lokalbussarna längre för att vägarna är blockerade.  
 
Orkanen kulminerar på kvällen med stormbyar upp till 40 meter per sekund. Det börjar bli kallt, telefonledningen är nedgrävd men vad hjälper det när det inte finns någon reservkraft i den lokala telefonstationen ”Tacka Televerket för det”. Mobiltelefonen lever sitt liv lite längre men dör sakta av med minskad effekt på basstationerna. Nu börjar vi leva livet som på 1800-talet, elbolagen meddelar att man inte kommer att göra något i natt då det är livsfarligt att arbete efter linjerna. Det kan varje skolgrabb räkna ut att så länge ett träd finns i ledningsgatan som når fram till ledningarna när det ramlar så blir det kortslutning och karambolage i elskåpen.  
 
Temperaturen sjunker stadigt och öppna spisen utan elfläkt är ingen höjdare, maten består av glass för att det är säkrast att äta den innan den rinner ut på köksgolvet. Kall och ljummen mat smakar inget vidare, bättre att äta lite choklad och tända ett ljus som Persson uppmanade oss nyligen. Vi har i alla fall ett par bra ficklampor att lysa upp med, värre var det med en kamrat i Staden som endast hittade friska batterier i sin gummas massagestav. Nu börjar det bli ännu mer äckligt på muggen, skitdoften och papper ser inget vidare ur. Fan också att det skall vara så här varje gång det blåser upp till storm i ett civiliserat land byggt på stål, vattenfall och skog.  
 
Sen kväll utan TV och Internet är pyton, återstår bara att gå och lägga sig i sovrummets svala säng. Tur att hustrun är varm så att dubbla täcken, sockor och nattskjorta i flanell får support från den högra sänghalvan. Vinden tjuter vidare och regnet slår på rutan, mobilen går också och lägger sig för gott och vi är nu tillbaka på Oskar II tid vad gäller komfort. Sömnen blir lite orolig och ryckig, kylan gör sig påmind och man förbannar alla elbolag och skogsägare som inte kan röja undan helt, gräv ned kablarna för i h-e. Skåne hänger som bekant på en lös tråd och det var bara ett par år sedan allt hängde på en enstaka kabel att allt skulle slockna. Vindkrafts kramare borde ge sig ut och se att dessa nu har stoppat för att det blåser för mycket och regeringen visar handlingskraft med att stänga Barsebäcksverket. Det sticker ännu mer in näsan utomhus än normalt, det är den typiska brunkolsdoften från Vattenfalls brunkolsverk i Tyskland som gör sig påmind. Vi importerar som bekant per undervattenskabel en jäkla massa ström och den renas på något sätt under vatten – endast miljöpartiet vet hur det går till. Sturups flygplats stängs för att personalen inte vågar vara kvar i kontrolltornet då det skakar för mycket, SJ får evakuera tåg på linjen och färjorna kan inte lägga till då vattnet är för högt i hamnarna.  
 
Morgonen kommer och det är dags att börja kontrollera hur orkanen har gjort om vår omgivning, staketet är delvis borta, träd nedfallna och soptunnan med innehåll på utflykt i skogen. Nu börjar man längta efter varmt kaffe och något varmt att äta. Kylskåpet ger nu ifrån sig en lagom ljummen filmjölksfrukost och en unken doft. Frysen vågar man inte öppna för då kanske hela golvet blir till en meny, termometern visar att det närmar sig inomhus temperatur bland köttvarorna. Nu är toaletten riktigt äcklig och det är dags att ta traktorn för att åka till sjön för att ta upp ett par hinkar vatten för att spola och även göra lite kroppsvård. Det är inte klokt så snabbt man blir ett med naturen igen med smutsiga händer och flottigt hår. Utmaningen att tvätta sig i 4 gradigt vatten gör att tvagningen görs på rekord tid som en klassiker med en wettex duk. Tandborstning sker i Ramlösa vilket är helt märkligt att mineralvatten och tandkräm inte går bättre ihop.  
 
Allt har en ända och även denna essä över livet på landet - när man hör ljudet av en stor traktor grävare som dånar fram genom skogen, då vet man att han banar väg för elbolagets terrängbilar och morgonpigga linjemontörer. Motorsågar hörs nu på långt håll och snart närmar sig ljudet och förhoppningsvis kommer snart vår el tillbaka. Nu är det verkligen inte gott med Coca Cola så vi går över till Julmust på förmiddagen. Har ni ingen reservkraft kan någon stadsbo fråga – jovisst men den lilla generatorn kan bara ge en liten del av vad ett normalt hushåll behöver. När skall man köra reservkraftverket är också en tiotusen kronors fråga, stormen 1999 tog det tre dagar innan strömmen kom tillbaka och det är väl varm mat som står högst på önskelistan.  
 
Gubbarna röjer och det smäller av träd som åker i backen, vi röjer själva upp glasrutor som gått sönder, lägger tegeltak tillrätta och plockar hundra grenar. Ett tu tre åker alla bilar iväg och det blir tyst i skogen igen. En kvart senare går utomhusbelysningen igång mitt på eftermiddagen och den välsignade strömmen kommer tillbaka i ledningen. Livet leker igen, vatten i kranen med spolning på toaletterna, kaffet smakar minst dubbelt så gott som vanligt. SVT meddelar på nyheterna att det varit storm i Skåne med några bilder från Helsingborgs hamn, vilken för dagen representerar ovädret med lite spray på kajen. Att vi och cirka 250.000 andra varit utan ström i ett dygn och att minst 30.000 saknar fast telefon märkte man nog inte i stadstelevisionen. Kvällen avslutas med tittande på Rapport där Mona Sahlin (s) lovar att kalla elbolagen till möte för att diskutera nedgrävning av kablar och som nu lovar att om 10 år skall det vara färdigt. Att vi varit helt utan vatten, el, telefon och mobiltelefon för att inte tala om Internet ett helt dygn beklagas inte från statsmakten.  
 
Sverige är fantastiskt - man får minst en gång per år en resa tillbaka till 1800-talet och det gamla bondesamhället.  
 
 
PS.  
Idag har ”bara” 90 000 ingen el eller telefon. Banverket har tre dagar efter stormen ännu inte kunna röja södra stambanan för trafik. En resa med SJ är en bussresa mellan Hässleholm och Nässjö. I södra Småland och nordöstra Skåne kan de boende få vänta upp till fyra veckor innan alla har fått tillbaka sin elförsörjning. Till kvällen skall en ny storm komma in över södra Sverige - Oj, oj, oj  
 
==========================================  
 
6)  
 
"FANTAASIA" kom, sågs, kryssade och försvann till MEDELHAVET  
 
Tallink har chartrat ut sin färja "Fantaasia" till Algerian  
Ferries för nio månader. Presstalesman Marek Mägi säger till SST, att färjan  
skall sättas in på linjen mellan Algeriet och Frankrike under estnisk flagg  
och med estnisk besättning. Fartyget lämnar Tallinn under kommande  
veckoslut.  
"Fantaasia" trafikerade fram till årsskiftet linjen Tallinn-St.  
Petersburg-Helsingfors, men Tallink stoppade trafiken på grund av höga  
kostnader. Enligt Marek Mägi kommer ett beslut om att eventuellt öppna  
linjen igen att tas till våren.  
 
TS kommentar:  
Jag är då inte förvånad, projektet var fel från första början, även om man kunde tro att Estländarna hade en bättre kunskap om hur Ryssland fungerar. Sorry grabbar, det är ett av de bästa fartygen och inte ett år gammalt som försvinner, Silja tackar och buga!  
Deras St Petersburg kryssningar är lika huvudlösa med visum plikt och skyhöga angöringskostnader. Det finns dom som aldrig lär sig, det sitter nämligen samma folk med mörka glasögon nu som 1996 i den ryska administrationen!  
 
=============================================  
 
7)  
 
Efter nära 40 år på olika poster inom Skatteverket tröttnade Mikael Wokander.  
 
Han skrev en bok som mitt Newsletter tidigare kunde citera till och med några dagar innan han gick i pensionen.  
Citat: Jag har sett så många övergrepp begås mot enskilda individer. Det är ett svenskt fenomen detta att vara så underdånig mot myndigheter. Vi är alldeles för fega trots att vi i varje fall på papperet har en stark ställning gentemot våra myndigheter.  
 
Efter nära 40 år på olika poster inom Skatteverket tröttnade Mikael Wokander. Han hoppade av ett år innan han skulle gå i pension och beslutade sig för att skriva en bok om det han anser vara fel inom myndigheten. I sin bok skriver han att skattemyndigheternas tjänstemän förföljer företagare och invandrare och beter sig ofta svinaktigt åt.  
 
För två år sedan som beslutade Mikael Wokander att han inte ville komma tillbaka till Skatteverket en gång till efter en semester. Han läste en artikel i SvD Näringsliv om ryskan Vera Efron som blev ruinerad på grund av skattemyndigheternas övergrepp. Han tog kontakt med henne och hjälpte henne en del. Hon föreslog att han skulle skriva en handbok med råd om hur man agerar som privatperson om man kommer i delo med skatteverket.  
Mitt Newsletter "Varning Schönfelder" har tidigare citerat Mikael Wokander, nu har även SvD läst boken!  
http://www.svd.se/dynamiskt/naringsliv/did_8868727.asp  
 
En svensk bussägare kränktes mest av alla av skattemyndigheten, klaga till EU nej det vågar man inte! Inte ens när man sitter totalt i skiten, hur underdåniga kan ett lands medborgare bli?  
Hur djupt kan bussägarna sjunka innan dom gör uppror?  
 
===========================================  
 
8)  
Samhället kräver kreaprenörer  
http://www.kreaprenor.se/main.asp?g  
 
==========================================  
 
9)  
 
2005 kunde verkligen ha fått en bättre start.  
 
Men med förhoppningen att Du inser våra goda avsikter önskar vi en god fortsättning med tidernas första nyhetsblogg och årets första NYHETSBölletin:  
http://www.ebc.se/nyhetsbolletiner  
 
==========================================  
10)  
 
En enda kort sekund rör historien vid oss och allt förändras. Världens katastrofer genom tiderna.  
 
Vi har anledning att stanna upp och fråga: Måste det vara så här? Är detta en enskild händelse? Kommer det att hända igen?  
 
Det verkar också som om Sumatraskalvet kommer att ta en plats på listan över de femtontjugo värsta naturkatastroferna någonsin, räknat i spillda människoliv.  
Värst är den dock ingalunda. Klockan kvart i fyra på morgonen den 28 juli 1976 samma dag som Anders Gärderud vann guld på 3 000 meter hinder i Montreal drabbades Tianjin i östra Kina av ett skalv som ödelade 90 procent av bostadshusen. En kvarts miljon människor dog omedelbart, det totala antalet döda beräknas till mer än 600 000.  
 
År 1970 dog hundratusentals av översvämningar i Bangladesh (dåvarande Östpakistan). Översvämningar i Kina dödade miljoner 1877 och 1931. Så sent som 1991 dödades 130 000 av en cyklon i Bangladesh.  
 
I en mer avlägsen historia finns lika hemska händelser. Det värsta skalv som belagts inträffade i Shensi-provinsen i Kina 1556, då närmare en miljon människor miste livet. Under europeisk medeltid förekom flera skalv som krävde hundratusentals offer i Iran, Syrien och Kina, därtill kom översvämningar i Holland och Tyskland med 100 000 döda. Detta skedde under en period då världsbefolkningen bara var en bråkdel av dagens.  
 
Naturens krafter kan vara hemska. Men innan vi förbannar naturen, låt oss inte glömma att mörkret i människan är ännu djupare än någon vulkans. Dåliga politiska idéer, särskilt rasism, är det farligaste som finns. Enbart folkmorden under 1900-talet, har skördat långt fler människoliv än alla kända naturkatastrofer tillsammans. Bara det senaste stora folkmordet i Rwanda 1994, med mer än 800 000 döda, är i nivå med de värsta naturkatastroferna någonsin. Barn begravde mördade föräldrar med sina egna händer. Folkmordet i Turkiet 191516 kostade 1,5 miljoner armenier och kristna livet. De judar, romer och andra som föll offer för nazisterna uppgick till omkring tio miljoner. Än fler mördades i Sovjetunionens terror mot sina egna.  
 
Krigen är ännu större dödsmaskiner. 1900-talets krig räknar offer i många tiotals miljoner. Krigen på Balkan, färska i Europas minne, tog liv i samma storleksordning som den gångna veckans skalv i Asien.  
 
Från allt detta har Sverige varit nästan helt förskonat. De nästan enda större förluster i människoliv som Sverige lidit har varit i krig för länge sedan, intressant nog även då på främmande jord.  
 
Vid Poltava i Ukraina stupade på en dag 1709 närmare åtta tusen man i den svenska armén, av vilka inte alla kan betecknas som svenskar. Vi vet ännu inte säkert, men kanske måste man gå ända tillbaka till detta slag för att finna en enskild händelse där fler svenskar förlorat livet än i Khao Lak, Phuket och andra platser i Thailand. Inte i modern tid, troligen aldrig någonsin, har en katastrof av samma proportioner inträffat i Sverige. Estonia kommer närmast, men var i Östersjön. Slagen vid Sävar och Ratan 1809, de sista på svensk mark, tog 1 200 soldaters liv, varav en stor del var finnar. Det är två hundra år sedan.  
 
Världens stora hemsökelser är epidemierna, som skördat hundratals miljoner liv på alla kontinenter. Digerdöden vid 1300-talets mitt tog en tredjedel av Europas befolkning. Européernas ankomst nästan utplånade Amerikas urbefolkning med mässling och smittkoppor på 1500- och 1600-talen. Spanska sjukan skördade 20 miljoner människoliv 191820 (35 000 i Sverige). I hiv/aids dör nu tre miljoner människor om året, företrädesvis i Afrika.  
Katastrofbekämpning är meningsfull. I Hawaii, Japan, Australien är tsunami en del av livet. Det finns varningssystem och de fungerar. De räddade liv 1960 då jordbävningen i Chile (9,5; den kraftigaste som uppmätts) sände väldiga tsunamier, som efter 15 timmar nådde Hawaii och Japan efter 22; ändå dog ett par hundra personer på Hawaii. Där har man också försökt att med samhällsplanering styra bosättningar för att minska risker. Idén är inte ny; Rousseau föreslog den redan efter 1755 års katastrof. Här har turistindustrin en insats att göra i samverkan med lokala myndigheter.  
 
Tsunamiberedskap på Hawaii är en del av livet, ungefär på samma sätt som den som bor i Kalifornien kör med reservvatten i bagageluckan och man i Lappland vet att man har skovel, yxa och varma kläder i bilen.  
hela artikeln finns på denna länk http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=361012&previousRenderType=1  
 
 
=========================================  
 
11)  
 
Liksom i det forna Sovjet vågar ytterst få ta kommandot med tanke på risken för personliga och politiska misslyckanden. Björn Gillberg ger sin syn och upplevelse.  
 
Vår genompolitiserade statsapparat med oklar beslutsstruktur är dömd att drabbas av handlingsförlamning i samband med större nationella kriser. Liksom i det forna Sovjet vågar ytterst få ta kommandot med tanke på risken för personliga och politiska misslyckanden. Man hoppas i stället att någon annan skall ta de svåra besluten. Tänk om också den operativa ledningen för en stads brandförsvar skulle utövas av personer tillsatta på politiska meriter.  
 
"Regeringen sopar igen spåren av sin passivitet"  
 
Björn Gillberg larmade UD om katastrofen redan tidigt annandag morgon utan resultat. Redan tidigt annandagens morgon ringde vi till UD om att en katastrof drabbat Thailand. Detta sedan en av våra döttrar slagit larm från det raserade Khao Lak. Inget hände utom att UD vid lunchtid uppgav att inga svenskar skadats. Vi tror inte att de ljög. Men statsledningen förefaller inledningsvis ha ägnat sig åt önsketänkande och helgfirande och därefter åt att sopa igen spåren av sin passivitet. Det röjer en statsapparat i förfall, där partibok går före kompetens och initiativförmåga när viktiga tjänster skall tillsättas. Det skriver miljödebattören Björn Gillberg och hans fru Marianne, som var med och grundade Miljöcentrum.  
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=361858&maNo=-1  
 
=========================================  
 
12)  
 
Larm om farlig tunnelbaneluft, och som alltid är alla tagna på sängen!  
Och BR tar alla chanser att missa allt som går att missa!  
 
Luften i Stockholms tunnelbana innehåller tio gånger fler partiklar än den på de mest förorenade gatorna i huvudstaden. Enligt svenska forskare är dessutom partiklarna i T-banan skadligare för människor än partiklarna i gatuluften, skriver Dagens Nyheter.  
 
En forskargrupp vid Karolinska institutet har på mänskliga lungceller testat partiklar, dels från Mariatorgets T-banestation, dels från en tungt trafikerad gata i Stockholms innerstad.  
 
Sedan tidigare vet man att luften i tunnelbanan innehåller tio gånger mer partiklar än gatluften. Det gäller i synnerhet de lite större partiklarna som är under tio mikrometer.  
 
- Men tunnelbanepartiklarna är mycket mer potenta att skada cellernas DNA. De är åtta gånger mer potenta, säger Lennart Möller, professor i toxikologi vid Karolinska institutet till DN.  
 
TS kommentar; även om denna information press lades när Sverige är i sorg, men den är inte alldeles ny. Det har gjorts tidigare studier redan på 70 och 80 talet som visade att tunnelbanan är allt annat än hälsosam, och som alltid tar BR chansen att missa allt som går att missa. Detta hade nämligen varit ett bra inslag i debatten om olagliga miljözoner, bäste herr medlöpare till VD.  
 
==========================================  
 
13) På Bilden nedan kan du se ny information från Toyota med bilen Primus med Bränslecelldrift.  
 
==============================================  
 
Med detta tillönskar jag en ny bra vecka och har du nåt bidrag så sänd detta till mig, du är garanterat absolut sekretess.  
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
==============================  
 
Du som planera att resa till Spanien,  
Här bokar du din hyrbil på den första helautomatiska webbsiten dygnet om med dom i särklass lägsta priserna,14.500 bilar och ett 20 tal bilmodeller kan du välja mellan.  
Alicante, Malaga, Palma de Mallorca, Valencia, Murcia, Jerez/Cadiz, Almeria flygplatser dygnet om samt ett 20 tal lokala kontor.  
http://www.eurocasacar.com Du får svar inom 1 minut, en Voucher inom 1 timme, dygnet om alla dagar.  
 
 
För Kanarieöarna och till hela Världen http://www.telluscar.com  
 
Tillbringa några dagar i Solen! Golf?  
Varför inte koppla av några dagar i Alicante / Santa Pola ca 15 minuter från flygplatsen högt beläget direkt vid havet med en magnifik utsikt. Vill du spela Golf? Går det bra  
http://www.eurocasa.nu det är Margret som tar hand om din bokning  
fixa med golftider och annat, det finns 9 mycket bra banor inom en radie av max 20 bil minuter till halva priset mot vad som finns på Costa del Sol. På banor av Internationell klass, enligt dom som kan och vet.  
 

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.