Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
 
1:a maj Välkommen!  
 
Välkommen till ”Varning Schönfelder” nr 16 den 1 maj 2005, en dag där socialism firas i många länder och den 9:e maj i Moskva där redan nu miljoner av röda fanor vajar och inga blå,vit,röda den Ryska. Detta Newsletter är ett bidrag till alla som vill med tvång bestämma över medborgarna.  
 
===============================================  
 
Ur innehållet:  
 
1) SLTF har sitt största stöd hos 2 kommunistpartier, dom gröna och dom röda.  
 
2) Varje dag är första april  
 
3) Statsministern Göran Persson fortsätter använda utnämningsmakten för att belöna sina kamrater  
4) Miljonregn över ännu en oförtjänt sossepamp  
 
5) LRF Bedragarna och de bedragna  
 
6) "Vi är för demokrati - så länge vi vinner" Annika Billström (s)  
 
7) EU fungerar!  
 
8) SSU fortsätter sina bedrägerier  
 
9) Pär Nuder Sveriges Finansminister när detta skrivs fifflade liksom merparten av övriga regeringsmedlemmarna!  
 
10) Pär Nuder, finansminister, medger misstag i SSU  
 
11) Muthärvan på Bilprovningen växer  
 
12) Företagsflykten förra veckan, 1879 personer har blivit uppsagda eller varslade sista veckan, skattintäkter som omvandlas till bidrag.  
 
13) Medlöperiets mentalitet, Fråga, varför så många – läskunniga och intelligenta – människor har valt att ignorera kommunism ända fram till idag?  
 
14) Hur svenska kommunister väljer att blunda för verkligheten!  
 
15) Detta är Transparency mot korruptionen i Världen  
 
 
 
 
1)  
 
SLTF har sitt största stöd hos 2 kommunistpartier, dom gröna och dom röda.  
 
SLTF, Märta-Lena Schwaiger vill ha mer makt och pengar för att få (tvinga) svenska folket att åka kollektivt.  
Här är ett exempel på makt, som initieras av SLTF hjärnor genom att tvinga…  
 
Den mest framgångsrika verksamheten i dagens Sverige är att utfärda 3.562 parkeringsböter per dag.  
Parkeringsbötesindustrin växer, i fjol sattes ett nytt rekord där 1,3 miljoner parkeringsböter delades ut i Sverige. (Hur nu ännu en påtvingat skatt kan kallas för industri?)  
Allt flera får parkeringsböter i Sverige. I fjol delades det ut 1,3 miljoner böter vilket blir 3 562 böteslappar per dag eller två och en halv per minut skriver SVT Nyheter enligt uppgifter från Metro.  
Rekordökning beror på att flera mindre kommuner har anställt kommunala parkeringsvakter. I Stockholm delades det ut 480 000 p-böter förra året.  
 
Detta om något är en bankrutt förklaring av ett samhälle när man till slut enbart jagar felparkeringar genom att förbjuda bilar överallt att stanna eller parkera lagligt annat än i ett parkeringshus som är ett annat monopol förbehållet kommunerna genom lokala föreskrifter varför man begära hutlösa avgifter.  
Allt detta sker inte till förmån för miljön utan att tvinga folk att åka kollektivt.  
Det är SLTF:s folk, 2 partier som har kommunism som förebild som ligger bakom alla dessa tvångslagar.  
 
=================================  
 
2)  
Varje dag är första april  
”Everyday is like Sunday”, sjunger Morrissey. I England kanske.  
I Sverige känns varje dag som första april. För några veckor sedan, till exempel, när tidningarna kungjorde att man inte längre ska få vinka in taxibilar på gatan i Stockholm. Det finns ofta skäl att fundera över huruvida vi lever i ett land eller i ett skämt.  
Skälet till att Taxi inte längre får stanna på gatan är att SL:s förare, många av dem en skymf för en hel yrkeskår. Då dessa förare inte kan svänga på ratten vid Stureplan på natten där Taxi står huller om buller för att ta upp nattens kroggäster, har man lyckats via sitt fack och medlöpare att begränsa Taxi:s möjligheter att få stanna på gatan. Det tog mig flera dagar att förstå att det inte var ett aprilskämt, ännu ett mått av SLTF:s makt och framgångar.  
Minns att Anna Hedborg 1982 förklarade att deltidsarbete är en form av skatteflykt. Hon blev sedermera statsråd och är i dag generaldirektör för Riksförsäkringsverket.  
Märta-Lena Schwaiger, SLTF och visioner är en annan vinkling av ett aprilskämt men å andra sidan har hon festat färdigt på skattebetalarnas bekostnad och skall snart sluta festa enligt egen utsago, sedan är det skattebetalarna som skall hålla henne om armarna resten för livet eller så länge pengarna räcker till.  
 
===============================  
3)  
Den falnande statsministern Göran Persson fortsätter använda utnämningsmakten för att belöna sina kamrater.  
Den som gör sin samhällsplikt i Partiet kan hoppas bli universitetsrektor, generaldirektör, landshövding, ambassadör eller något annat ansett och välbetalt. Ja, eller tevechef. Statstelevisionen fungerar både som propagandamaskin åt Perssons parti och som reträttparadis för trötta partigängare.  
Tidigare finansministern Allan Larsson förlänades ordförandeskapet i statsteven SVT för några år sedan. Nu vill han avgå. I dag utser regeringen hans efterträdare: tidigare vice statsminister Lars Engqvist. Så oväntat.  
Engqvist är emellertid en krävande föredetting. Han har redan varit landshövding, ordförande för Malmö högskola, Svenska institutet och Statens kulturråd och vd för Svensks filminstitutet, så när han tröttnar på sin senaste förläning är det svårt att hitta nya. Men ambassadör har han inte varit ännu, så han kan fortsätta flyta omkring i statsmaskinen ett tag till.  
Att ge honom SVT är ändå anmärkningsvärt. Det blir allt tydligare att SVT-kampanjen ”Fri television” är ett ironiskt skämt.  
I en mindre skruvad värld hade det funnits en oppositionsledare som förmådde kritisera den regeringsstyrda statstelevisionen.  
==========================  
4)  
Miljonregn över ännu en oförtjänt sossepamp  
Vd:n för Stockholm vatten, Karin Jonsson, avgick nyligen. Hon fick bitande kritik från oberoende revisorer för att ha beviljat ett lån på 2,5 miljoner till ett bolag som till hälften ägs av Stockholm vatten och där hon själv är ordförande. Enligt Jonssons anställningskontrakt har hon rätt till sex månadslöner om hon själv säger upp sig. Bara om hon får sparken har hon rätt till två årslöner.  
Nu har stadens styrande sossar emellertid gjort ett undantag. Karin Jonsson, själv tidigare socialdemokratiskt borgarråd, får 78 500 kronor i månaden i 25 månader. Därefter går hon i pension.78 500 i månaden! Stadsdirektör Bosse Sundling förklarar:  
Med hänsyn till den speciella situation som förelåg, med ett väldigt stort tryck mot Karin, kan det kännas behagligare att få förmånen att säga upp sig själv. Då har vi valt att likställa det med att bli entledigad av styrelsen.  
Tro fan att det är behagligt att säga upp sig och få nästan 1,5 miljoner mer än man har rätt till. Sossarna tar väl hand om sina ex-pampar. I varje rimligt samhälle hade det varit brottsligt.  
============================  
 
5)  
Bedragarna och de bedragna  
Det är naturligtvis aldrig okej med bedrägerier, men när ett av offren för det tyska svindelbolaget Phoenix heter LRF är det svårt att inte dra på smilbanden. LRF är en mycket aktiv lobbyorganisation för den politik som årligen bedrar svenska skattebetalare och konsumenter på miljardbelopp. En genomsnittlig tvåbarnsfamilj skinnas varje år på ca 12 000 kronor i högre matpriser och skatter.  
 
===========================  
 
6)  
"Vi är för demokrati - så länge vi vinner"  
Annika Billström har förstått att Stockholm kommer att falla i motståndarnas händer nästa år. De borgerliga partierna leder med nästan femton procentenheter över de rödgröna och moderaterna och folkpartiet är ensamma större än hela det rödgröna blocket. Hur tänker hon handskas med det förestående maktskiftet? Jo, genom att flytta stora delar av kommunens verksamhet utom räckhåll för politikerna. Hon föreslår – på riktigt! – att de tre stora kommunala bostadsbolagen med sammanlagt 100 000 kommunala bostäder ska skänkas till en stiftelse för att föra bort frågan från politiken. På så sätt blir det omöjligt för väljarna att rösta för att tillåta omvandlingar till bostadsrätter.  
Billströms arrogans är fullständigt häpnadsväckande, men egentligen borde man väl inte vara förvånad. Det var inte länge sedan hennes partikamrater på Sveavägen tog hand om problemet med kommuninvånare som envisades med att rösta på de borgerliga partierna, genom att spotta på det kommunala självstyret och föra upp besluten till den egna riksdagsgruppen.  
Kom också ihåg att partisekreterare Ulvskog tyckte att det ”kändes som en statskupp” när väljarna röstade bort socialdemokraterna 1976.  
En annan kompis ville förbjuda Parabol antenner för att hindra en fri TV, nej detta är inget aprilskämt, utan blodigt allvar.  
Vi får väl vara glada att det fortfarande ordnas val.  
=====================  
 
7)  
 
EU fungerar!  
Österrike gränsar till en mängd nya EU-länder med låga skatter och låga lönekostnader. För att hålla företagen kvar tänker landet inte konkurrera med låga löner, utan med låga skatter. Bolagsskatten sänks nu från 34 till 25 procent och regeringen har för avsikt att sänka skatterna ytterligare. Samma strategi väljer Tyskland, där Gerhard Schröder lanserat en sänkning av samma skatt från 25 till 19 procent. Land efter land sporras av den institutionella konkurrensen att erbjuda goda villkor för företagande och tillväxt. När blir det Sveriges tur?  
 
===========================  
 
8)  
 
SSU fortsätter sina bedrägerier  
 
Efter flera avslöjande om bidragsfusk fortsätter SSU som inget hade hänt. Nu avslöjas det att SSU Kronoberg ansökt om bidrag på uppblåsta medlemssiffror.  
 
SSU har deklarerat att de kommer att genomföra en storstädning av sin organisation för att ta tag i det omfattade bidragsfusket där man har redovisat uppblåsta Medlememmassiffror för att få in mera bidrag.  
 
Nu har SSU Kronoberg skickat in en bidragsansökan på 436 medlemmar men ordföranden i distriktet känner bara till 78 riktiga medlemmar.  
 
============================  
 
9)  
 
Pär Nuder Sveriges Finansminister när detta skrivs fifflade liksom merparten av övriga regeringsmedlemmarna!  
 
Som var ordförande i SSU-distriktet Stockholms län i slutet av 1980-talet var delaktig i bidragsfusket inom SSU avslöjar DN.  
 
Finansminister Pär Nuder ska ha undertecknat bidragsansökningar som SSU-distriktet Stockholms län skickade in på slutet av 80-talet där man redovisar uppblåsta medlemssiffror.  
 
Pär Nuder var ordförande från 1986 till 1989 i SSU-distriktet Stockholms län. Enligt DN så talades i SSU kretsar om den märkliga medlemsökningen i Stockholm som ökade kraftigt under Nuders tid. Enligt källor till DN var det karriärdrag för Pär Nuder att ha ett starkt distrikt. Totalt rör det sig om tusentals kronor som man fick extra genom att redovisa medlemmar som inte fanns.  
 
=======================  
 
10)  
 
Pär Nuder medger misstag i SSU  
 
Finansminister Pär Nuder har dragits in i röran kring det socialdemokratiska ungdomsförbundets uppblåsta medlemssiffror. Under hans tid som SSU-ordförande i Stockholms län i slutet av 1980-talet hade i vissa fall bara var tionde medlem betalat medlemsavgiften.  
Nuder skrev under på att siffrorna stämde SSU-fusk när Nuder var ordförande  
 
Pär Nuder var ordförande i SSU-distriktet i Stockholms län mellan 1986 och 1989. Under den tiden skedde ett omfattande fusk med medlemsbidrag, enligt en kartläggning som Dagens Nyheter har gjort.  
 
Fel i siffrorna under Nuders tid  
En framgångsrik period om man tittar på antalet rapporterade medlemmar. Samtidigt som SSU tappade medlemmar totalt i landet kunde Stockholms län visa upp en kraftig medlemsökning.  
 
1989 rapporterades 6 000 medlemmar, men enligt DN:s beräkningar var det bara 3 500 som betalade sina medlemsavgifter.  
 
Ändå intygade Pär Nuder med sin underskrift att uppgifterna var korrekta.  
 
- Det var 17-18 år sedan jag var aktiv i SSU. Det är säkert så att det begicks misstag under de åren precis som det begicks misstag tidigare och senare. Under de åren jag var aktiv hade vi en stark medlemsstillströmning. I hanteringen av alla ungdomar som gick med och gick ur SSU så är det säkert så att det kan ha begåtts misstag, säger Pär Nuder.  
 
SSU fick för höga bidrag  
Efter barn- och ungdomsminister Lena Hallengren, skolminister Ibrahim Baylan och vice statsminister Bosse Ringholm så har alltså även finansminister Pär Nuder nu visat sig ha varit inblandad i att redovisa högre medlemssiffror än vad som motsvarar antalet betalande medlemmar.  
 
Eftersom de bidrag som de politiska ungdomsorganisationerna lever på står i relation till antalet medlemmar så har SSU därigenom fått för höga bidrag.  
 
När det gäller finansminister Pär Nuder handlar det om slutet av 1980-talet då han var ordförande i SSU i Stockholm län. Enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort hade i vissa kommuner bara var tionde medlem verkligen betalat sin medlemsavgift.  
 
Bra att SSU går igenom sina rutiner  
Men som Pär Nuder sa var det alltså inget som han som distriktordförande kunde ha full kontroll över, trots att han med sin namnteckning intygade att medlemssiffrorna var korrekta.  
 
En möjlighet att komma ifrån att felaktiga bidrag betalas ut till politiska ungdomsorganisationer är att knyta bidragen till moderpartiernas röstandel i riksdagsvalen i stället för till förbundens mycket osäkra medlemssiffror. Det är en lösning som tilltalar finansministern.  
 
- Det är jättebra att SSU tar itu med sina rutiner, det borde ha gjorts redan på min tid. Det är också bra att många kommuner och landsting nuförtiden baserar bidragen på antalet mandat som partierna har. Det gör att den här typen av misstag blir mycket svårare att begå, säger finansminister Pär Nuder.  
 
Upp till var och en att avgöra?  
Att avgöra om Pär Nuder har kvar trovärdigheten när det gäller att som finansminister sätta åt skatte- och bidragsfuskare när det nu visar sig att det var lite si och så med noggrannheten när han själv sökte bidrag åt SSU får var och en avgöra, säger han.  
 
- Efter det här som inträffade för 18-20 år sedan, som väldigt många fler än bara jag var inblandade i, får naturligtvis värderas mot de ambitioner som jag har att krama ur så mycket välfärd som det någonsin går ur varje skattekrona. Det är upp till var och en att göra den bedömningen, säger Pär Nuder.  
 
=============================  
 
11)  
 
Muthärvan på Bilprovningen växer  
 
Fler bilprovare är misstänkta för mutor inom bilprovningen.  
Härvan kring misstänkta mutor inom bilprovningen växer. Förundersökningar har inletts mot fler bilprovare i Västra Götaland, rapporterar nyhetsbyrån TT.  
På onsdagen åtalades en anställd vid en bilprovning i Västsverige för grovt mutbrott.  
Enligt åklagaren har mannen tagit emot mutor i form av pengar och alkohol.  
 
Två arbetskamrater till mannen åtalades för mutbrott. De har enligt misstankarna tagit emot alkohol från kunder.  
 
Nu utvidgas alltså skandalen. Mer uppgifter följer  
 
=======================  
 
12)  
 
Företagsflykten förra veckan:  
 
1879 personer har blivit uppsagda eller varslade sista veckan, här är ett av dem, samtliga hög avlönade som betalade åtskilliga miljoner skatt till det gemensamma. Nu är det borta och skall ersättas av bidrag, åtminstone en tid framöver.  
 
TIETO ENATOR DRAR NED I SVERIGE OCH FINLAND Den finsk-svenska it-konsulten Tieto Enator fortsätter att lägga ut jobb på lågkostnadsländer samtidigt som man centraliserar it-drift åt kunderna till stordatoranläggningen i Helsingfors. Centraliseringen innebär att 200- jobb försvinner i Sverige  
 
 
=========================  
 
13)  
 
Medlöperiets mentalitet  
 
Fråga, varför så många – läskunniga och intelligenta – människor har valt att ignorera kommunism ända fram till idag?  
Femtio miljarder är bara ett ljud. En hund som blir överkörd av en bil rubbar vår känslobalans och matsmältning. Tre miljoner judar, som har dödats i Polen, framkallar bara ett lindrigt obehag." Varje fakta betraktas som lögn av anhängare bland vissa trotskister, socialister och andra kritiska medlöpare.  
I år är det hundra år sedan författaren Arthur Koestler föddes. Han spelade en viktig roll på 1940- och 50-talen, då han publicerade flera uppmärksammade romaner om Stalins ohyggliga förtryck i kommunismens namn. Han förmår tränga djupare in i medlöparnas motiv och psykologi än de flesta; han började nämligen själv som kommunist och partimedlem. Författaren David Andersson önskar att Koestlers rön om medlöperiets mentalitet på nytt gjordes tillgängliga på svenska.  
Under den senaste tiden har vänsterpartiets demokratisyn blivit livligt debatterad. Det var på tiden. När Gudrun Schyman i valrörelsen 2002 sade sig föredra Kubas diktator Fidel Castro framför USA:s president George W Bush väckte det ingen större uppmärksamhet.  
Kommunismens brott har åtskilliga gånger avslöjats. Men kunskapen har inte riktigt trängt in i det allmänna medvetandet. På 1960- och 70-talen blev Aleksandr Solzjenitsyns böcker mycket omtalade. Solzjenitsyn har i den självbiografiska boken En kalv med eken stångades beskrivit hur han länge trodde att västvärldens likgiltighet inför Stalins brott berodde på brist på information. När han utvisades till väst upptäckte han att det ”sedan 1920-talet givits ut ett fyrtiotal böcker om Arkipelagen, från Solovetsk och framåt; de har översatts och distribuerats – och gått förlorade, sjunkit i tystnaden utan att ha övertygat eller väckt någon”.  
Också efter det att Solzjenitsyns böcker om Gulagarkipelagen publicerats har kommunismen fortsatt att vara en attraktiv ideologi för inte så få. Lars Ohly försvarade på 1980-talet öststatskommunismen och kallade sig 1999 leninist. Åtskilliga böcker har visat att Sovjetterrorn började med Lenin, inte med Stalin.  
Richard Pipes bok om ryska revolutionen kom på svenska 1998, Kommunismens svarta bok 1999. Dessa verk gjorde uppenbarligen inte något intryck på Ohly. Hur är det möjligt att en framträdande politiker kan utveckla en så omfattande informationsresistens? Hur kan ett svenskt riksdagsparti skicka hyllningstelegram till Nordkorea i slutet av 1980-talet? Varför har så många vänsterpartister illusioner om Kuba och varför uppfattas hammaren och skäran ännu som attraktiva symboler?  
Medlöperiets mentalitet  
Den som funderar över sådana frågor kan ha nytta av att läsa Arthur Koestlers skrifter. Koestler (1905-83) skrev på 1940- och 50-talen flera romaner och essäer om hotet från Josef Stalins Sovjet. Dessa texter väckte stor uppmärksamhet och Koestler blev en ledande gestalt i kampen mot Sovjetkommunismen. Dagens Nyheters chefredaktör Herbert Tingsten förklarade 1954 att det hör till allmänbildningen att läsa Koestlers huvudskrifter. De är centrala dokument i vår tids andliga historia.  
Koestler förstod den kommunistiska mentaliteten bättre än de flesta. Han hade själv en gång tillhört rörelsen. År 1931 blev han medlem i det tyska kommunistpartiet och tvingades då lämna en bana som framgångsrik journalist. Han bröt med partiet 1938.  
Som ung trodde Koestler att det var möjligt att genom planering uppifrån skapa ett perfekt samhälle. ”Som tjugofemåring betraktade jag fortfarande lyckan som ett problem för den sociala ingenjörskonsten”, skrev han senare. Därför fascinerades han av den sovjetiska femårsplanen.  
När Koestler blev medlem av kommunistpartiet lämnade han den intellektuellt öppna värld han tidigare levt i. Hans tankar och ordförråd genomgick en radikal förändring. Han lärde sig att undvika individuella tonfall, hans språk blev allt mer anpassat till en standardiserad marxistisk jargong.  
För att beskriva denna säregna värld använde Koestler uttrycket ”slutna system”. Uttrycket kunde också användas för att beskriva till exempel katolicismen och den ortodoxa freudianismen. Ett sådant system gör anspråk på att förklara allt. Den som är innanför cirkeln har berövats all kritisk förmåga. Nya fakta tolkas alltid så att de passar in i systemet.  
Den som i en freudiansk krets ifrågasätter Oidipuskomplexet får höra att hans argument är en rationalisering av ett undermedvetet motstånd som avslöjar att han själv lider av komplexet. Den som inför en stalinist kritiserar pakten med Hitler får veta att hans borgerliga klassmedvetande gör honom oförmögen att förstå historiens dialektik. I stället för en diskussion om argumenten förskjuts intresset till de motiv som ligger bakom invändningen.  
Massmord för ett högre mål  
År 1940 kom Koestlers uppgörelse med Moskvarättegångarna, Natt klockan tolv på dagen. Där, liksom i flera andra böcker, analyserade Koestler den moralprincip han ansåg vara grundläggande för kommunistpartiet: att ändamålet helgar medlen.  
Eftersom det utopiska slutmålet ansågs vara gott kunde vilka brott som helst försvaras. I romanen förklarar förhörsledaren Ivanov att man måste vara slaktare för att kunna avskaffa slaktandet och slå folk med knutpiskan för att de skall lära sig att inte låta sig piskas.  
Tio år senare medverkade Koestler – tillsammans med bland andra författarna André Gide, Stephen Spender och Ignazio Silone – i antologin Vi trodde på kommunismen. (Originalets titel var The God that failed). Koestler fortsatte analysen av sin tid i kommunistpartiet i memoarböckerna Pil i det blå (1952) och Den osynliga skriften (1954).  
I det sistnämnda verket beskrev han sina resor i Sovjet på 1930-talet. Koestler kom till Ukraina, som hade drabbats av svår hungersnöd. Han såg barn med uppsvällda magar och bönder som erbjöd ikoner i utbyte mot bröd. Detta fick honom inte att ta avstånd från Sovjetstaten.  
Han skrev senare: ”Jag hade ögon att se med och ett medvetande inställt på att bortförklara vad jag såg [...] Jag lärde mig att automatiskt uppfatta allt som chockerade mig som det förflutnas arv och allt som jag uppskattade som framtidens frön. Med hjälp av denna automatiska sorteringsmaskin var det ännu 1932 möjligt för en europé att leva i Ryssland och förbli kommunist.”  
Också i boken Yogin och kommissarien (1945) analyserade Koestler de olika försvarsmekanismer som dåtidens Sovjetsympatisörer utvecklade inför avslöjandena om Stalinterrorn. Många förnekade fakta eller hävdade att grymheterna var nödvändiga inslag i byggandet av det socialistiska samhället. För dem som inte kunde acceptera detta förhållningssätt återstod vad Koestler kallade "doktrinen om de orubbade grundvalarna". Denna uppfattning hade anhängare bland vissa trotskister, socialister och andra kritiska medlöpare. De medgav att misstag och även brott hade begåtts av Sovjetstaten. Men de hävdade att detta bara var symptom på ytan. Sovjetunionen ansågs fortfarande i grunden vara en progressiv stat. Därför skulle misstagen så småningom korrigeras och landet utvecklas i rätt riktning.  
Denna beskrivning av olika försvarsmekanismer kan användas också för att förstå de svenska kommunisterna. Länge hyllade de allt som Sovjet och Josef Stalin stod för. "Att vara kommunist, det är att ha Lenin och Stalin till föredöme. Stalin är en av alla epokers mest geniala vetenskapsmän", lyder ett ofta citerat uttalande av C H Hermansson från 1953.  
Sedan denna attityd blivit omöjlig inträdde "doktrinen om de orubbade grundvalarna". Vänsterpartiet (vpk) kritiserade vissa inslag i Sovjets politik, till exempel inmarschen i Tjeckoslovakien 1968. Men så länge diktaturerna i Östeuropa fanns kvar hade vänsterpartiet vänskapliga förbindelser med dem.  
Doktrinen har visat sig vara osannolikt seglivad. Fortfarande anser ledande vänsterpartister, bland dem partiledaren, att den kommunistiska ideologin är oanfrätt av de brott som begåtts i de länder där den har tillämpats. Inte heller anses partiet i grunden vara skadat av alla år av diktatursvärmande. När vänsterpartiet 1997 jubilerade var mottot "80 år för demokrati och socialism".  
I Tyskland har ett nytt verk om Koestler nu utkommit. Det är skrivet av Christian Buckard och har titeln Arthur Koestler – Ein extremes Leben 1905-1983 (Verlag C H Beck, München). Boken är kronologiskt upplagd. Buckard beskriver Koestlers uppväxt, hans arbete i och uppgörelse med kommunistpartiet. Tyngdpunkten i boken ligger dock inte här utan på Koestlers brottning med sin judiska identitet och de verk av honom som tar upp judiska ämnen.  
Koestler verkade som sionistisk nybyggare i Palestina på 1920-talet. Han återvände till området på 1940-talet och följde staten Israels tillblivelse och kamp för sin överlevnad. Dessa upplevelser präglar verk som romanen Tjuvar om natten (1946) och reportageboken Löfte och uppfyllelse (1949). Under andra världskriget försökte Koestler sprida kunskap om Förintelsen. Hans text Blandad transport är en tidig, och detaljerad, beskrivning av det nazistiska utrotningsprogrammet. När den publicerades fick Koestler frågan om texten hade någon verklighetsbakgrund. Han blev också anklagad för att ha en morbid fantasi.  
I essän Om att inte tro på grymheter konstaterar Koestler att fakta om folkmordet har publicerats i tidningar, tidskrifter och pamfletter. Men när han föreläste för brittiska soldater märkte han att de inte trodde på koncentrationslägren. Det gick att övertyga åhörarna för en timme, sedan började deras andliga självförsvar åter att fungera. Koestler skriver att vi normalt bara kan ta till oss små stycken av verkligheten i taget: Femtio miljarder är bara ett ljud. En hund som blir överkörd av en bil rubbar vår känslobalans och matsmältning. Tre miljoner judar, som har dödats i Polen, framkallar bara ett lindrigt obehag."  
Avfärdad som krigshetsare  
Det krävs ett stort mått av övning för att ta till sig de ohyggliga uppgifterna. Detta kan också förklara varför de kommunistiska massmorden inte tagits på djupare allvar i västvärlden. När Koestler varnade för hotet från Stalins Sovjet avfärdades han som en krigshetsare. Koestler beskrev sig själv som en Kassandra, den gestalt i den grekiska mytologin som hade förmågan att kunna förutsäga olyckor men också hade fått straffet att aldrig bli trodd.  
Buckard är inte den förste som skriver en biografi över Koestler. Tidigare arbeten – av Iain Hamilton och David Cesarani – är emellertid på många sätt otillfredsställande. I diskreta fotnoter påpekar Buckard flera felaktigheter i Cesaranis bok.  
Michael Scammell, som skrivit den stora levnadsteckningen över Solzjenitsyn, har under ett antal år arbetat på en biografi över Koestler. Den skall komma ut i år, då det är 100 år sedan Koestler föddes. Förhoppningsvis kan dessa studier bidra till ett förnyat intresse för författarskapet.  
Det finns åtskilliga böcker som dokumenterar de totalitära staternas brott. Nyligen utkom Anne Applebaums omfångsrika bok om Gulag på svenska. Dessa studier är naturligtvis viktiga. Men det är också väsentligt att fråga sig varför så många – läskunniga och intelligenta – människor har valt att ignorera sådana verk. Detta gäller långt fler än de organiserade kommunisterna. Under 1900-talet blev flera av de främsta västerländska intellektuella medlöpare till diktaturregimer av olika kulörer.  
Arthur Koestler analyserade ingående dessa mekanismer. De flesta av hans böcker finns i svensk översättning. Det vore en välgärning om något förlag såg till att de åter blev tillgängliga i bokhandeln.  
 
=====================  
14)  
 
Hur svenska kommunister väljer att blunda för verkligheten!  
 
Under två månader, april och maj 1940, mördade sovjetiska trupper sammanlagt 25 744 polska medborgare, civila och militärer, 15 000 av dem officerare. Massgravarna med tiotals lager av lik över varandra, den största i Katyn med 2 500 lik av sammanlagt över 4 000 hittade på samma plats, fylldes med kalk och doldes under en nyplanterad skog. […]  
 
Under hela efterkrigsperioden fram till murens fall var det i Polen förbjudet att tala om Katyn (och vi, barn i familjer vars anhöriga blev offer för morden, blev tillsagda att aldrig uttala ordet Katyn i närvaro av främlingar). Trots att Katynmordet hörde till raden av allmänt kända hemligheter, fanns inte ett spår av ämnet i de polska historieböckerna fram till murens fall. Få historielärare vågade riskera livet för att förmedla sanningen till sina elever. […]  
 
Under hela efterkrigsperioden såg de svenska kommunisterna det som nödvändigt att frita Stalin från ansvar för Katynmordet. När Herbert Tingsten 1948 tog upp Katynlögnen i en artikel i Dagens Nyheter jämfördes han av Ny Dag med Göbbels: "Ingen beskyllning är så nedrig att den inte kan användas i vissa borgerliga tidningar mot Sovjetunionen." Även Expressen tog avstånd från anklagelserna mot Sovjet och kallade det för "den antiryska vulgärpropagandan".  
 
 
15)  
 
Detta är Transparency i Washington mot korruptionen i Världen  
http://www.transparency.org/  
 
Det var här det startade 1994  
http://www.transparency.de  
 
Detta är ett exempel på rapport om korruptionen i världen (på engelska)  
 
REPORT OF THE EUROPEAN ANTI-FRAUD OFFICE  
Fifth Activity Report for the year ending June 2004  
http://www.transparency.de/fileadmin/pdfs/Info-Dateien_Homep/EU_Anti-Fraud_R  
eport_04.pdf  
 
=============================  
 
Gammal kul historia!  
 
Vad får man om man korsar en statstjänsteman med en medlem i Hells Angels?  
.. en mördarsnigel!  
 
==============================  

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.