Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch


Grattis!

Kurt Ritter, VD för hotellkedjan Radisson SAS Hospitality har utsetts till världens bästa hotelldirektör 2002. Det är 60 000 läsare av Hotels Magazine som röstat fram Ritter som vinnare från ett urval av prominenta branschprofiler. Det är första gången som priset går till en skandinavisk hotellkedja.

Kurt började sin bana i Sverige och var bl.a. chef för SAS hotellet i Luleå, men det var ett tag sedan! Kul med otroligt duktiga grabbar!
Och flickor, men dom släpps sällan fram.
Citat 1:
Smicker är ett farligare virus än skitprat.
Vi jobbar bättre i motvind.

Citat 2: LO = landsorganisationen har bytt namn till LÄNSA ORGANISATIONEN

Citat 3: Barn till politiker som ännu är så unga att de är lyckligt ovetande om politik förutom att de vet att pappa och mamma nästan alltid skall gå till sammanträden.

Citat 4: Den socialdemokratiska välfärdsstaten är inte bättre för att den administreras av borgerliga partier. Likt den österrikiske ekonomen Hayek gjorde, skall vår samhällskritik därför riktas mot ”socialister i alla partier”.


Vart tog resegarantin vägen, Reidar Svedahl?

Goodjet lät meddela på Resmässan för 14 dagar sedan att bolaget kommer att införa en strandsättningsförsäkring för sina resenärer redan nästa vecka. Bolagets VD Reidar Svedahl menar att Traffic Europas konkurs skadar förtroendet för flygreseorganisatörer och därför har bolaget ett avtal på gång med Lloyds i London. Villkor och eventuell kostnad för denna försäkring är ännu inte meddelad.
Istället fick bolaget det hett om öronen efter att Veckans Affärer och Tidningen Expressen gemensam lät meddelar att bolaget är i obestånd. Men hur hänger budskapet och en försäkring ihop? Skulle Lloyds ge en försäkring till någon i nästan obestånd?
En räddning av bolaget lär vara i hamn, GRATTIS sveriges resebyråer och arrangörer, en konkurs till hade varit ett svårt bakslag för branschen som sådan.

Igår i min Newsletter hade jag dammat av ett förslag till reseförsäkring istället för resegaranti, det var många som spontant hörde av sig, alla i branschen vet att det behövs en förändring!
Men vem driver en sådan? På BRA har man förgäves försökt 3 gånger, 2ggr med mig som drivande (70 och 80 talet) och en gång på(90 talet) med Malmkvist på Scandorama som ordförande för BRA. Längst hade vi kommit 1987 när vi hade allt klart, men då gick BRIS med Ving och Fritidsresor och backade ur! Därmed gav man kommerskollegiet chansen att backa. Nu är läget annorlunda med Internet företagen och resegarantin. Chansen är nu större än någonsin att driva igenom en ändring! Svensk Flyg verka ha tagit upp tråden.


Statens Järnvägar SJ
En gång var det hela folkets järnväg och alla trodde att SJ hade kommit för att stanna. Kalla fakta granskar en järnväg som brottas med förluster och säkerhetsproblem på en avreglerad marknad.

Förlåt vaddå avreglerad? ( TS anmärkning)

Monopolet har fallit i bitar. SJ är inte längre ensam på järnvägarna. BK tåg, Tågkompaniet, BSM tåg och Connex är några av de nya konkurrenterna.
Sverige har näst efter Storbritannien den mest avreglerade järnvägstrafiken i Europa.
-Följ inte vårt exempel! Det har blivit en katastrof med många allvarliga olyckor, varnar Bob Crow, generalsekreterare i det engelska järnvägsfacket RMT.( kommunist)
Även svenska lokförare och tågmästare sätter upp ett varnande finger:
- Man hinner inte göra ordentliga reparationer, bara klistra och lappa, säger tågmästare Dan Kotka.

Toni kommenterar:
Järnvägarna i Europa är så infantilt tröga, monopolister, överorganiserade och emot varje förändring med ett militant fack som motsätter sig varje förändring. Värst är den Franska järnvägen och det kommunistiska facket där. Den svenska avregleringen är ett steg framåt, men varför skall man jämföra sig med England som redan under monopolets tid hade en urusel järnväg, varför inte jämföra sig med USA där en avreglerad järnväg är lönsam och synnerligen effektiv. AMTRAK får en del bidrag för olönsam trafik men inte i närheten vad man betalar i Sverige och då är USA hundra gånger större. Godstrafiken är lönsam och effektiv, i USA alltså.

Mindre arbetslösa?
Nyhet, den svenska arbetslösheten löses med att man skapar nya myndigheter?
Månde svenska bussbolagen bäva vad denna myndighet må komma med för nya pålagor?

Lars Bergfalk utsedd till chef för nyinrättad vägtrafikinspektion
Regeringen har i dagarna beslutat att utse Lars Bergfalk till chef för den
nyinrättade vägtrafikinspektionen. Lars Bergfalk, f45, är civilingenjör och kommer närmast från Vägverkets enhet för sektor och myndigheter där han varit chef.
Vägtrafikinspektionen inrättades av regeringen för en vecka sedan och
är organisatoriskt ordnad inom ramen för Vägverkets organisation.
Liknande inspektioner finns sedan länge inom de tre andra
transportslagen (luftfart, sjöfart, järnväg).
Inspektionens huvudkontor lokaliseras till Borlänge.
Vägtrafikinspektionen skall ha följande fyra uppgifter.
1. Att med utgångspunkt i beslutade trafiksäkerhetsmål hos myndigheter,
kommuner och andra utifrån ett helhetsperspektiv följa och analysera
sådana förhållanden som väsentligt kan påverka vägtransportsystemets utformning och funktion.2. Att genom dialog med de aktörer som avses i 1 verka för att dessa tillämpar ett systematiskt arbetssätt för att förhindra vägtrafikolyckor som kan leda till att någon avlider eller blir allvarligt skadad.3. Att samverka med andra aktörer i syfte att
öka trafiksäkerheten på väg.4. Att initiera forskning och utveckling inom vägtrafiksäkerhetsområdet och följa sådan forskning som har betydelse för inspektionensDiverse Nyheter från sjösidan!


BIRKA LINE BESTÄLLER KRYSSNINGSFARTYG
Aker Finnyards bygger ett kryssningsfartyg för EUR 155 miljoner
för leverans till åländska Birka Line hösten 2004. Fartyget blir 177 m
långt, 28 m brett och tar 1.800 passagerare. Man kommer att satsa mycket på
såväl miljövänlighet som passagerarnas komfort. ( Sicket trams snack i dessa pressreleaser, skulle man inte satsa på komforten vad skulle man då satsa på? Ståplatser?)
Detta betyder i vart fall fler passagerare från Sveriges inland till Stockholm med fina bekväma långfärdsbussar. Grattis alla bussarrangörer!

THE WORLD nu tillgänglig för normala turister!
För dig som arrangerar resor: THE WORLD ett av världens finaste och absolut nyaste kryssningsfartyg och det enda med privata lägenheter ombord som kostade mellan 20 – 60 miljoner SEK (stycket).
För att öka intäkterna på kryssningarna erbjuds nu paketresor på lyxlägenhetsfartyget "The World" från januari nästa år. Resorna säljs för NOK 1.680 per dag inklusive mat och dryck. Bland annat lockas resande med "en unik möjlighet att bli en del av den internationella gemenskapen till sjöss". Det blir alltså till att mingla med paket-turister med mer normala inkomster. Vad dom säger som har köpt lägenheter ombord förteljer inte storyn.
Men alla ni som arrangerar resor, här finns chansen att vara med och ge dina kunder en alldeles särskilt spännande upplevelse.

Terror-alarm til rederier

Samtlige passagerrederier i Europa – således ochså DFDS Seaways, Scandlines, Stena Line, Color Line, Viking Line och Silja Line – blev nyligen informerade av FBI om, att terror-grupper planerar attentat mot en eller flera större passagerfärjor i Europa.

På min tid som chef för Svensk / Finska Börsbolaget Effjohn och samtidigt för Ryskägda Baltic Line hade vi hot och terror larm var och varannan vecka.
Vi införde ett säkerhets system i samarbete med alla säkerhetsmyndigheter som vida överstiger dagens säkerhetskontroller på flygplatserna. Med TV övervakning, automatisk bild jämförelse för att kunna hitta efterlysta bovar, säkerhetsvakter samt säkerhetskontroller i hamnen av samtliga passagerare, allt detta gjorde att våra passagerare aldrig någonsin råkade ut för en enda incident, eller att av dryga 1 miljon passagerare som fritt strövade runt i St Petersburg utan visum eller andra hinder blev rånade eller bestulna. Som alltid, det gäller att ta tag i problemen INNAN problemen tar över.
Att sedan Ryska krafter tog över Baltic Line och stal 194 Fartyg, ( mer än hela svenska handelsflottan) det är en annan story, värd en bok kanske?BOTNIA LINK I KONKURS
Rekonstruktionen av Botnia Link har misslyckats och rederiet har ansökt om konkurs. Botnia Link opererade trafik med det inhyrda ro-pax-fartyget "Transparaden" som ägs av Rederi Ab Engship.
Det fanns 1 för mycket på en begränsad marknad där RG line och Botnia Link båda ville ha för trafiken subventioner! Nu har politiken gjort sitt, få se om det räcker för det enda återstående rederiet att fortsätta sin trafik Umeå – Vasa. Botnia Link har inte fått accept på sitt 30-procentiga ackordserbjudande av minst 75 procent av fordringsägarna vilket är nödvändigt för ett offentligt ackord. Rederiet är mycket besviket på Umeå och Vasa kommuner samt fordringsägare i dessa regioner som sagt nej. Man anser att man utsatts för ett politiskt, ojämlikt bemötande jämfört med konkurrenten RG Line som har ekonomiskt stöd för sin verksamhet.Polen trafiken.
TRAFIKEN SWINOUJSCIE-YSTAD LIDER AV ÄNDRAD TURLISTA
Efter att Polferries färja "Rogalin" har fallit bort skall
"Pomerania", som normalt går mellan Swinoujscie och Köpenhamn två gånger i
veckan, även börja anlöpa Ystad. Officiellt skall den nya turlistan gälla
från den 30 november men om man vill boka en resa kan man få information om
att det kan dröja ända till den 8 december. Enligt välunderrättade källor
har färjan allvarliga propellerskador. Den enda passagerarfärjan på linjen
är Unity Lines "Polonia". Polferries har inget tonnage i reserv före nästa
år. "Rogalins" certifikat löper ut i april nästa år. Det kan hända att
rederiet ställs inför ett svårt dilemma med sina två färjor "Pomerania" och
"Silesia" - vilken av de tre linjerna ska då stängas - Swinoujscie - Ystad,
Swinoujscie - Köpenhamn eller Gdansk - Nynäshamn?

För bussresearrangörerna gäller det vara vaksam så att man slipper obehagliga överraskningar.
Därutöver finns Stena som kör Karlskrona – Gdynia! Kanske ett säkrare val?ELVA KRYSSNINGSFARTYG TILL OS I GREKLAND
Den grekiska organisationskommittén för 2004 års olympiska
spel har hyrt elva av världens största kryssningsfartyg - däribland den nya
"Queen Mary" som skall levereras nästa år - som hotellfartyg i Pireus under
OS. Värdet på de elva kryssningsfartygen ligger mellan 25 och 30 miljarder
kronor.
Det är flyt (!) på Olympiaden, var alla båtar skall ligga i en redan till bristningsgränsen trångt Pireus hamn, förteljer inte historien.Swebus, Busslink och alla andra kollektivtrafikutövare, finns det en bättre förhandlare?

Så här skall det se ut, Gotlandsbolaget som förhandlade sig fram till ett avtal med staten där man tappar smöret och pengarna och sedan har allt kvar! Staten betalar allt, fartygen, driften, underskotten samt framtida avskrivningsförluster, och och och
Något att fundera på för Swebus, Buss i Väst, Linjebuss, Busslink och andra som klagar på dålig lönsamhet! Gör som Gotlandsbolaget, skinnar skattebetalarna till 500%.

150 MILJONER PÅ NIO MÅNADER FÖR GOTLANDSBOLAGET
Rederi AB Gotland redovisar ett rörelseresultat för koncernen under årets första tre kvartal om 149,7 miljoner kr (f. å. 249,5). Resultatet efter skatt blev 77,6 miljoner (141,8). Omsättningen var 729,6 miljoner (772,1). Eftersom helägda dotterbolaget Destination Gotlands resultat är starkt säsongsberoende och eftersom fjärde kvartalet är lågsäsong kommer årsresultatet att bli sämre än resultatet för de första nio månaderna. Antalet passagerare i Gotlandstrafiken var under perioden 1.188.000 eller 6 procent mer än samma period förra året.


"KUNGSHOLM" BLIR "MONA LISA"
Kryssningsfartyget "Victoria", tidigare Svenska Amerika Liniens flaggskepp "Kungsholm" från 1966, har sålts till Paris Katsoufis som tidigare varit Vd hos Cunard Cruise line.
Priset uppges till cirka USD 20 miljoner och hon kommer att levereras på en femårig T/C till Holiday Kreuzfahrten under namnet "Mona Lisa". Tekniskt management ligger hos Katsoufis Miami-baserade företag Kyma Shipmanagement medan den tyska befraktaren tar hand om hotell och catering.Sverige instabilt och opålitlig?

Vet Sveriges Regering om att man är klassad som opålitlig av Ryska företag? Eller hur skall man tolka denna information?

RYSK PIPELINE PÅ HAVSBOTTEN
Ryska gasföretaget Gazprom planerar att bygga en gasrörledning
på havsbotten från Ryssland via Finska viken och Östersjön till Tyskland.
Enligt företaget har denna typ av förbindelse valts för att undvika transit
genom länder med instabilt näringsliv. Utredningar har gjorts med hjälp av
finska Fortum och Fortum Engineering och med norska, danska och ryska
institut och konsultföretag. Rörledningen skall bli 1.200 km lång. Den blir
färdig år 2007 och uppnår full kapacitet - 30 miljarder kubikmeter naturgas
- efter två år. Den 18 november undertecknade Gazprom också
transportsamarbetsavtal med Lukoil för tre år framåt.
MUTSKANDALEN PÅ SL
Löpsedlarna och tv-nyheterna basunerade ut att en hög SL chef just sparkats ut och
nu väntade åtal för bl.a. trolöshet mot huvudman osv... SLs pressansvarige stod (likt
en moralkäring) och radade upp än det ena efter det andra över vad den s.k. interna
utredningen hittills kommit fram till ifråga om dennes skuld.

SL chefen det handlar om här är säkerhetschef (trygghetsansvarige) Kjell Hultman, fd
Polis, som tros ha överlämnat/sålt hemliga dokument till bevakningsföretaget FALCK
i samband med (eller rättare sagt inför) anbudsupphandling av bevakningstjänster till
bl.a. Tunnelbanan. SLs s.k. trygghetsbudget är på närmare 80 miljoner kronor per år

Som styrelseordförande i Södertälje Trafik hade jag/vi nöjet att råka ut för en liknande händelse där även Swebus och andra bolag var involverade. Vi på Södertälje Trafik backade och den enda glädjen man kan ha idag är att dylika personer, förr eller senare stupar dom alla på eget grepp. Bra att dessa tas ur trafik, men SL, det är bara toppen av ett Isberg.Löner på hög nivå!


Det förra statsrådet Maj-Inger Klingvall får, enligt vad FV erfar, statssekreterarlön med 61 000 kronor i månaden när hon blir ambassadör i Maputo i Mocambique. I ett brev till UDs expeditionschef på fredagen protesterade de båda UD-facken, TCO-UD och UPF, mot beslutet att göra Klingvall till ambassadör.
Facken säger att utnämningen ”visar en bristande respekt för en
lojal och professionell yrkeskår” och betraktar den som ”demoraliserande” för UDs egna personal

De båda fackliga organisationerna konstaterar också, att beslutet
”fattats utan sedvanligt samråd med personaloganisationerna”.
UD-facken säger att man inte motsätter sig extern rekrytering av
personal när sådan tillför UD nödvändig kompetens vilken saknas inom organisationen. Man konstaterar dock att utnämningen av just Maj-Inger Klingvall inte tillför någon sådan kompetens. Man skriver: ”Det finns inom utrikesförvaltningen ett stort antal kompetenta och kapabala kvinnor och män redo att axla ambassadörsbefattningar.”
Avslutningsvis säger personalorganisationerna:
Utnämningen av Maj-Inger Klingvall måste uppfattas som en politisk förläning. I rådande situation får beslutet en demoraliserande effekt och visar en bristande respekt för en lojal och professionell yrkeskår”.

Maj-Inger Klingvall, som det ofta stormade kring under hennes tid i regeringen, har sedan hon avgick förra året lyft garantilön som statsråd.
Redan förra hösten kom en begäran från statsrådsberedningen, statsministerns egna kansli, till UD om att ambassadörsposten i Maputo i Mocambique skulle hållas öppen framöver. Detta alltså medan ett tjugotal erfarna ambassadörer på grund av övertalighet tvingats ligga i vänteläge i väntan på alltför få ambassadörsposter ute i världen.
Ingångslönen för en ambassadör är 39 000 kronor. Den nuvarande ambassadören i Maputo tjänar drygt 50 000 kronor


Ta för er, livet är kort!

Den Svenska löne/pensions debatten för stats, kommunal och LO, utifrån!

Löneläge.
En sekreterare på en EU-institution tjänar ungefär lika mycket som en UD-tjänsteman som nått en mellanchefsnivå och jobbat i 25 år.
–I EU skrattar de när de hör vad svenska tjänstemän tjänar.Vi är ett låglöneland inom EU,säger Per Nordström på utrikesdepartementet.

Inte nog med att EU-tjänstemännen har höga löner. Tillägg och förmåner är dessutom ordentligt tilltagna.– Levnadsstandarden när jag jobbade i Bryssel var mycket hög. Det var något vi talade en hel del om. Dessutom är fackföreningsrörelserna väldigt starka. De strejkar och ser till att tjänstemännen får alla möjliga olika bidrag. Resebidrag, bidrag för barn upp till 26 år och betalda skolavgifter till exempel, säger Lotta Salford, tidigare på EU-kommissionen.Förmånerna är flera. Utöver grundlön har tjänstemännen rätt till alla möjliga tillägg. Utlandstillägg, familjetillägg, undervisningstillägg och resetillägg är bara några exempel. Totalt får de ut tusentals kronor extra. Har de klättrat lite i hierarkin rör det sig om tiotusentals kronor.Varje anställd har rätt till pension, motsvarande två procent av lönen per år. Den som varit anställd i 35 år får maxbeloppet som uppgår till 70 procent av slutlönen. Jan O. Karlssons pension är någonting annat. Det är ett avgångsvederlag som betalas ut i tre år, bland annat till ledamöter av revisionsrätten.I de flesta andra europeiska länder är lönedebatten en icke-debatt, menar EU-insatta som FV talat med. Där ligger de nationella lönerna närmare EU-lönerna. I en oberoende undersökning som gjordes på uppdrag av EU för två år sedan, framkom att en fransk tjänsteman tjänade 94 procent av vad en EU-tjänsteman gör, medan samma siffra för de danska motsvarigheterna var 44 procent. I Sverige är lönerna ännu lägre.– Vi är ett låglöneland inom EU, säger Per Nordström på utrikesdepartementet.De svenska lönerna kommer således aldrig att fungera som måttstock för EU-institutionerna. I undersökningen jämfördes EU-lönerna med löner inom andra internationella institutioner, på ambassader, i multinationella företag och nivåerna i hemländerna. Förutom hemländernas löner som låg klart under EU-lönerna, låg EU-lönerna ungefär i nivå med jämförelselönerna. Det gör dem rimliga."Som ett resultat av den jämförande studien, anser jag att president Romano Prodis officiella uttalande om ingen försämring av lönenivåerna för de EU-anställda, behåller sin giltighet", skrev generaldirektören på direktoratet för personal och administration, NeilKinnock, till de anställda.Någon ordentlig genomgång av EU-lönerna har dock inte gjorts på länge. Därför har kommissionen föreslagit en sådan till nästa år.Totalt går 5,4 procent av EU:s budget till administration och förvaltning. Det avser bland annat utgifter för löne- och pensionskostnader för de 30 000 anställda, översättningsarbete, byggnader och driftskostnader samt kostnader för EU:s kontor i olika länder. Det innebär att EU:s budget till löner och administration uppgår till nästan 5 miljarder euro eller 45 miljarder kronor.Som en grov jämförelse kan man ta den svenska regeringsförvaltningen som har 4 249 antal anställda. Den totala kostnaden för att driva runt den är 5,1 miljarder kronor.Utöver höga löner betalar EU-tjänstemännen låg skatt. Skatten varierar mellan 8 och 45 procent och den tas ut med olika procentsatser på olika delar av lönen. 45 procents marginalskatt betalas på inkomster över 52 000 kronor.– Kostnaden för medlemsländerna skulle öka om skatten var högre och tjänstemännen fortsättningsvis skulle ha samma nettolön som i FN och andra internationella institutioner, säger Björn Kjellström, presschef på EU:s kontor i Stockholm. Men allt är inte bättre i EU. Föräldrarledigheten är inte längre än 16 veckor och någon rätt till övertidsersättning har de anställda inte, trots att de i perioder tvingas jobba mer än sina lagstadgade 42 timmar i månaden. Och när man frågar efter mobiltelefonnumret till talesmannen på generaldirektoratet för personal- och administration då skrattar de åt en i växeln. Där tar förmånerna slut. Och är är en del av alla förmåner...Några exempel på förmåner för anställda i EU:s institutioner: * Familjetillägg. Du har rätt till familjetillägg, på fem procent av grundlönen, om du är gift eller har barn att ta hand om.* Utlandstillägg. Jobbar du som svensk i Bryssel har du rätt till utlandstillägg på 16 procent av grundlönen plus familjetillägget.* Studietillägg. Du har rätt till undervisningstillägg på 0,45 procent av grundlönen.* Flyttkostnader. Du har rätt till ersättning för flyttkostnader.* Bosättningsbidrag. När du flyttar, får du dessutom ett bosättningsbidrag på två månadslöner, om du är gift eller har barn, och en månadslön om du är singel.* Hemflyttningsbidrag. Har du tjänstgjort i minst fyra år har du rätt till lika mycket pengar när du flyttar tillbaka hem plus ersättning för flyttkostnader.* Traktamenten. Du har som anställd på en EU-institution rätt till dagtraktamenten, utöver den ersättning du får för hotell, jobbsamtal, kostnader för telefonsamtal, representationskostnader etc. Som svensk får du 92,91 euro per dag om du är topptjänsteman, annars får du 156,64 euro. * Första klass. För att spara kostnader ska tjänstemännen åka tåg i första klass istället för att flyga.* Inga karensdagar.* Semester. En tjänsteman har rätt till minst 24 semesterdagar per år.* Resekompensation. Till semesterdagarna får man lägga till ett antal dagar beroende på hur långt det är mellan Bryssel och semesterorten. Ska du tillbringa din semester i Stockholmsområdet har du rätt till fem dagar extra semester för att kompensera för tur- och retur resa. (tåg – förstaklass)Du har rätt till särskild ledighet, exempelvis för:* Giftermål: 4 dagar* Flytt. När du byter bostad: upp till två dagar* Födsel. Nyblivna fäder får två dagar. Kvinnor får 16 veckor.* Barns giftermål: Två dagar* Resor. Vid sådan särskild ledighet får du i vissa fall också ledigt för resdagarna.* Hemresor. Som svensk har du rätt att åka hem två gånger per år.Allt är inte bättre i EU. På vissa områden är förmånerna sämre än i Sverige:* Föräldraledighet. 16 veckors föräldrarledighet* Övertid. Ingen övertidsersättning* Sjukdom. Efter tre dagars sjukdom krävs uppvisat läkarintyg.Fakta: Så mycket tjänar svenskarna på EU:s toppositioner varje månadMargot Wallström, EU-kommissionärGrundlön: 154 000 kr.Extratillägg: Cirka 37 000 kr.Jörgen Holmqvist, GeneraldirektörLön: 137 000 kr.Tillägg: 30 000 kr.Pernilla Lindh, DomareLön: Mellan 110 000 och 140 000 kronorExtratillägg: 25 000 kronor per månad.Lars Tobisson, Ledamot av revisionsrättenLön: Erhåller mellan 110 000 och 140 000 kronor i månaden.Extratillägg: Cirka 25 000 kr/mån.Stig von Bahr, DomareLön: Mellan 110 000 och 140 000 kronor Extra tillägg:
Cirka 25 000 kr/mån.


Mera löne skvaller!

Det är inte bara statsråd som kombinerar hög lön med hög pension. Det gör även SVT-chefen Christina Jutterström. Nu växer kritiken mot den ordningen. – Hon bör fundera över vad som är förenligt med det uppdrag hon har, säger TCOs ordförande Sture Nordh.
Som VD för Sveriges Television tjänar Christina Jutterström 160 000 kronor i månaden, det vill säga ungefär dubbelt så mycket som ett statsråd. Men som Journalisten tidigare berättat har Jutterström dessutom 70 000 kronor i månaden i pension från Bonnier, från tiden som chefredaktör för Dagens Nyheter och Expressen.
Lönen och pensionen blir tillsammans 230 000 kronor, vilket innebär en inkomst efter skatt i nivå med omstridde statsrådet Jan O Karlssons.
Trovärdighetsproblem
Enligt Lotta Gröning-Degerlund innebär Christina Jutterströms pension ett trovärdighetsproblem för SVT, inte minst med tanke på kanalens egen bevakning av exempelvis Jan O Karlssons förmåner och agerande.
– Trovärdigheten för SVT åker
i botten. Leni
Björklunds pension var inte rimlig, inte heller Jan O Karlssons ekonomiska villkor. Det innebär att inte heller Christina Jutterströms ersättningar är rimliga.
Svenska Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén konstaterar att ”det är en facklig grundprincip att avtal ska hållas.”Svenska EU delegater, fattar dom något?

Måndagen den 25 november presenterar EU 2004-kommittén SOU 2002:81 om
Riksdagens roll i EU. SOU:n omfattar två expertrapporter.

Författare till den ena rapporten är Shirin Ahlbäck Öberg, fil dr Uppsala universitet tillsammans med Ann-Catherine Jungar, fil dr
Södertörns högskola. Författare till den andra är Hans Hegeland, fil lic och föredragande i Riksdagen.

Ahlbäck Öberg och Jungar har genomfört en enkätundersökning med de svenska och finländska riksdagsledamöterna om riksdagens möjligheter
att påverka nationell EU-politik. Resultaten pekar på att de svenska riksdagsledamöterna inte har lika goda möjligheter som sina finländska kollegor att påverka den nationella EU-politiken.

Jaha, så då så! Dags att byta ut dem som finns och ersätta med folk som slåss för Sverige mot alla övriga?Girigheten är människans gissel!

Några har blivit rika som troll på vägen, folket har det fortsatt eländigt.

LUKOIL LÄMNAR VENTSPILS
LUKoil Baltijas styrelseordförande Haim Kogan, förklarade att LUKoil drar sig tillbaka från Ventspils. ( Lettland) Priset för oljehanteringen är för högt - USD 4,7 per ton i Ventspils jämfört med USD 0,85-1,8 i Amsterdam eller USD 4 i Primorsk. Haim Kogan påminner också om att lettiska regeringen år 1997 lade fram en helt annan privatiseringsmodell för Ventspils Nafta. En tredjedel av aktierna skulle säljas till LUKoil eller något annat ryskt företag, en tredjedel till investerare från väst och resterande 34 procent till lettiska investerare.
- Om denna privatiseringsvariant skulle ha valts då, skulle vi inte ha byggt Primorsk, ( Ryssland) vilket var ett dyrt projekt, sade han till den lettiska tidningen.


Vad är nu detta? Ena veckan är det ett väldigt bra år, för att sedan …..
Finns det ingen styrsel alls i SAS?

SAS VINSTVARNING SÄNKER KURSEN
SAS-aktien föll sex procent under tisdagsförmiddagen efter morgonens presentation av niomånadersrapporten, som var klart sämre än vad analytikerna räknat med. Samtidigt gick flygbolaget ut med en vinstvarning på grund av den fortsatt svaga konjunkturen.
Flygexperten Bo Sehlberg tror dock att SAS har goda förutsättningar att klara sina problem
- Det finns en sjukdomsinsikt hos SAS som det inte gjorde hos Sabena. Men tyvärr brottas SAS med liknande problem internt. De gamla strukturerna sitter i väggarna och i SAS med sina 39 fackförbund är det inte lätt att genomföra förändringar, säger han.Var tredje kommun klarar inte balans
Fler än var tredje kommun i landet kommer inte att klara lagens krav på balans i ekonomin i år, enligt tidningen Kommunaktuellt. Kommunminister Lars-Erik Lövdén anser att det beror på strukturella problem?

Toni kommenterar!
Förlåt vad menas med detta? Är det att länsbolagen dränera kommunerna på alla pengar eller vad menas med strukturella problem?


DAGENS KLASSKÄMPE: Tomas Bolme. Teaterförbundets ordförande som tillsammans med TCO:s ordförande Sture Nord uppmanar massorna att bedriva telefonterror mot TV3.
Varför? Facket hävdar att folket måste resa sig till försvar för den svenska översättningen av ”Ricki Lake show”. Det i sig beror på att översättarna får för dåligt betalt.

Personligen har jag aldrig tänkt på att översättningen skulle ha haft någon avgörande betydelse för kvaliten på Ricki Lake.
Men så är det kanske.
Bolme och Nord tycks dock ha felbedömt folkets missnöje med textremsan.
TV3 råkar jag veta, att det bara var en (1!) person har följt klasskämparnas maning och ringt ner TV3.
Annat var det förr när Tomas Bolme och Fri Proteatern stod på gruvarbetarnas sida, sjöng om Bonniers mediemakt och förfallet inom vården.


Migrationsminister Jan O Karlsson sitter kvar på sin post. Det beskedet lämnade han vid en presskonferens nyligen.
Han kommer att skänka bort sin statsrådslön till Olof Palmes minnesfond. Detta sedan EU:s revisionsrätt gett beskedet att han inte kan avstå sin ersättning från EU.

Varför inte till Rädda Barnen?
Så att vi slapp nya Jan O Karlssons!


Nya möjligheter för Politikerna att sätta sprätt på skattebetalarnas pengar!
Kanske ett Svenskt dagis i Finland?
Semesterhem i Spanien för uttjasade poltiker?

I dag överlämnar Gränskommunutredningen sitt betänkande Ett internationellt kommunalförbund (SOU 2002: 84) jämte bilagedel (SOU
2002: 85) till kommun- och bostadsminister Lars-Erik Lövdén.

Utredningens uppgift har bland annat varit att undersöka de rättsliga förutsättningarna för att svenska och finländska kommuner ska kunna
samarbeta i gemensamma offentligrättsliga samarbetsorgan som så långt som möjligt motsvarar kommunalförbund enligt kommunallagen. Utredningen har också undersökt vilka befogenheter ett sådant organ ska ha.

Gränskommunutredningen föreslår att en internationell överenskommelse ingås mellan Sverige och Finland i vilken ett så kallat internationellt kommunalförbund bildas mellan Haparanda kommun i Sverige och Torneå
stad i Finland. Dessa kommuner ges genom överenskommelsen rätt att bedriva verksamhet på båda sidor om gränsen i offentligrättslig form på vissa angivna områden, exempelvis skola och kultur- och fritidsverksamhet.

I överenskommelsen anges även bland annat vilket lands lag som ska tillämpas och vart överklagande ska ske. Vidare finns i
överenskommelsen en regel om oförändrade rättigheter för kommuninvånare som ingår i förbundet. På så sätt säkerställs att kommuninvånarna inte kommer i ett sämre läge när det bildas ett internationellt
kommunalförbund som handhar viss verksamhet. Utredningen föreslår också en lag som godkänner det gränskommunala samarbetet.

Utredningens förslag till internationell överenskommelse kan tjäna som förebild för bildandet av ytterligare kommunalförbund mellan Sverige och Finland men kan även tänkas bli modell för senare överenskommelser
mellan kommuner och landsting i Sverige och andra länder.
VAR SJÄTTE JOBBAR SVART
Misslyckad kamp mot svartjobb
Svartjobben kostar staten 50-60 miljarder kronor varje år. Men trots påkostade tv-kampanjer och operation krogsanering lyckas inte regeringen minska fuskjobbandet.

Varför inte införa, alla i sverige boende fri från beskattning eller arbetsgivaravgifter upp till 150.000 per år för alla, ta bort alla skatter för resturangerna, inför 3% moms som inte är avdragsgill.

Med detta försvinner massor med bidrag på andra sidan och det som är olagligt blir lagligt.
Pig debatten försvann!
Många hos myndigheten kan omskolas och arbeta i näringslivet som lär saknar välutbildat folk.

Men det är säkerligen allt för enkelt.
Det fungerar på andra ställen i världen! Jodå, dom har både sjukhus och läkare, utan väntetider!


Tillgivne
toni schönfelderReklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.