Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Newsletter Varning Schönfelder nr 35 den 19 november 2006  
Mot korruption, vänskapskorruptionen, maktmissbruk och slöseriet med skattemedel  
 
Jag har valt en personlig, oftast kontroversiellt prägel på det som skrivs, helt medvetet.  
 


 
 
 
 
Hur många läser vad, vem? Statistik från http://www.alexa.com ett Amazon ägt företag som har en av de bästa och säkraste statistik verktygen på nätet för att mäta siter på Internet.  
 
I bifogat pdf file kan du klicka och se hur många besökare som olika siterna har  
Praktisk tagit inga besökare överhudtaget kan Bussbranschen BR stoltsera med, per vecka, 3 månaders tal eller månads statistik  
 
Endast några fåtal besökare har tidningen trafik forum på sin website i vilket fall knappast mätbar och merparten är dom egna datorerna….  
 
Bäst i grenen är Tidningen Bussbranschen har några tusen läsare och dom blir allt fler  
 
Allra flest läsare har min egen webbsite med i snitt ca 20.000 läsare i veckan som mest under en dag 75 tusen läsare….”all time high”!  
 

klicka för pdf filen här: http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20061119.pdf  


 
 
Ledare  
 
Nairobi och FN.s miljömötet är över, enligt vår nye Miljöminister Andreas Carlgren (c) har man gjort stora framsteg hur man skall komma tillrätta med Co2 utsläppen dvs gaser som påverkar jordens uppvärmning. Översyn lägger grund för fortsättning av Kyotoprotokollet  
http://www.regeringen.se/sb/d/7929/a/72730  
 
En översyn av Kyotoprotokollet ska genomföras fram till 2008. Det beslutades under fredagskvällen vid FN:s klimatkonferens i Nairobi. Beslutet ger förutsättningar för en ny åtagandeperiod efter Kyotoprotokollets utgång 2012. Sverige har tillsammans med EU verkat för översynen.  
 
Beslutet är ett nödvändigt framsteg för att vi 2009 seriöst ska kunna utveckla Kytotoprotokollet till den fortsättning som ska gälla efter 2012. Det måste bli det kraftfulla verktyg som ska hjälpa oss att klara klimathotet, säger miljöminister Andreas Carlgren.  
 
Då undrar vän av ordning, vad sker med Sveriges ensamma väg med den farliga Etanolen som släpper ut mer Co2 än dagens bilar / bussar oavsett om dom körs på bensin eller diesel? Är det dags att skrota Etanol skattesubventionen? Är det dags att säga upp monopolavtalet med Vattenfall som ger dem oinskränkt makt över den svenska energin? Är det dags att säga upp avtalet med LRF och Etanolen innan man investerat sig fast? Är det dags att stor satsa på Vätgasen och hänga på Norge, USA, England mfl? Är det dags att hämta hem Sveriges stor snillen i Vätgas teknik och skapa ett världs universitet med vätgas forskning med allt vad detta innebär?  
 
Ge Scania och Volvo hjälp att överleva för framtiden nu när teknikförändringen är i gång i många länder där man har kontakt mellan verkligheten och skattesubventioner något som den svenska Etanol debatten helt saknar.  
 
När skall den svenska politiken vakna och inse att man är på fel spår – man är helt enkelt total lurat och så har vi en rad branschorganisationer SLTF, BR som blind hänger på utan att förstå sambandet men väl vetskapen om att man måste ligga väl till hos myndigheten annars kan man få kritik och det orka en svensk byråkrat sällan med, så ofelbar han är, varför hellre medverka till att förgifta ett helt land. Så illa är det!  
 
Vad gör man i USA, efter Nairobi är kristall klart som Ambassadören William R. Timken jr. förklarar, Kyoto är en återvändsgränd som stoppar världens utveckling, IPHE som USA och alla andra stora nationer inkl Ryssland anslutet sig till förutom Sverige, skapar tillväxt, innovation och en kraftig minskning av Co2. USA satsar 10 miljarder US dollar sedan 2005 på förnyelsebar energi främst på biodiesel och hydrogen/vätgas/bränslecell. Sista året har USA ensamt tillverkat lika mycket vätgas och biodiesel som världen tillsammans. Republikaner och Demokrater har en samsyn och ger alla privata hushåll skattesubvention när man byter till en energi bort från Co2 utsläpp. Industrin har ett eget program och om 6 år har USA minskat Co2 utsläppen till hälften mot idag, Fordonsindustrin satsar på Vätgasen/bränslecellen med förebild från Kalifornien. Guvernör Schwarzenegger vann stort i delstatsvalen med sitt miljöprogram  
 
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=841&show=841  
 
Ambassadören William R. Timken jr som i sitt tidigare liv var chef för stora energislukande industrier anser att den väg som USA valt kommer att visa för resten av världen vägen till ett bättre liv utan att detta innebär en försämring av våra livsvillkor.  
 
Hoppas vi han får rätt – jag är benägen att tro honom liksom Al Gore, Bill Clinton, Arnold Schwarzenegger.  
 

 
 
Turism  
 
1)  
 
World Travel Market 2006
avslutades I veckan I London årets sista resemässa, organisationen berömmer sig över att det var mer kvalificerade besökare detta år än tidigare. När jag tog del av denna uppgift av en organisations medlem från WTM undrade jag hur man mäter kvalitén på besökaren? Det kom som förväntad en artig herrangå av tunga engelska argument där det var svårt att hänga med i språkvalet fast min engelska är rätt bra efter årtionden av avtalstexter och juridik.  
 
Det är ett typiskt sätt för Engelsmän när man vet att man har fel och inte kan erkänna detta med att ta till en överklass snobb engelska som enklast kan översättas till svenska med ett ord = skitsnack!  
 
Mässan då, samma som tidigare år, dinosauriernas värld på sin färd hädan, ingen av branschens nya aktörer fanns på plats, varken easyjet, Ryanair, eller många av de nya lågprisbolagen i far east, det saknades alla direkt bokande researrangörer och andra aktörer i branschen som tar över mer och mer för vart år.  
 
Branschens stora loosers är TUI, MyTravel och de som står för att stoppa jorden och all utveckling. Interna landskamper förlama istället för att utvecklar 2 ekonomisk sjuka koncerner där TUI har fått ekonomisk snuva och MyTravel försöker rekrytera sig från en dubbelsidig lunginflammation. Janne Carlzon med vänner lyckades aldrig med att ta över Vingkoncernen som för femteelfte gången omstrukturerar sig och låt oss hoppas att dom som jobbar vet varifrån lönekuvertet kommer.  
 
Turistbyråerna fanns som alltid med sina jätte montrar utan reella budskap eller fräscha idéer och dit kan man räkna den svenska pytte montern som börja allt mer likna en fars som man grävt upp från 70 talet. http://www.visitsweden.com/default.aspx?id=34991 Wallander En kampanj som kommer att nå cirka en miljon potentiella besökare kan man läsa på hemsidan, jag vill ju inte vara mer elak än normalt men hur ända in i barrskogen skall Wallander deckare påverka miljontals potentiella resenärer till Sverige? Hur många som läser detta åker till Miami för att dom ser CSI Miami, till New York för att dom ser på CSI New York, Los Angeles osv  
 
Thomas Brühl för gud och Sveriges bästa hitta ett annat jobb fort!  
 
London WTM är liksom ITB och många andra turistmässor en betydande kostnad för utställarna, en stor besöksattraktion och därför en business som överlever därför att det går att tjäna pengar på att folk möts, en fundering hur man kan minska kostnaderna det finns inte, finns inget intresse heller, dom som ställer ut präglas av att man gör det som man gjort i alla år samtidigt som 40% av den totala branschen inte längre representeras av och på mässan?  
 
Vad kallar man sådant för?  
 
Ca 47,544 professionalla besökare ungefär lika många som på TUR mässan i Göteborg, 13% fler betalande besökare (11,369), 10% fler journalister (3,165) i förhållande till året 2005.  
 
Och branschens efterträdare studenterna minskade igen även detta år med 7%.  
Dags att fundera nyttan med dylika mässor i en ny teknologisk informationsvärld.  
 

 
 
Miljö  
 
2)  
 
Brasilien överger Etanolen
 
 
Miljömedvetandet har kommit till Brasilien som nu inser att kalhyggen av regnskogen och tillverknings ledet var för sig är ett hot mot en klimatförändring.  
 
Se mer sist i detta Nyhetsbrev dör Olof Tegström har gjort en enkel sammanställning.  
Brasilien får dessutom sina första 5 bränslecell/vätgasdrivna bussar.  
 
Ännu ett lands regering som inser det allvarliga med Etanol tillverkningen, när vaknar Sverige? Sist finns Olofs artikel.  
 

 
 
3)  
 
USA leder utvecklingen av vätgasbilar / bussar med teknik från Japan
 
 
Under Nairobi mötet visade USA företrädarna hur långt man kommit där omvandlingen från bensinslukande monster bilar övergår till vätgasdrivna bilar. Industrin får stora bidrag att minska utsläppen, Etanol tillverkningen anses vara fel, biogas och biodiesel med låga utsläppsvärden för att 2012 helt gå över till vätgasdrift, när USA sätter igång är det ofantliga krafter som sätts igång i en fri värld där innovation prisas.  
 
Både Boeing och Airbus arbeta med bland annat GE flygmotortillverkaren med vätgasdrivna flygplansmotorer som man redan provflyger men det återstår flera år innan dessa kan sättas in i civilflyget.  
 
Sverige stoppar galenskapen med Etanolfabriker och Etanol bränsle.  
 

 
 
4)  
 
Miljöbusen Munksjö i Jönköping
 
 
Papperstillverkaren Munksjö Sweden AB kan tvingas betala hundratals miljoner kronor till saneringen av Munksjön i centrala Jönköping.  
 
I en ansvarsutredning slår länsstyrelsen i Jönköping fast att det är Munksjö AB som ensamt ska stå för saneringen av sjön.  
 
Det är företaget som släppt ut föroreningarna och då ska man betala enligt lagen, säger Anna Paulsson på länsstyrelsen.  
 
Under en lång tid under 1900-talet släppte Munksjö AB ut föroreningar och främst pappersmassa i Munksjön som ligger i centrala Jönköping. I en del av sjön är fiberbankarna djupare än 20 meter och fulla med kvicksilver och andra föroreningar som riskerar att föras ut i Vättern och där sprida sig till växter och djurliv.  
 
Saneringen gäller inte hela Munksjön utan bara den stora fiberbank som ligger utanför företaget. Enligt länsstyrelsens beräkningar ska totalt en miljon kubikmeter sediment utspritt på 60 000 kvadratmeter bort.  
 

 
 
5)  
 
Hallå Länsstyrelsen i Sundsvall vad gör ni åt kvicksilvret utanför kusten?
 
 
Utanför Sundsvall finns det 16.000 tunnor som rostar sönder med avfall som tar livet av allt levande väsen i Östersjön så snart det läcker ut.  
 
Avfallet kommer medels dispens från Länsstyrelsen för Pappers och sågverksförädlingsindustrin.  
 
Miljö katastrofen utanför Sundsvall där tickar en kvicksilver bomb!  
Artikel nr 2 på följande länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=820&q=Sundsvall&ww=strong  
 
Miljöminister Andreas Carlgren (c) snälla börja med att sopa rent framför egen dörr innan man ställer sig upp med självberöm som är en enda stor lögn, du gör dig bara löjlig inför kollegorna!  
 
Vad gör Länsstyrelsen i Västernorrland med Rönnskärsverken och Östersjön? Som är en annan rysare i landet med världens bästa miljöpolitik, sånt trams!  
 
Vad gör Länsstyrelserna i Halland, Skåne osv med utsläppen från lantbruket som förpestar åar, floder, nord och östersjön? Sverige tillhör räknat per capita till en av de större miljöbovarna men sådant vill vi inte höra talas om.  
 
Hur kan vi ersätta 700.000 skrotbilar som står för 80% av Co2 utsläppen bara för att folk inte har råd att köpa en ny bil?  
 

 
 
6)  
 
BR & miljön lever i en svunnen värld. Dags att städa ut (re)liken?  
Dags för en ny styrelse!
 
 
Res tillsammans - för miljöns skull! http://www.bussbranschen.se  
Borde inte ledmotivet istället vara– vi skall tjäna pengar?  
 
Citat från BR webbsida:  
Klimatförändringar är ett hot mot världens människor och miljö. Temperaturen på jorden blir varmare och varmare. Det är främst våra utsläpp av koldioxid från förbränning av fossila bränslen, och andra växthusgaser som är orsaken.  
 
Idag sker 20 procent av alla resor i Sverige med kollektivtrafik. Om fler väljer att åka kollektivt istället för att ta bilen bidrar det till en bättre miljö. Genom att välja bussen framför bilen minskar du utsläppen av växthusgaser med 20-50 procent för din resa.
 
 
Får jag först informera er att siten http://www.bussbranschen.se det är inte en jäkel som läser siten med andra ord det är så få besökare att den inte mäts av www.alexa.com  
 
Sitens mest frekventa besökare enligt en robot är dom anställda på kansliet.  
 
Vad säger er detta?  
Dessutom är budskapet är lögnaktig och hur som helst ointressant.  
 
Att BR är en för branschen förödande förening liksom för hela den privata bussnäringen med de få medlemmar som finns kvar borde dom flesta vid det här laget vara medvetna om och i vart fall alla 20.000 läsare i veckan som besöker min site att BR är ur tiden.  
 
Dom som stöder BR är en samling ideologisk förblindade tomtar förutom dom som regera i styrelsen och kansliet.  
 
Med en VD som gjort sitt på Fred Flintstone tidesvarv men mest idag påminner om en relikt från en svunnen tid och en ordförande som tillträdde med att vi skall sänka skatterna och resultatet är vaddå? Med ett dylikt resultat borde man ha en inre kraft och avgå vilket för övrigt hela styrelsen borde göra. Det är inte ynkligt att avgå frivilligt tvärtom det visar en inre styrka, man kan inte nå framgång alla gånger men att sitta fastklistrat på sina taburetter är ett ynkedomsbevis om något utan att prestera ett enda smack.  
 
På BR siten kan man läsa om olika debatt artiklar från november 2006  
2006-11-09: Debattartikel i Dagens Samhälle: Momsen på kollektivtrafik måste sänkas - inte höjas!  
 
2006-11-02: Tredubblad moms på kollektivtrafik slår hårt mot resenärerna och trafiksäkerheten  
 
 
Den 30:e maj 2003 kunde uppmärksamma läsare läsa om den nu aktuella moms förändringen på min site:  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=566&q=momshöjning&ww=strong  
SOU 2002:47 – Våra skatter - om förändringar i procentnivåerna för moms  
 
Faran för bussbranschen och kollektivtrafiken.  
Med andra ord dryga 3,5 år innan BR vaknade och du är förvånad över att du är medlem i landets mest inkompetenta branschförening? 2003 hade man haft chansen att påverka men nu 2006 är det en såpbubbla inför galleriet. Som i alla andra frågor som BR sysslar med ta gärna vindfrågan, dubbeldäckare på Norrlandskusten som om det blåser där mer än på Västkusten eller i södra Frankrike med Mistralvindar där allt flyger iväg där förarna på bussarna lärt sig att anpassa hastigheten efter väder och väglaget…  
 
Mitt förslag kvarstår att välja Mats Qviberg till ny ordförande för BR (Bussbranschen) http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=782&q=ny%20ordförande&ww=strong  
 
Åtgärdesplan:  
   
 1. avveckla länsbolagen inför fri etablering vårt motto är Vi skall tjäna PENGAR  
 2. skapa en jättefond på tiotal miljarder för att underlätta byte från dieselmotorer till vätgasdrivna bussar, självklart med stats och EU pengar. Använd de miljarder man spara in genom att lägga ned länsbolagen till denna fond.  
 3. Utbilda morgondagens ledare till en fri bussnäring med tyngdpunkt på IT kunskaper  
  och den oändliga möjlighet som denna teknik erbjuder branschen.  
 4. Med hjälp av PR byråer skapa ett helt annat klimat för turist och expressbussar  
 5. Ta bort all skatt från kollektivtrafiken och minska bidragen i motsvarande grad  
 6. Skapa ekonomiska busspooler där man köper in en rad fordon som bussbolagen kan korttids hyra under högsäsongen utan att det belastar företagen under icke säsong.  
 7. Ta fram ett antal jurister som har mod och kunskap att driva frågor mot staten och EU för att avreglera göra det enkelt att bedriva verksamhet, målsättningen måste vara glasklar ta bort allt som belastar verksamheten från en övermäktig byråkrati allt från olagliga miljözoner till korkade regler från Vägverket och skatteverket.  
 8. Skapa en gorilla organisation på förbundet bort med slashasar mentaliteten  
 9. Skapa ett par buss börsbolag  
 10. leta fram styrelsemedlemmar som är orädda och har en helhetssyn med kraft att genomföra saker och ting, inget för fjädertuppar utan tunga personer som kan och tar sig igenom maktens nomenklatura, avsocialisera för en bättre kollektivtrafik för ett bättre Sverige.  
 
 
Man börja vid roten av det onda och byt ut styrelse och kansli!  
 

 
 
Kollektivtrafiken – Bussbranschen  
 
7)  
 
Mindre skattepengar till bussresor, mera till sjukvård, skolor och omsorg
 
 
Läs gärna denna länk artikel nr 1  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=757&q=Swebus&ww=strong  
 

 
 
8)  
 
Bussbranschen mest uppenbara bevakningsområde är relationen…
 
 
Här kommer en tillrättalagt och bussanpassat skrivelse med utgångspunkten Resumé och en artikel i Busstidningen Bussbranschen  
 
http://www.busstidningen.se/dagens.2.html hela artikeln läser du 18 november 2006  
 
Bussbranschen mest uppenbara bevakningsområde är relationen mellan länsbolag och småpåvarna runt omkring. Hela tiden försöker vi förstå hur vi kan ligga bättre till än våra konkurrenter det är inte marknadskommunikation som är det viktiga utan hur vi skall kröka rygg. Få saker är så intressanta som personliga band.  
 
Ett stort problem är att nästan alla som vi bevakar säger en sak och gör en annan. Och drömmer om en tredje. Jag är övertygad om att nästan alla bussbolagschefer i Sverige ligger vaken på nätterna och fantiserar om hur vi skall få till det för att länsbolagets påvar skall välja vårt företag, en liten resa till Finland är out, en resa till Paris skapar uppseende och jante folket i företaget kan slå till, det blir som alltid ett dignande julbord på ett ställe där vi får vara anonyma. Kreativitet och en marknadsanpassad produkt som ökar inkomsterna som gör resenärerna glada som tar med sig nya resenärer det är inte vårt bord det är länsbolagets. På länsbolaget har vi en stab planerare som driver en egen fråga förbi marknaden där planerarna med kommunalråden i bästa fall för samtal om trafikfrågor men sällan kommer fram till samförstånd. Det är länsbolagen som styr planhushållningen och vad som får sägas det vet alla som är med i leken och därmed har vi den totala tystnaden. Om detta för något framåt när ingen syna verksamheten, kunden är satt å sido samtidigt som entreprenören som sedan länge inte är någon entreprenör men väl en ordermottagare som väljer att följa strömmen det är klokt, inget sagt är bästa sättet att överleva, så var det i DDR också. Om kunden får den bästa servicen det är tveksamt. Om samhället får en kollektivtrafik som styrs av marknaden till lägsta pris, denna regel är åsidosatt så länge skattekistan står öppen där man kan rättfärdiga precis vad som helst bara man har det politiska stödet och denna form av överlevnad har cheferna för länsbolagen utvecklat till sin fulländning.  
 
Toni kommentar: jag skulle vilja tillägga som dom säger i amerikanska deckare; allt du säger kan användas emot dig! Du har rätt till en advokat eller att tiga! Det senare gäller i Sverige överallt där planhushållningen satt sina spår där ett fåtal monopolister bestämmer sanningen, den totala tystnaden är vad som gäller.  
Läs mer: Ledare nr 27  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=820&q=Sundsvall&ww=strong  
 
Konsensuskulturen. Ren galenskap kan ta över hela samhällen  
 

 
 
9)  
 
Så här fungera planhushållningen i Sverige hos Skånetrafiken  
 
Gyvikområdet vid Immeln är inte lämpat för större exploatering anser Skånetrafiken.
 
 
Det yttrandet gör planeringschefen på Skånetrafiken, Kerstin Gustafsson, med anledning av kommunens och Immelnbornas försök att få till en utökad kollektivtrafik till Immeln. Detta speciellt med tanke på det planerade byggprojektet vid Gyvik.  
 
Det är ett märkligt resonemang. Vi noterar åsikten, men det kommer inte att påverka oss i planeringsarbetet, säger kommunalrådet Tommy Johansson (s).  
 
Skånetrafiken motiverar det hela med att kollektivtrafiksstandarden är låg och att det inte finns förutsättningar för utbyggnad av trafiken även om reseunderlaget skulle öka.  
 
Man hänvisar till att gångavståndet till närmsta busshållplats är 1700 meter och att det gör kollektivtrafiktillgängligheten ännu sämre.  
 
Det är som att resonera om hönan och ägget. Immeln kommer kanske att ha dubbelt så många invånare i framtiden. Har man verkligen varit och tittat på plats? Det känns som ett reflexartat utlåtande, säger Tommy Johansson.  
 
Han förklarar att det var samma typ av resonemang från Skånetrafikens sida när det gällde Strömshall i Broby som man också tyckte låg för långt utanför.  
 
Det här är märkligt med tanke på att jag precis har haft möte med Sven Tufvesson och Emma Andersson på Skånetrafiken där vi har tittat på eventuella lösningar för att få en bättre anknytning till Kristianstad och Hässleholm med hjälp av till exempel taxibussar. Där ser de en möjlighet att börja redan uppe i Dönaberga.  
 
Toni kommentar:  
Så här fungera Sverige 2006/7 inom kollektivtrafiken, en obeskrivlig byråkrati, där kommunen är tvungen att gå till monopolisten Skånetrafiken som bestämmer vem och vilka skall få tillgång till en beklämmande taskig kollektivtrafik. Kommunen får ta upp frågan i regionen som tar upp detta med den politiska ledningen i Skånetrafiken som snart sätter en hutlös prislapp där kommunen får betala för andra gången sitt bidrag och invånarna för fjärde gången via landstingsskatt, kommunskatt, statlig skatt och köpa en biljett. Det är rena farsen som får pågå där det för många blivit en naturlag att så här skall det vara där man fullständigt glömt bort att allt detta skulle lösa sig helt automatiskt med en avreglerat trafik där företagen slåss om kunderna med service och erbjudanden.  
 
Samhället skulle befrias från monopolet och en övermäktig byråkrati. Det är här BR skulle spela sin roll med hjälp av professionell lobbing göra Sveriges politiker uppmärksamma på alternativet till monopolet om man haft ett förbund och en styrelse som begrep sin uppgift annat än att kröka rygg dagarna i ända.  
 
Och så här får det fortsätta fram till den dag när skattekistan är tom eller det finns politisk mod att genomföra en förändring. Alliansen har låtit påskina att man kommer med en nyordning för kollektivtrafiken kanske detta sker samtidigt man strukturera om Sverige där man tar bort flera län och slår ihop olika myndigheter. Hoppet är det sista som överger oss!  
 

 
 
10)  
 
Swebus kassa är tom igen sedan en tid tillbaka
 
 
Jaha då är vi där igen, kassan är tom och ingen köpare finns på horisonten!  
 
Vad återstår att göra?  
BlueBay är ett Londonbaserat finans- och riskkapitalföretag.  
 
Är huvudfinansiären av Concordia Bus och därmed största aktieägare, BlueBay Asset Management, som informerat sina övriga partners att man är bered att garantera en företrädesemission på 510 miljoner kronor för att Concordia Bus ska kunna betala av ett av sina lån som har hög ränta, ett s k mezzaninelån.  
 
Det gäller att hålla liv i sagorna!  
 
Om Concordia blir av med lånet och i stället får in nytt aktiekapital anser företagsledningen med sin nya prognos att nå lönsamhet under räkenskapsåret 2008 – 2009.  
 
Hur någon kan skänka tilltro till en ledning som skall bli bäst i världen och floppar överallt, som trixar och ljuger, i juli 2005 var man räddat trumpetade man ut, det var man inte alls, under tiden har man tecknat fler förlustavtal och total eftersatt fordonsparken.  
 
Swebus och moderbolaget Concordia behöver minst 3 – 4 miljarder kronor för att komma på noll hitta en ny köpare som tar över skrotet till fordon, misskötta garage, och en rad förlustavtal som inte blir bättre för att man får in mer pengar utan man måste få in fler lönsamma avtal.  
 
Det får man inte.  
 
Swebus enda chans är flykten framåt, byt ut ledningen, sätt till folk som driver på en avreglering där Swebus i en fri konkurrens om kunden kan positionera sig säkerligen med god lönsamhet om man har nåt folk kvar som tänker och inte bara är ordermottagare.  
 
Under tiden gäller som alltid lura aktieägarna och hålla sagorna vid liv, det är man i vart fall proffs på.  
 
Newsletter "Varning Schönfelder" Nr. 25 den 25 Juli 2005  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=722&q=Swebus&ww=strong  
 
Rekonstruktion av Swebus och Moderbolaget Concordia Bus Nordic ägare omvandlar miljardlånen till aktie varför dom Amerikanska och andra Investmentägarna tar 97,5% av ägarskapet och ägaren i Norge Schoyen gruppen endast mindre än 2% kvar.  
 
Rekonstruktionen innebär också att bolaget erhåller190 miljoner kronor i kapitaltillskott.  
Är Swebus räddat? Nej det är tvärtom, enligt min åsikt  
 
Swebus nedräkningen har börjat!  
"Varning Schönfelder" nr 28 den 22 augusti 2005  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=725&q=Swebus&ww=strong  
 
Swebus ett ständigt Förlustbolag!  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=726&show=726  
artikel nr 1  
 
Swebus och sinar VD:ar i ett förlustbolag borde göra som första åtgärd en analys över situationen, hur kan Sveriges största bussbolag vara så sargat? Det hade varit enkelt att konstatera att Swebus inte lider i princip av för höga kostnader utan man lider av för låga intäkter med avtal som ingåtts av en föregångare till VD och dennes föregångare som bekant har det skiftats vilt med VD:ar och ekonomichefer bara för att nämna några befattningar.  
 
Varje chef har naturligtvis en frihet att välja inriktning, enklast är det att starta med en plan att avskeda misshagliga typer, förnyelse kallas detta på flumspråket.  
 
Positioner ersätts med nya personer som oftast skall göra om felen minst 2 ggr till om det räcker och dom som avgår bokförs som en engångskostnad (var finns besparingen i denna åtgärd?)  
 
Managementet har helt enkelt i sin iver att vara alla tillaggs missat varje tillfälle att komma tillrätta med problemen. Hade det varit nåt krut i cheferna hade dessa tillsammans med kollegorna inom BR kallat in en expertgrupp utifrån som har kunskap som våga visa avarterna av ett monopol och de påföljande statsekonomiska verkningarna. Merparten av demokratiska partierna hade med en vitbok snabbt kunnat ta till sig sanningen hur man kan spara miljarder under flera år framåt som ökar resurserna på annat håll. Då hade det antagligen funnits investerare som kunde kliva in bara dessa kunde se möjligheter till vinster genererad av egen kraft.  
 
Man har symptomatisk missat alla möjligheter!  
 

 
 
11)  
 
I Tyskland faller VD:ar och styrelser medlemmar som käglor  
 
Sverige aktuella och MAN chefen Håkan Samuelsson
sitter nu lös efter alla misslyckade turer med Scania där om möjlig det blir Scania som lägger ett bud på MAN lastbil och buss division och därmed kommer över hela spetskompetensen i bränslecellutvecklingen som Scania missat på grund av regeringen Perssons envisa katastrofala satsning på Etanol.  
 
Evo Bus koncernchefen Wolfgang Diez EVO bus har lämnat tillsammans med ett 30 tal andra chefer sina positioner i dagarna efter att det uppdagades mutaffärer bland annat i USA som kan få svåra följder för Daimler Benz koncernen som redan befinner sig i en annan härva där MAN stämmer Daimler Benz i USA för bedrägeri och en uppblåst balansräkning när man sålde en Kanadensisk lastbilstillverkare med verksamhet i England och USA till MAN.  
 
Volkswagen koncernchefen Bernd Pischetsrieder som fick lämna VW efter att förlorat maktkampen om man skall sälja sina aktier i Scania där jag i mitt Newsletter Varning Schönfelder nr 30 den 1 oktober 2006  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=836&q=Pischetsrieder&ww=strong artikel nr 1 hade en del synpunkter som nu besannas.  
 
TUI koncernchefen Michael Frenzel siter lös efter år av felspekulationer och inte en siffra rätt trots alltid nya löften om vinster som aldrig blev reella.  
 
Tyska Telekom chefen Kai-Uwe Ricke har lämnat och faller mjukt i en väl vadderad fallskärm  
Ytterligare ett 30 tal tyska börskoncernchefer har lämnat sina chefsstolar i år som bara för några år sedan ansågs vara omöjlig i ett land där chefen bestämmer allt.  
 
En annan prominent chef är Deutsche Bank chefen Ackerman står under åtal för att gett för höga bonusar till managementet i Mannesman som sålde sin mobiltelefon verksamhet i Tyskland till Vodafone.  
En intressant utveckling där en fällande dom kanske återför bonusar och avgångsvederlag till en rimligare nivå. Förlorar han målet lämnar han banken för att flytta hem till Schweiz enligt egen utsago. Man hade gärna sett en motsvarande lagstiftning i Sverige men den finns inte då annars varannan fack och sosse placerad styrelseledamot skulle stå under åtal, och det kan ju inte få ske.  
 

 
 
12)  
 
Stockholms Alliansen vårdar vården men fortsätter slösa på SL  
 
Stockholms Läns Landsting
 
Landstingets budget för 2007 (m),(fp),(kd),(c)  
2006-11-16 11:23  
Den borgerliga presenterade majoriteten landstingsbudgeten för 2007 med planering för 2008 och 2009. Budgetens övergripande mål är:  
 
Oförändrad skatt 2007, sänkning med 25 öre 2008.  
Sjukvården ska bli en framtidsbransch genom att uppmuntra mångfald och entreprenörskap.  
Större mångfald ger ökad valfrihet för både personal och patienter.  
Minskad byråkrati och administration.  
Ökad patientmakt och kapade vårdköer.  
 
En kvarts miljard satsas på ökad tillgänglighet. Vårdgarantin förstärks och förverkligas. Patientval införs.  
Kraftfull satsning för ökad tillgänglighet i vardagssjukvården.  
100 mkr till utbyggd närsjukvård med bl.a. fler allmänläkare och distriktssköterskor. 50 mkr till jourverksamhet i närsjukvården.  
 
Ökade resurser till dem med psykisk ohälsa.  
Cirka 90 mkr satsas. Vårdgaranti med specificerade rättigheter införs för psykiatrin. Fokus på unga vuxna. Närsjukvårdens psykosociala kompetens stärks med fler kuratorer för ökade möjligheter till samtalsstöd.  
Köfritt i cancersjukvården.  
Nära 100 mkr reserveras för en tillgänglighetssatsning i cancersjukvården, som ska fortsätta så länge behoven finns.  
Patientsäkerhet är grunden för en hälso- och sjukvård av god kvalitet.  
Landstinget får nu en särskild enhet för patientsäkerhet med uttalat och speciellt ansvar för utveckling och forskning kring patientsäkerhet.  
 
Vaccinering av barn under två år med pneumokockvaccin införs.  
Pneumokocker är en vanligt förekommande bakterie som för barn kan vara livshotande.  
Patientens delaktighet stärks inom tandvården  
samtidigt som nya driftsformer utreds för Folktandvården AB. Möjlighet att jämföra priser är viktigt för att främja en bättre konkurrens.  
 
Fortsatt ambitiös miljösatsning  
med Miljöprogrammet – Miljö Steg 5 – som grund. En kraftsamling för en bättre fungerande och attraktiv kollektivtrafik som minskar trafikens samlade miljöpåverkan vidtas under året. Landstinget ska under året ha ett tydligt fokus på att kombinera tillväxt och en minskad miljöpåverkan.  
SL-kortet höjs till 620 kr 1 april. Samtidigt återinförs ett zonbaserat taxesystem.  
Studentrabatt införs från hösten 2007.  
Överläggningar med Banverket om tågprioriteringar och skötsel av spåren.  
 
Toni kommentar:  
Hallå Alliansen merparten av alla argument gäller också för kollektivtrafiken, lägg ned SL låt privata företag utföra trafiken det finns en genialisk enkel datateknik och former att lösa bidrag till viss del av trafiken resten kan köras på egen ekonomi. T-bana och Pendeltågen för det finns det ett 20 tal företag i välden som kan lämna anbud ifall det inte finns svensk kompetens att sköta detta till resenärernas bästa om man tar bort banverket som idag är en propp för hela den svenska järnvägen.  
 

 
 
Samhälle  
 
13)  
 
Har Sopspionerna tagit time out?
 
 
Om du hör smattret från en kamera när du slänger sopor så är det bara sopspionerna som smyger på dig. Efter ett beslut av Datainspektionen får sopspionerna inte längre registrera sopslarvare med dator och digitalkamera.  
 
- Det är inte slutspionerat som TT skriver. Vi ändrar i arbetssätt. Vi använder oss i stället av analog teknik, gamla kameror och skrivmaskiner. Det är klart att det försvårar eftersom vi nu måste gå tillbaka till ålderdomlig teknik, men vi har överklagat Datainspektionens beslut till Länsrätten, säger John Strand.  
 
Kommentarer från läsare:  
Kommentar 1)  
Helt rätt sätt in alla polisens styrkor, Säpo och militär så vi får rätsida på detta fruktansvärda brott som begås, de som infångas bör steglas på torgen runt om i landet, lägg övriga brott som mord, våldtäkter och övriga brott åt sidan tills detta är löst. Räcker ej militär och polis till hyr in NATO soldater att bevaka, vid behov bör nerskräparna transporteras till något fångläger och tas under special behandling. Jag har än idag bilden av kvinnan som ställde ett stekjärn UTANFÖR containern på min näthinnan,  
 
Kommentar 2)  
En mer positiv och nyttig uppgift vore för sopspionerna att få sadla om till sopskötare istället. Som sopskötare vid sopstationerna skulle det handla om att vägleda sopavlämnarna och eventuellt hjälpa dem med sådant skräp som inte får plats på anvisat ställe  
Angiveri har ju uppenbarligen ingen i Sverige något emot, se bara på radiotjänst. Hur man kan frivilligt ställa upp som sopspion är en gåta för mig. Jag skulle aldrig acceptera deras bevis, jag föreslår att alla tar sina ärenden till högsta instans så att sopstationerna verkligen kostar samhället mer än de smakar. Skatten bör räcka till, en pensionär utan bil kan ju inte gärna ta taxi till en soptipp när de vill slänga något. Systemet är så fruktansvärt uselt att det framstår som rena rama Sovjet för 30 år sen.  
 

 
 
14)  
 
Brasilien överger Etanolen
 
 
Sist på detta Nyhetsbrev  
 

 
 
Veckans Spanien  
 
Åklagare vill riva fuskbyggen
 
En majoritet av miljöåklagarna anser att de olagliga fastigheterna i Spanien bör rivas. Trots att många av de berörda bostäderna i landet redan är bebodda vill en rad åklagare tillämpa lagens hårdaste tolkning. Den skulle förutom fängslandet av de ansvariga i upp till tre år även innebära att fastigheterna rivs. Eventuell tredje part som köpt och flyttat in i bostäderna i god tro skulle ha rätt till ersättning. Bara i Marbella beräknas antalet olagliga bostäder vara drygt 23 000 och fler än 40 000 i hela Málagaprovinsen. Hittills har ingen domare velat ta det drastiska beslutat att riva en fastighet, även om dessa uppförts både både icke byggbar och i vissa fall direkt skyddad mark.  
 
Elva gripna i nytt korruptionstillslag  
Elva personer greps 14 november i det tredje stora tillslaget inom ramen för ”Operation Malaya”. Bland de nya gripna finns ex-hustrun till tidigare borgmästaren Julián Muñoz samt före detta ordföranden i fotbollsklubben Sevilla José María González de Caldas. De flesta av de gripna är byggföretagare och anklagas för mutbrott. Inledningsvis är anklagelserna inte lika grova som för de tidigare gripna i korruptionshärvan, då den sammanlagda mutsumman skulle uppgå till cirka två miljoner euro. Sju av de gripna befann sig i Marbella vid tillslaget. Maite Zaldívar greps i sitt hem, där det även genomfördes en husrannsakan. Ex-hustrun till tidigare borgmästaren i Marbella Julián Muñoz har förvandlats till en flitig tv-debattör och blev känd när hon i samband med skilsmässan berättade hur Muñoz ofta kom hem med stora summor pengar i plastpåsar.  
 
Hundratals bostäder stoppas  
Ytterligare 448 påbörjade eller projekterade bostäder i kommunen Tolox har stoppats på order av tingsrätten i Coín. Det handlar om sammanlagt nio byggprojekt som fått order att upphöra med sin verksamhet, då de tillstånd som utfärdats anses bryta mot gällande miljönormer. Redan i juni stoppades hela 2 000 planerade bostäder i Tolox och både borgmästaren Juan Vera och flera kommuntekniker riskerar åtal för byggbrott.  
 
Goya på villovägar  
En tavla av den spanske konstnären Francisco de Goya har stulits i USA. Tavlan ”Niños en el carretón” (Barn i vagnen) försvann under transporten till Guggenheimmuseet i New York, där den ingick i en utställning kallad ”Från El Greco till Picasso”. Den är försäkrad till ett värde av en miljon dollar och museet har utlyst en belöning på 50 000 dollar för tips som gör att tavlan kommer tillrätta.”Niños en el carretón” målades av Goya 1779 och enligt konstexperter är den i det närmaste omöjlig att sälja på den svarta marknaden.  
 
Traditionen väger tyngst på namnfronten  
Det vanligaste efternamnet i Spanien är García och bärs av 1,5 miljoner spanjorer. Statistikkontoret INE har kartlagt namnen i folkbokföringen och trots nya trender de senaste åren är det tydligt att spanjorerna fortfarande är mycket traditionella vid valet av sina barns namn. María är inte bara det vanligaste kvinnonamnet, utan bärs i dubbelnamn av mer än en fjärdedel av befolkningen (28,5 procent), både kvinnor och män (exempelvis José María). Carmen är näst vanligast bland kvinnor, även om de trendigaste namnen på nyfödda de senaste åren varit Lucía, Paula och Laura. Som singelnamn är Antonio vanligast bland män, även om José är det som används mest om dubbelnamn. De populäraste på senare år är dock Daniel, Pablo och David. Efternamnen är av naturliga skäl än mer traditionella. Det vanligaste García följs av Fernández, Rodríguez, Martínez och Martín.  
 
Veckans Sydkusten Nr 177 - 17/11/2006  
 

 
 
Eder tillgivne
 
 
Toni Schönfelder  
Ring till lokaltaxa och swisch är du i Alicante  
Stockholm 08 - 519 70 616 eller Göteborg 031 - 360 84 81  
 
annars gäller som alltid  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 

 
 
Annons  
 
Hyr din bil från EuroCasaCar i Spanien!  
 
Återigen har vi sänkt priserna för 8:e gången på 5 år!  
1 vecka Ford KA 79 euro! VW Polo 83 euro, Opel Astra 111 euro…allting inkluderat
 
http://www.eurocasacar.eu  
 
Vi har över 24.000 bilar på flygplatserna Malaga, Alicante, Palma de Mallorca, Barcelona Girona flygplatser som är några av 50 tal mest populära destinationerna där vi finns.  
 
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet om alla dagar, året om!  
Svar inom några sekunder, Voucher inom 1 minut!  
 
Inga rabatter, inga bonusprogram, inget snicksnack, inga flum löften, bara rakt av ett lågt pris där allt är inkluderat från första början!  
 
Välkommen du också, du sparar tusenlappar med ett enda ”musklick”!!  
http://www.eurocasacar.eu  
 

 
 
Hyr din bil i hela VÄRLDEN ( i Sverige, USA, Kanada, Frankrike, England vi har avtal med lokala firmor i 142 länder och över 6.400 destinationer)  
 
Klicka alltid in dig på bägge webbsidorna och jämför priserna vilka kan variera då vi har olika avtal med olika lokala hyrbilsfirmor  
 
1) http://www.telluscar2.com  
 
2) http://www.telluscar.eu  
 

 
 
Några Bransch länkar för kollektivtrafiken:  
 
http://www.busstidningen.se Branschens mest lästa nättidning  
 
http://www.rt-forum.com/nyhet.html branschens största tidning enligt egen utsago men nästan inga läsare på nät tidningen hur går detta ihop?  
 
http://www.bussbranschen.se Bransch organisationen med en webbsite utan några läsare, ensamt rekord  
 
http://www.sltf.se siten med ytterst få besökare  
SLTF är läns- och lokaltrafikens branschorganisation. Medlemsföretagen, trafikhuvudmännen, har ansvaret för den lokala och regionala kollektivtrafiken med buss, tåg, spårvagn, tunnelbana och båt i Sverige.  
 
Toni kommentar:  
SLTF representera Sveriges i särklass största organisation som bedriver organiserat skatte slöseri utan insyn från skattebetalarna, revisor som gör vad dom blir tillsagda.  
Lägg ned verksamheten och avreglera den svenska kollektivtrafiken. Det är mitt bidrag.
 
 
Göran Demnert ”bussgubbe” från Stockholm med sin privata blogg med kul funderingar  
http://www.goransfunderingar.blogspot.com

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.