Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Newletter „Varning Schönfelder“ nr 3 den 23 jan 2006  
 
Ledare  
 
Satt och slöläste på nätet, lyssnade växlande samtidigt på Mix Megapol och Radio P5  
Stockholm samtidigt som jag skrollade runt mellan olika webbkameror i och runt Stockholm, Göteborg och Malmö en verklig upplevelse där snöstormen drog fram.  
Dagens teknik har gjort det möjligt att du kan bo var du vill och ändå vara med.  
Via kamerorna såg jag snöovädret som drog fram över Sverige samtidigt som jag satt på terrassen med en kopp här i Alicante +22C, det är då man känner av avståndet men inte mera konstig än om man sitter på terrassen i Miami, Melbourne, Los Angeles, Paris och kolla in läget i NewYork, världen har krympt!  
 
Flathetens, ryggdunkarnas Sverige, åtminstone i vissa branscher är påtaglig, vänskapskorruptionen en form av korruption som inte fanns med i den officiella statistiken som förledde många svenska politiker att tro den svenska korruptionen var utrotad, så fel dom har! Problemet med den svenska korruptionen är att den ökar lavinartad inte med ett kuvert med några miljoner i utan en smygande tillika förödande vänskapskorruption där saker och ting görs upp på krogar, mutresor eller på sommarstället långt bort från andra öron och ögon. Det är vad detta Newsletter sedan 10 år påtalat, nu kommer insikten hos allt fler, det är som en ketchup flaska, först står man där ganska ensam, nu bara forsa informationen dagligen från alla håll inte minst från många tidningar ute i landet som visar att korruptionen finns överallt. Världens mest inflytande organisation mot korruption Transparency International har fått upp ögonen på Sverige, en kraftfull omvärdering är på gång, orsak och verkan som orsakas av den offentliga sektorns stora dominans. Den är förödande i många dimensioner och särskilt påvisbar inom kollektivtrafiken. Flatheten inför länsbolagen är skrämmande.  
 


 
 
VTI, Väg- och Transportforskningsinstitutet i Linköping, ska starta ett nytt forskningsprojekt om bussar och halkolyckor, eller konsten att var en struts?  
 
Volvo ledbussar är farliga, däremot inte dubbeldäckarna.  
 
När snöstormen denna januari vecka passerade mellan Sverige och Stockholm blev det snabbt rubriker när en Volvo ledbuss med 60 skolbarn snurrade runt på vägen.  
 
De senaste två dagarnas snöoväder har totalt orsakat 497 trafikolyckor med 120 skadade. På Vägverket är man nöjd med snöröjningen, men vart tog NOLL toleransen vägen?  
 
Hastighet ska även anpassas efter väder, vind och väglag för att förebygga olyckor  
säger BR på sin webbsida och ingen kan väl motsäga detta något som tillhör grundskolan i all trafik till lands, luft eller sjön.  
 
Tillsammans med en rad organisationer söker man nya uppdrag och därmed nya anslag. Trogen sin vana där allt man inte begriper skall man förbjuda eller reglera. Man fastställer nya regler, gärna huvudlösa bara det köps av politikerna som begriper än mindre och förlitar sig på ”sakkunskapen”. En klapp på axeln, det var klokt av er att sätta fokus på olyckorna är devisen oantastligt och politisk korrekt.  
 
Eftersom olyckor med buss är ett fåtal om året, åskådliggörs i annan statistik där BR gärna lyfter fram bussen som det säkraste fortskaffningsmedlet, så måste man med god min hänga med VTI, Vägverket, facket och andra illustra organisationer som alla lever på bidragspengar av de luttrade skattebetalare.  
 
Det blir inga rubriker i mediat och speciellt inte i bussbranschens ”Pravda” trafik forum om man går till angrepp och säger sig vilja förbättra utbildningen, nej det skall vara NOLL tolerans det är grejer och sådant tycker organisations Sverige om, det betyder mera bidrag och ännu några år är räddade för en överflödig byråkrati som söker sysselsättning.  
 
Den verklige sakkunskapens apostel är BR:s förbundsdirektören Jan-Erik Kjellberg där han fastslå att dubbeldäckare är farligare än en normal turistbuss speciellt vid sidvind?  
 
Här kan du läsa mer:  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=650 artikel nr 6 är dubbeldäckare farligare än vanliga bussar?  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=74 dom verklig farliga bussarna tillverkas av Volvo bussar.  
 
Det gäller att hitta på nya projekt så att man kan motivera sin verksamhet för att få mer skattepengar, på denna länk artikel nr 17 kan du läsa mer.  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=769&show=769  
 
På ovanstående länk nr 650 är det ganska väl beskrivet vilken skröna bussförbundet och organisations Sverige kommer fram till. Att ett fordon med dryga 20 ton kräver kunskap och kör känsla säger sig själv lika mycket som lastbilar av typen dragbilar kräver en helt och annorlunda hantering vid halt väglag än en vanlig 2 axlad lastbil.  
 
Det torde vara 1 till 100.000, buss kontra dragbils dragen lastbil till bussens förmån i säkerhet.  
 
Nån som hört talas om ”noll” olyckor för lastbilar som både är längre, högre med betydlig sämre väghållning än även den sämsta bussen i halt väglag nämligen Volvo ledbussar som dessutom har dispens att köra 100 km på väg till och från Arlanda?  
 
I dagarna när snöovädret drog fram över Stockholm var det återigen en sådan buss som stod på tvären över vägen och enligt västerortspolisen fanns det 60 barn i fordonet.  
Det blir omedelbart rubriker!  
 
Fem barn fördes till Astrid Lindgrens sjukhus.  
Två personer rapporteras ha fått lindriga skador och flera är chockade.  
 
Orsaken är rätt enkel, Volvo ledbussar med mittmotor har helt enkelt fel axeltryck på drivaxeln, den långa hjulbasen till axeln i släpet kan få fordonet lätt i svaj varför en ovan förare börja styra emot när bakvagnen börja slingrar och snart snurra hela ekipaget, det har hänt hundratals gånger, inte minst med Arlanda bussar men alla på BR håller nogsamt käften, inte bara för att man saknar initiala kunskaper utan att Volvo är en större och betydande medlem. (Pengar till förbundet) Därför är ledbussar med motorn i släpvagnen liksom Scania att föredra på halt väglag och inte bara då utan alltid – det är den i särklass bästa ledbussen ur komfort och säkerhet.  
 
http://www.bussbranschen.se läs en uppdaterat webbsite från BR – ta fram spypåsen och håll den i beredskap för att använda en känd och beprövad teknik som facket tillät sig mot Ryanair passagerare för att få dom att flyga med SAS. Så mycket dynga på en enda webbsida som BR prestera är nog ett eget rekord.  
 
Det finns dock ett och annat guldkorn och rätt kul grejer som den just nu aktuella design tävlingen, frågan är bara för vem? Inte f-n är det någon tillverkare i världen som efterfråga BR? Men kul är det och kanske ger det ett och annat bidrag som ”Pravda” kan publicera, i en tänkbar rubrik ”En ny busstudie från BR revolutionera bussbranschen”  
 
På BR:s första sidan påstår man att man organisera 500 bolag inne på webbsiten har det minskat till mera sannolika 400, fråga dig varför du är med? Det finns inte ett enda vettigt skäl om du inte anser det vara värt pengarna för att få dansa på årets baluns i samband med årsmötet.  
 
Kolla in styrelsen och bilden på folket så ser du att samtliga har andra intressen än vad du har men det är du som håller organisationen under armarna.  
 
Läs gärna också vad Monica från Norsjöbuss hade att säga för 2 år sedan och det hon sa nyligen i en intervju – det är inte mycket som hänger ihop annat än att hon fråga och inlindat varnar för hur fel systemet är – bäste Monica det var det för 2 år liksom för 20 år sedan.  
Men det var då det!  
 

 
 
Samarbetet är igång mellan Stockholms främsta Nattkrogar!  
 
"Vi försöker underlätta för våra besökare att få vara en del av det goda livet. En del av Stockholms finaste helt enkelt."  
http://sthlmsfinest.com  
 
Nu är siten ute på nätet - tänk vad lite samarbete kan leda till!  
Undra om man någonsin får läsa på en buss site:  
 
Vi försöker underlätta för våra resenärer att få vara en del av det goda livet!!!!!  
 

 
 
Swebus Express byter VD i mars!  
 
Pär Jansson efterträder Swebus Express nuvarande VD, Stefan Carlén, då denne går över till att bli koncernansvarig Chef för Produkt och marknadsutveckling inom Concordia Bus AB. Pär Jansson kommer närmast från arbetet som nordisk operativ chef för resebyrånätet inom American Express/Nyman&Schultz.  
 
”Stefan Carlén har de senaste sju åren gjort ett fantastiskt jobb med att utveckla Swebus Express från en division inom Swebus till ett marknadsledande bolag inom expressresor med buss. Den höga placeringen i den nyligen publicerade NKI-rapporten där bolaget slog giganter som SAS och SJ, är ännu en bekräftelse på att Swebus Express står starkt i en marknad präglad av kraftig konkurrens”, säger Ragnar Norbäck, koncernchef inom Concordia Bus.  
 
Toni kommentar:  
Hoppas nu bara inte att Stefan blev förflyttat för sin uppriktiga artikel som på ett enkelt och begripligt vis beskrev hur illa det är ställt med Länsbolagen.  
Du kan läsa artikeln på denna länk – artikel nr 1:  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=757&show=757  
 
Per Jansson är ännu en chef som lämnat American Express / Nyman & Schultz efter några ekonomiska katastrof år där allt vad man planerat blev fel – verkligheten är en annan än den flum kultur som resebranschen omger sig med. Välkommen till bussbranschen närmare jorden kan man inte komma, hoppas att Per lärt sig nåt av allt som gick fel på Amexco – det är inte bara alla andras fel!  
 

 
 
Viking Line satsar på kryssningar för äldre eller konsten att få rubriker i nåt som pågått de senaste 15 åren  
 
Viking Line satsar på specialkryssningar för ”passionärer”, det vill säga passionerade pensionärer. Den nya målgruppen, passionärerna, får en specialkryssning på Cindrella den 24 januari. Temakryssningarna återkommer under hela våren, det blir både dagskryssningar och gruppresor med hotellövernattning till Helsingfors och Åbo. Musiken ombord spelas på en lägre ljudnivå, det blir jazz, buggvänligt och schlager. ”Enligt våra kundundersökningar uppskattar många äldre ett lite lugnare utbud med lägre ljudvolym.  
 
Det har vi tagit fasta på och har fått fantastisk bra respons. Det märks att denna kundgrupp är både stor och på upptäckarhumör och vi ser verkligen fram emot att få segla iväg på denna passionärskryssning”, säger Helena Kneck, informationsansvarig på Viking Line Skandinavien.  
 
Toni kommentar:  
Morsning Helena, sanning är väl att det är snart den enda kundkategorien som finns kvar i landet som vill kortkryssa, resten av kunderna tar en snabbis till Paris, London, Barcelona och hundra andra lågris flyg destinationer.  
 
Men det är klart är man en av Sveriges största annonsörer i media så tar dom in era pressmeddelande hur illa dom än sitter?  
 

 
 
Risk för statlig miljardkorruption, vänskapskorruption säger ”Transparency International”  
SJ har exempelvis ställt sig vid sidan kan fiffla bäst dom vill utan sanktioner?
 
 
Den offentliga upphandlingen i Sverige uppgår till 400 – 500 miljarder kronor varje år. 100 miljarder handlas upp utan någon som helst insyn, något som kan leda till korruption. Detta framkom vid ett seminarium arrangerat av Transparency International i Stockholm i torsdags den 19 jan 2006.  
 
Transparency International är en idéell antikorruptionsorganisation som fick sin svenska avdelning först sensommaren 2004. Nu jobbar man hårt för att sprida medvetenhet om korruption, inte minst på regional nivå. Ett första större seminarium hölls på torsdagen under rubriken ”Mutor och mannamån i stat och kommun”.  
 
Korruption är inte bara en fråga om mutor och bestickning, förklarade ordföranden i organisationen, f d ambassadören Örjan Berner.  
 
Minst lika allvarlig och betydligt mera utbredd är vänskapskorruption vilken också riskerar att leda till bristande konkurrens och högre kostnader. Kanske är risken störst i små kommuner.  
 
Civilekonomen Hans Eisler, som ingår i Transparencys styrelse, har undersökt hur stor den offentliga upphandlingen är och funnit att så mycket som 100 miljarder handlas upp direkt utan anbud och utan insyn.  
 
Han har också intervjuat företrädare för tjänstesektorn om deras erfarenheter och hans slutsats är att det sannolikt är mycket vanligt att vänner och bekanta, gamla kompisar, gynnas.  
Det är lättare att helt strunta i reglerna än att bryta mot dem. Och vid direktupphandling är godtycket stort, konstaterar han.  
 
Sedan 1992 finns en lag om offentlig upphandling, men offentligtägda bolag måste själva förstå och samtycka till när de ska omfattas av den. Svenska Spel och SJ har exempelvis ställt sig vid sidan. Nämnden för offentlig upphandling, NOU, som övervakar hur lagen följs, är missnöjd med ordningen och också missnöjd med vilka möjligheter de har att ingripa med sanktioner.  
 

 
 
Krav vid upphandling om medlemskap i branschorganisation eller kollektivavtal är olagligt!  
 
Även företag utan kollektivavtal har du rätt att lämna anbud till kommun, länsbolag som gör upphandlingar. Det slår länsrätten i Halland fast i en dom.  
En ideologiskt laddad fråga har därmed tills vidare fått ett svar.  
 
Bakgrunden är ett beslut i Halmstads kommunfullmäktige i höstas. Vänstermajoriteten (är du förvånad) bestämde att endast företag med kollektivavtal kan komma i fråga vid kommunala upphandlingar av varor och tjänster.  
 
Beslutet överklagades av oppositionen och Företagarna.  
Länsrätten i Halland gjorde en prövning av lagligheten i beslutet enligt kommunallagen. I sitt svar konstaterar länsrätten att kravet strider mot LOU, lagen om offentlig upphandling.  
 
Kommunfullmäktiges beslut upphävdes därmed.  
Kommunstyrelsen i Halmstad har därefter tagit intryck av debatten och en enig styrelse bestämde i går att inte överklaga domen till kammarrätten.  
 
Men det går alltid att väcka frågan igen, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Ekberg, (s) i en kommentar till Hallandsposten. Skam den som ger sig en politiker har aldrig fel.  
Enligt Olof Erixon, expert på konkurrensfrågor på Svenskt Näringsliv, så finns det flera mål om samma sak i andra länsrätter.  
 
Utgången i Halland var i och för sig inte oväntad. Det har hela tiden varit vår uppfattning att krav på kollektivavtal eller motsvarande villkor inte är tillåten enligt LOU.  
Nu ska han med intresse följa hur andra kommuner agerar som fattat liknande beslut.  
De kan riskera rättsprocesser och skadeståndskrav om de håller fast vid sin uppfattning, säger Olof Erixon.  
 

 
 
Fisken börja först med att ruttnar i huvudet apråpå Gotlands trafiken och Razzia  
 
Polisen slog till med husrannsakan mot Destination Gotlands huvudkontor i Visby. Enligt åklagaren Peter Nilsson vid riksenheten mot korruption gäller målet uppemot 100 miljoner kronor.  
Sten-Crister Forsberg misstänks för grov ekonomisk brottslighet. Polisanmälan mot rederiet är gjord av Rikstrafiken, som menar att Destination Gotland kan ha erhållit för mycket pengar av staten för bland annat ombyggnad av hamnarna. Enligt Radio Gotland handlar det om så mycket som 50-100 miljoner kronor.  
 
Näringsdepartementets granskning av avtalet mellan Rikstrafiken och Destination Gotland har visat på bland annat höga investeringskostnader samt dubbla provisioner. Sten-Crister Forsberg har svarat med att statens egna revisorer inte haft några invändningar.  
Sten-Crister Forsberg är anhållen och därmed frihetsberövad och efter några släppt, misstänkt för grovt bedrägeri.  
 
Efter en tids förberedelser gjorde polisen på morgonen en razzia mot Destination Gotlands huvudkontor i Visby. Samtidigt greps vd Sten-Crister Forsberg utanför sin bostad i Visby.  
Han misstänks för grovt bedrägeri.  
 
Under ett kort inledande förhör nekade Forsberg till brottsmisstankarna. Ett längre förhör ska hållas med honom på eftermiddagen.  
 
Att Sten-Crister Forsberg är misstänkt för grovt bedrägeri handlar om rederiets förfarande av hamnavgifter, vilket Rikstrafiken har polisanmält.  
 
Destination Gotland har tagit betalt för något som har kallats för hamnavgifter, men som jag och andra berörda anser snarare vara ombyggnationer av hamnarna på Destination Gotlands initiativ, säger Peter Nilsson.  
 
Om rederiets vd blir dömd för grovt bedrägeri kan domen bli fängelse.  
Det handlar om över 20 miljoner kronor och det lär inte vara ett alldeles kort fängelsestraff. Han riskerar några år, säger Peter Nilsson.  
 
Bedrägerimisstanken uppstod när revisorerna på den statliga myndigheten Rikstrafiken granskade Destination Gotlands användning av statliga medel.  
Den 23 juli förra året anmälde Rikstrafikens generaldirektör Staffan Widlert rederiet till Ekobrottsmyndigheten, en unik åtgärd för Rikstrafiken.  
 
Generaldirektören ansåg sig vid den tidpunkten ha belägg för att Destination Gotland lurat till sig pengar som använts till hamninvesteringar utan att staten fått veta det.  
75 miljoner kronor uppgick hamninvesteringarna till, och rederiet påförde Rikstrafiken de kostnaderna utan att alls informera myndigheten. Detta enligt Rikstrafiken.  
 
Rikstrafikens generaldirektör Staffan Widlert uttalade sig i samband med anmälan angående konsekvenserna för samarbetet med rederiet och sa till TT att ”Ansvaret för det som skett kommer att riktas mot någon ansvarig person på företaget. Det innebär inte att hela organisationen är diskvalificerad.”  
 
Toni kommentar:  
Hela Gotlandstrafiken är ett resultat av vänskapskorruption där ”Nestorn Nilsson” sitter på behagligt avstånd i Schweiz och kan garva varje dag åt hur korkad folket han hade att göra med på Näringsdepartementet som tillät att han fick ett avtal där skattebetalarna först betalar samtliga fartygsbyggen, Nilsson och vänner tar ut anvisningsprovisioner helt legalt enligt tidigare dom där en av dom inblandade tog livet av sig i cellen lite för tidigt för att vara cynisk. Nilssons bolag äger fartygen och skulle det vara så att Rikstrafiken väljer en annan operatör så får man köpa tillbaks fartygen till en betydligt högre kostnad än när dessa byggdes. Grönköping med Ebberöds bank har inte kunnat göra det bättre, vi talar om några miljarder kronor som står på spel.  
 
Hela Gotlandsaffären är ett gigantisk bedrägeri med skattepengar, jag vet vad den borde kosta, det var ett av de bolag som jag var chef för som hade hand om trafiken åt dåvarande Gotlandslinjen, ännu en skandalös uppgörelse där Gotlandslinjen inte hade några kunskaper och lät vårt bolag (JBT ) Johnson Baltic Shipping management sköta hela färjeverksamheten.  
Man tar sig bara för pannan, hoppas Widlert har tillräckligt med stöd och kan få ekonomisk ordning på Gotlandstrafiken.  
 
Detta å andra sidan visar den aktuella nivån på chefer i storkoncerner som gör en den ena dundertabben efter den andra varefter de blir avlösta av nya, men först efter att alla erhållit ordentliga avgångsvederlag. Det är de anställda i den nedre delen av maktpyramiden som får bära ansvaret genom att få sparken när ledningar som saknar marknadskontakt och istället skapar interna maktstrukturer. Men frågan om vad facken sysslade med hela tiden där de genom representanter i styrelserna är delaktiga i alla beslut, är ett tabubelagt ämne?  
 

 
 
Farsen med Trängselskatten!  
 
Trafiken ökar dag för dag  
Trafiken i Stockholm ökar dag för dag, rapporterar Vägverket  
 
Fritt fram för fusk med trängselskatten. Det är vad som gäller när Vägverket raderar alla bilder av registreringsskyltar som inte kunnat identifieras. "Vi betraktar fusket som en polisiär fråga", säger Vägverket  
 
Flera hundra personer som inte varit i Stockholm har fått en påminnelse om en obetald trängselskatt på 10 kronor  
Jag ringde Vägverket och fick upplysning om att de skickar ett foto på den bil som varit i Stockholm. Sedan får jag överklaga och bevisa att jag inte varit i Stockholm, säger Bengt Aronsson i Alvesta  
 
Strax under 10.000 samtal kommer varje dag in till Stockholmsförsökets callcenter i Linköping!!!!!!!.  
 
Majoriteten av påringningarna handlar om saldofrågor, beställningar av transpondrar och rena informationsfrågor. I regel är personerna som ringer upp tillmötesgående och bara nyfikna. Men Stockholmsförsöket är inte okontroversiellt och stubinen är kort hos många uppringare.  
 
Galenskapen utan gränser!  
Identifieringsprocessen hos Manpower i Linköping är elektronisk. Men kan datorsystemet inte läsa en skylt med ocr-teknik sorteras bilden ut. Därefter passerar den två operatörer, som oberoende av varandra tolkar texten på registreringsskylten. Är de oense får en tredje person titta på skylten för att fastställa registreringsnumret.  
Trots denna procedur är många skyltar oläsbara, men Vägverket och polisen har inte haft någon kontakt i ärendet. Det innebär att den som inte får någon räkning efter fusk kan känna sig trygg  
 
Det handlar inte om miljöfrämjande åtgärder det handlar om en ny skatt ”trängselskatt” där de gröna och röda kommunisterna tävlas om att djävlas med medborgarna.  
 
Kvarstår förslaget att alla arbetslösa tar var sin spade bredda och gör Göta Kanal djupare när man är färdig om en sådär 15 år kan man skyffla igen kanalen! Miljövänligare går det inte.  
Om nu någon förstår cynism i detta!  
 

 
 
Det brister överallt i samhället inte minst inom utbildningen!  
 
Det senaste decenniets utbildningspolitik har kännetecknats av en fatal blandning av statlig styrning och marknadsmekanismer som har gett oss den sämsta av båda världar. Den högre utbildningen är "socialistisk" i den mening att det är en vara som tillhandahålls kostnadsfritt för individen i allt större kvantitet. Men inom dessa ramar är den i hög grad efterfrågestyrd: universitet och högskolor måste locka till sig studenter och få igenom dessa i rätt tempo för att behålla sina anslag.  
 
Resultatet blir en dubbel ansvarslöshet. Högskolan frestas att sänka kraven och anpassa utbudet efter tillfälliga konjunkturer och modetrender. För studenten utgör lockelsen av en kostnadsfri högskoleutbildning ett attraktivt alternativ till arbetslöshet - särskilt om det betraktas som en säker väg till ett arbete.  
 
Lösningen är självständiga och ekonomiskt självstyrande universitet och högskolor. Där finns kompetensen att utforma utbildningar, upprätthålla den intellektuella nivån och bestämma inträdeskraven.  
Med andra ord ännu en gren i samhället som behöver avregleras och bort från politisk styrning.  
 

 
 
"Sjuksköterska, bussföraren, du själv får inte ens halva lönen i pension"  
 
Pensionschockerna avlöser varandra och Göran Persson talar om kommande hårda tider – efter valet förståss, det är då sanningen kommer fram, lika säkert som i Tyskland efter valet 2005.  
 
Ny rapport om pensionerna: Medelinkomsttagare bli landets nya fattigpensionärer om man inte har sörjt med egna och privata pensionsförsäkringar och helst då i ett annat EU land (helt legalt). Den sammanlagda pensionen för en normal lönetagare som pensioneras vid 65 års ålder blir 46 procent av slutlönen före skatt, enligt Göran Normanns rapport  
"Har vi råd att bli äldre"  
 
Om en 45-årig sjuksköterska vill få en pension motsvarande 80 procent av slutlönen vid 65 år, måste han eller hon spara av sin lön drygt 4 500 kronor i månaden och lägga den under madrassen eller på banken. Vem av låg- och medelinkomsttagare klarar det?  
Den som inte kan privatspara blir de nya fattigpensionärerna.  
 
Varför det blev så här, i åratal har regeringen smugit med att man minskat pensionsutbetalningen genom för merparten obegripliga formler samtidigt som man använt AP fonderna som en självbetjäningsbutik för att täppa till hålen i statsbudgeten allt för att lura folket med att det går ju så bra för Sverige och flocken, röstboskapen tror på sagorna.  
 
Det har inte undgått någon att vi som lever nu har förmånen att normalt få leva betydligt längre än vad som var fallet för tidigare generationer. Trenden mot ökad livslängd väntas också fortsätta som en följd av nya livsmönster, nya läkemedel och nya behandlingsmöjligheter inom sjukvården. Samtidigt står vi i Sverige och andra länder inför stora utmaningar då befolkningarna åldras. Risken är uppenbar att det blir svårt att klara välfärdssystemen och samhällsekonomierna, inte minst mot bakgrund av att kapitalmarknaden är så internationaliserad.  
 
Det var bland annat mot denna bakgrund som Sverige efter en bred politisk överenskommelse valde att slopa det gamla förmånsbaserade och kostsamma ålderspensionssystemet med ATP och folkpension. I stället infördes i slutet av 1990-talet det vill säga bara 5 år sedan ett nytt avgiftsbestämt allmänt pensionssystem som bygger på livsinkomstprincipen.  
 
Allt fler börjar nu inse att pensionen inte kommer att räcka till att behålla en rimlig ekonomisk standard. Vissa utgifter kan man som pensionär dra ned på. Det behövs inga arbetsresor, det går att spara på bilåkandet och månadskort för kollektivtrafiken. Men fortfarande kvarstår många tunga utgiftsposter. Kostnaderna för bostad, telefon, el och försäkringar försvinner inte. Många tycker att det bästa med att gå i pension är att få mer tid över till fritidsintressen, resor och nöjen. Ja då ställer sig frågan hur man skall finansiera detta?  
 
Men den krassa verkligheten för många blir att pensionen helt enkelt inte räcker till för ett drägligt liv det blir hundratusentals nya socialfall.  
 
Statsminister Göran Persson kommer således att få alldeles rätt när han beträffande utfallet från det nya allmänna pensionssystemet säger: "Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort."  
 
Om sjuksköterskan, bussföraren, metallarbetaren och läkaren vill utnyttja sin lagliga rätt att pensionerna sig vid 61 års ålder kan de räkna med 36, 39 respektive 36 procent i sammanlagd pension i förhållande till sina respektive slutlöner före skatt. För en civilingenjör blir utfallet lite bättre. Räkna med en sådär 4-5000 kronor minus 20% skatt och fundera då över hur du skall leva på detta?  
 
Om dessa yrkeskategorier i stället väntar till 65 års ålder med att pensionera sig kan de förvänta sig lite mer pengar. Samma arbetstagare som ovan kan då räkna med 46 respektive 49 procent, läkaren och civilingenjören med 68 respektive 64 procent, i pension i förhållande till sina respektive slutlöner.  
 
Lysande perspektiv inför framtiden! Och du sitter fortfarande och tror att det ordna sig?  
Spring och skaffa dig en privat pensionsförsäkring från bolagen på Isle of Man, Luxemburg om du vill få ut några kronor i framtiden utan att Svenska staten ta alltihop ifrån dig!  
 

 
 
Sida inblandat i mordhärva kring biståndspengar efter Dom  
 
Domen mot den man som för cirka fem år sedan organiserade mordet på journalisten Carlos Cardoso från Moçambique kom i veckan.  
Efter att Cardoso uppmärksammat en svensk svindel där svenska SIDA biståndspengar var inblandade, mördades han.  
 
Mordet på den moçambikiske journalisten har därmed en direkt koppling till Sverige. För åtta år sedan undersökte journalisten Cardoso en banksvindel i Moçambique. Under sin undersökning träffade han på skumma importaffärer som finansierades med statliga lån. Lån som var svenska biståndspengar.  
 
Carlos Cardoso mördades i november 2000 och han inte få sina misstankar om svindleri bekräftade.  
Polisen lyckades hitta den person som utfört mordet och även den ökända brottsling, Anibalzinho, som ansågs arrangerat mordet.  
 
Norge, Schweiz och Sverige har efter starka påtryckningar lyckats hyra in en utomstående revisionsfirma för att utreda de misstänkta biståndsaffärerna. Revisionsfirman kom med sin slutrapport i december förra året, och den är förödande.  
Den begagnade skruvfabriken som köpts in från Portugal för tolv miljoner kronor av det svenska anslaget hade på tio år inte producerat en enda skruv. Den hade inte ens monterats ihop. Den var skrot.  
 
Det visade sig att den portugisiske affärsman som fått låna biståndspengarna för att köpa och importera skruvfabriken hade köpt fabriken av sig själv i Portugal. Fabriken var skrot redan då. Det verkliga värdet var bara en bråkdel av priset på tolv miljoner kronor.  
Lånet har aldrig betalats tillbaka och affärsmannen lever i dag ett välbeställt och ostört liv i Portugal.  
 
Det anses allmänt att gangstern Anibalzinho, som organiserade mordet på Carlos Cardoso, gjorde det på uppdrag av folk som har anknytning till den politiska eliten i Moçambique. Men det har aldrig bevisats.  
 
Anibalzinho har två gånger tillåtits att fly från fängelset där han suttit inlåst, den ena gången efter att tre lås låsts upp med olika nycklar. Nu är det meningen att han, efter alla turer i det moçambikiska rättssystemet, till slut ska få sitt straff. Moçambique får varje år nästan 500 miljoner kronor i bistånd från Sverige. En stor del av pengarna går direkt in i landets budget och har bland annat använts för att täcka förlusterna i banksvindeln som Carlos Cardoso försökte utreda.  
 
Att Moçambique styrs av en vänsterjunta är kanske inte så förvånande? I landet trivs även en annan svensk känd deckare författare Mankell.  
 

 
 
EU: Svenska skatteregler diskriminerande  
 
När kvinnan, bosatt i Frankrike, gick med på att lösa in aktier i ett svenskt bolag, fick hon betala mer skatt än motsvarande aktieägare i Sverige. Sådana regler är diskriminerande, slår EU:s domstol fast.  
 
Sverige har dock i praktiken redan medgivit att de tidigare reglerna gjorde skillnad på svenska och utländska aktieägare. Förra året ändrades nämligen reglerna så att utländska ägare kan få tillbaka en del av den så kallade kupongskatten. Därmed blir beskattningen på inlösta aktier densamma som för svenska ägare.  
 
Kvinnan fortsatte dock att överklaga. Frågan hamnade i EU:s domstol efter att kammarrätten i Sundsvall begärt ett så kallat förhandsbesked hur EU:s regler ska tolkas. Någon riktig stridsfråga blev det dock inte i EU:s domstol. Den svenska regeringen medgav nämligen i sina inlagor till domstolen att de tidigare reglerna stred mot EU:s regler.  
 
Inlösen av aktier har blivit mycket populärt bland svenska storföretag de senaste åren som ett sätt att dela ut pengar till aktieägarna. Därmed är det sannolikt många utflyttade svenskar och andra utländska ägare till svenska bolag som under senare år stått med erbjudanden om att lösa in sina aktier.  
 

 
 
Olagliga Miljözoner och kommunerna håller god min fast dom är olagliga  
 
Hej Toni!  
Har intresserat följt dina debattartiklar om de "fantastiska" miljzonerna!  
 
Vi har nu investerat 67 000 kr för ett CRT-filter på en av våra bussar (Setra 315 HD, 1997 års modell)  
 
Enligt alla konstens regler så får man fyra år till i miljözon från årsmodellen räknat, detta innebär att vi skulle få köra till den sista december 2009.  
 
Jag har skickat alla dokument som krävs till trafikkontoren i både Stockholm och Göteborg. (för man kan förstås inte enas om ett och samma märke....!)  
Stockholm var snabba och skickade mycket riktigt ett miljözonsmärke märkt "09".  
 
Idag fick jag miljözonsmärket från Göteborg och detta var till min förvåning märkt "08", dvs ett helt års mindre giltighetstid!! Jag ringer genast upp refererad person på trafikkontoret i Göteborg och undrar om reglerna i Göteborg och Stockholm inte är desamma?! Erbjuder mig dessutom att faxa upp dokumentet från trafikkontoret i Stockholm för att visa att jag talar sanning, men det är man inte intresserad av.  
 
Förklaringen som jag får är att årsmodellen förvisso gäller, men att i Göteborg går man stenhårt på registeringsdatum, som i denna buss fall är 961230. Två ynkliga dagar skiljer för att vi ska få köra ett år till i miljözon i Göteborg. Snacka om byråkrati...!  
 
Jag försöker förklara för personen att för oss är denna investering väldigt mycket pengar som vi aldrig kan hämta hem på de relativt få tillfällen som bussen trafikerar miljözonerna, men det är nog inte så intressant för dessa byråkrater.  
 
Efter detta telefonsamtal kändes det rätt att meddela dig detta, eftersom jag vet att du är engagerad i ämnet.  
 

 
 
Svar från Toni  
Hej och tack,  
ja jag är då inte förvånad mer förvånad är jag att du överhuvudtaget bryr dig – miljökontoret rent juridisk kan inte sända ut ett märke som saknar laglig grund.  
 
Polisen kan inte stoppa dig - om dom gör det skall din förare uppger att dom inte har rätt till detta att dom bryter mot både svensk och EU lag.  
 
Han skall sålunda på plats bestrida att han gör något som bryter mot lagen det är istället precis tvärtom det är Polisen som begår ett lagbrott.  
 
Det är klart definierat av EU att miljözonen olaglig vad som avser bussar.  
Läs på denna länk musen som röt artikel nr 3  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=699&q=miljözoner&ww=strong  
samt på länken nedan kan du läsa vad Vägverket svarar samt hur det ligger till på  
 
Näringsdepartementet hösten 2005  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=743&q=miljözoner&ww=strong  
 
Näringsdepartementet är väl medveten om att kommuner inte får utfärda bestämmelse som på verka ett fordon tekniskt det är endast Vägverket enligt förvaltningslag som har rätt att meddela fordonsbestämmelser.  
 
Kommunerna försökte bakvägen efter starka påtryckningar från gaphalsa till miljöpartister strunta i lagen och ta det som ett senare problem under tiden ville dom visar makt och beslutsamhet. Svenska kommun tjänstemän faller som käglor eftersom dom vill ha kvar sina jobb och inte landa i Jukkasjärvi som planeringschefer för Ishotell.  
 
Kommunens tjänstemän är väl medveten om att miljözonen för bussar är olagligt.  
 
Det är viktigt att polismannen skriver ned detta i protokollet att föraren bestrider ansvar.  
 
När böteslappen kommer skall man med rek skicka tillbaks den och bestrida den.  
Med hänvisning att miljözonen prövas av näringsdepartementet då den enligt EU är olaglig.  
Punkt slut!  
 
Då är det åklagaren som måste ta ställning till hur han vill gå vidare.  
Jag skulle gärna vilja komma över ett mål där man går till domstol - så att jag kan sända detta till EU kommissionen där dom kan ta del av hur kommunerna fortsätter trotsar lagen.  
 
Det hela är häpnadsveckande.  
 

 
 
Disneys ordförande höll brandtal, sådant gör man inte i Sverige?  
 
Som ny ordförande för Amerikas nationella turistorganisation (TIA). Hans argument gäller i stort även Sverige. Staten och näringen gemensamt satsar för litet på internationell marknadsföring, konkurrensen hårdnar, politiker är för oförstående till turismens problem, andra industrier har högre status och det är bråttom (USA har tappat en tredjedel av sin marknadsandel sedan 1992 och därmed genomsnittligt 150 miljarder SEK per år i inflöde).  
 
Men Sverige har inte samma viseringsproblem. Att bibehålla och öka den internationella marknadsandelen måste vara en topp-prioritet för både turistorganisationer och politiker.  
 
Absolute Advantage  
konsulter inom turism - världens största näring  
Leif Aronsson, Askims Stenblocksväg 8, 436 40 Askim, 031-28 26 50, 0706-666 022,  
mailto:tourism@telia.com  
 
Toni kommentar:  
Det är förmodligen helt otänkbart att en svensk turistrådschef eller annan potentat skulle ställa sig upp påexempelvis TUR 2006 och läsa lusen av branschen för sin totala splittring och oförmåga att skapa något. Kräftgången hyllas som framgång, när camping ökar är det en sensation samtidigt som andra resegrupper minska den enda tillväxt som är säkerställt är shoppingturism från Norge, lycka för dem som driver denna verksamhet.  
 
Men detta är ingen långvarig turism, när skall folket vakna i RTS? När fattar föreningen svensk Turism att dom splittra och Sverige behöver inte Hult – Hult behöver svensk turism eftersom ingen annan vill ha honom.  
Och det är en förbaskat skillnad.  
 

 
 
Resegaranti kan krävas även för reguljärflyg, ännu en myndighet söker nya uppdrag!  
 
Konsumentombudsmannen vill att resegarantin ska utökas till att även gälla reguljärflyg. Resegarantin omfattar i dag enbart paketresor, men konsumentombudsmannen vill att skyddet ska utökas. Resegarantin borde även gälla de resenärer som enbart köper flygbiljetter. Frågan har aktualiserats efter den senaste tidens konkurser bland lågprisbolag, som har lett till att resenärer har strandsatts.  
 
Sent skall dåren vakna!  
I otaliga artiklar årens lopp har jag skrivit om den ”galna” resegarantin och hur den slår mot hela resebranschen inte minst bussarrangörerna.  
 
Bussresearrangörerna lider starkt under en garanti som är utformat på sjuttiotalet av SAS, RIS  
och dåtida kommerskollegiet. Varje försök att ändra från resegarantin till en reseförsäkring har saboterats av RIS medlemsföretagen (främst VING och Fritidsresor).  
 
Den svenska fackpressen har aldrig förstått problemet och istället valt att tiga ihjäl det hela. Bussbranschens tidningar har likaså inte ägnat några speciella analyser hur fel och hur mycket uppoffringar den svenska resegarantin innebär för bussresearrangörerna samtidigt som 60% av alla resenärer som reser till annat land inte omfattas av en resegaranti samtidigt som det finns garantier på över 33 miljarder hos kammarkollegiet och dom har ingen aning om när VING koncernens senast år 2004 allvarliga situation.  
 
Hela denna jätteskandal med resegarantin stärker mitt Newsletters tillvaro, när alla är upptagna med att klia varandra i ryggen där man väljer att krypa för varandra samtidigt som vi var ytterst nära historiens största resekonkurs.  
 
Då till slut vakna konsumentombudsmannen, det hade varit en uppgift för BR att hålla kontakten och komma fram med ett enkelt förslag där resegarantin ersätts av en reseförsäkring där man fritt kan välja mellan olika försäkringsbolag något som skulle avlasta hela branschen.  
På denna länk kan du läsa ingående vad jag anser om resegarantin kontra en reseförsäkring, denna artikel har varit publicerad i åtskilliga dagstidningar.  
 
http://www.flygtorget.se/nyheter/nyhetsdetaljer.asp?ID=964  
 

 
 
Busnet http://www.busnet.se ingår samarbete med Svenska Bandyförbundet  
 
Svenska Bandyförbundet, SBF, är ett av, om inte det förbund som ligger längst fram vad det gäller säkerhetstänkande vid idrottens resor.  
 
Svenska Bandyförbundet har därför, för att stimulera till säkerhetstänkande vid bussresorna inom idrotten ingått ett samarbete med Busnet samt tagit fram en upphandlingsmall med krav och önskemål vid busstransporterna.  
 
Upphandlingsmallen finns i Busnets system och de bussföretag som bäst uppfyller mallen får i första hand förfrågan om offert från bandyklubbarna.  
Svenska bandyförbundet kommer från centralt håll rekommendera Busnet som beställningsverktyg och leverantörerna i Busnet som lämpliga leverantörer.  
 

 
 
Undertecknad, Björn Ellestad var med kollegor i Oslo  
 
Hej Toni,  
god fortsättning på det nya året!"  
Hoppas att du har det bra nere i "värmen".  
Följande pressinfo gick ut lite hastigt från Reiseliv.  
Undertecknad, Björn Ellestad var med kollegor i Oslo, där vi marknadsförde 40 deltagande företag i destination norr mälarstrand.  
Suverän vecka med monterbygge i onsdags, redan där nya kontakter.  
Torsdag-fredag fackdagar och sedan öppna dagar.  
 
Skoj att tillsammans kunna göra något för en region, lite utanför, men ändå nära storstaden Stockholm.  
 
Sedan att få förmånen att hjälpa till att marknadsföra Annika Sörenstams TPC, som går av stapeln i sommar, känns riktigt bra.  
 
Med vänliga hälsningar  
Björn Ellestad  
Sales Manager  
Håbo Buss AB-Stures Busstjänst AB-Knivsta Buss AB Deltagande i projekt norr mälarstrand  
Leif Zetterberg  
ordf styrgruppen destination norr mälarstarnd mailto:leif.zetterberg@overgrans-jordbruk.se  
 

 
 
Danmark avreglera Sverige går motsatta vägen mot självutplåning  
 
I Danmark förstår politikerna hur värden och välstånd skapas när de oförtrutet krattar manegen för dem som skall göra jobbet.  
 
Transportministerns nyligen offentliggjorda rapport "Dansk Luftfart 2015" är ett levande bevis för lysande kreativitet, framsprungen ur den politiska sfären när den är som bäst. Först fastslås följande:  
     
  • Luftfart erkänns som en central förutsättning för det danska samhällets konkurrenskraft i en globaliserad värld.  
  • Vikten av Kastrups roll som internationell hub fastslås  
  • Inrikestrafiken är odiskutabelt nödvändig för många danska regioner  
  • Framtiden innebär risker för dansk luftfart och det är inte självklart att Kastrup har lika goda förbindelser som idag.  
  • En aktiv och helhetsinriktad insats är nödvändig för att säkra optimala villkor för dansk luftfart.  
 
 
Grattis Danmark, det är inte ord utan handling som behövs!  
 

 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 
I Spanien http://www.eurocasacar.com Vi har återigen sänkt priserna då vi lyckats med nya inbesparingar som vi ger vidare till våra kunder.  
Just nu 1 vecka för mindre än 900 kronor inkl allt ända fram till 31 mars!  
Vi har över 24.000 bilar på flygplatserna Malaga, Alicante, Palma några av de mest populära destinationerna. Vi är enligt den senaste mätningen Spaniens största lågpris biluthyrare, boka redan nu till fasta pris om du skall ha hyrbil till sommaren.  
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet, om alla dagar, året om! Svar inom 1 minut och du erhåller Vouchern inom 1 timme efter att datorn gjort en del kontroller.  
Utan att en enda levande skäl är inblandat!  
Välkommen du också, du sparar tusenlappar med ett enda musklick!!

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.