Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Toni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Verschiedenes in Deutsch



Detta Newsletter med endast goda Nyheter, nästan!

1)
Enligt OECD:s januarisiffror har Sverige stigit från 17:e till delad
11:e plats

2)
MÅNGMILJARDVINST FÖR EUROPA NÄR KRYSSNINGSINDUSTRIN VÄXER

3)
Ändra namnet på Bussbranschens förening BR till: BUS Trade Center

4)
Rikstrafiken

5)
Hur man kan köpa en fastighet i Spanien och slippa vinstskatt!

6) Spännande rapporter som kan beröra din ekonomi
6:1 England jagar utländskt skattefrälse
6:2 Fridsam brittinvasion av Monaco
6:3 Lättnad i brittisk bolagsskatt
6:4 Spansk välfärd med låga skatter, olé!
6:5 Hur du maximerar vinsten på fastigheter i Spanien
6:6 Utlandssvensk slipper IT-skatt
6:7 Utlandssparare slipper snokande skattefogde
6:8 Stopp för anonyma bolag och truster: FATF-förslag
6:9 Riskkapital tillbaka till IT

7)

Har du intresse av händelserna i området runt svarta havet, intressekonflikterna mellan USA, Ryssland, Irak, Iran och fler länder – är detta en helt ny artikel som publicerades i Herald Tribune och New York Times den 10 jan –03 samt i FPRI ett amerikansk institut motsvarande SIPRI i Stockholm. Artikeln är på engelska språket.

THE TURKISH FACTOR IN THE GEOPOLITICS
OF THE POST-SOVIET SPACE
by Igor Torbakov / Toni Schoenfelder

=======================================

Vi startar med nummer 1)

1)
Dagsfärsk rapport från OECD och Finansministern.
Enligt OECD:s januarisiffror har Sverige stigit från 17:e till delad
11:e plats i OECD:s så kallade välståndsliga, som mäter köpkraft per
invånare i OECD-länderna.

Ringholm, - Siffrorna bekräftar att Sverige haft en bättre utveckling än både OECD- och EU-snittet sedan den socialdemokratiska regeringen tog över 1994. Att Sverige stiger är inte förvånande mot bakgrund av den ekonomiska utveckling Sverige haft, säger finansminister Bosse Ringholm

( TS anm: när siffrorna gick åt andra hållet, ned till 17:e plats var OECD statistiken inget som Ringholm ansåg vara viktig. I denna pressrelease solar sig Ringholm i Solen, Välkommen till verkligheten , i både gott och ont!
Bra att det går uppåt, men ajajaj, nu återspeglar siffrorna inte dagsfärska situationen och förändringen har endast kunnat ske då man pressat ut ur medborgarna ytterligare avgifter samtidigt som skatterna minskade något. I vart fall ligger Sverige nu en bra bit bättre än Portugal, så var glad!)


2)

MÅNGMILJARDVINST FÖR EUROPA NÄR KRYSSNINGSINDUSTRIN VÄXER
Mellan år 2006 och 2012 kommer kryssningsindustrin att investera över USD 20 miljarder i nya kryssningsfartyg. Det hävdar den brittiska analytikerfirman GP Wild som också tror att den europeiska kryssningsmarknaden kommer att dubbleras under den tiden. Totalt kommer 16 miljoner passagerare att resa med kryssningsfartyg 2012 varav fyra miljoner i Europa. Enligt GP Wild kommer dessa att spendera över USD 3,7 miljarder i europeiska hamnar varje säsong.


(TS anm:
Det ger stora möjligheter för den svenska buss & rese branschen, med varje nytt bamse fartyg, för det är vad det handlar om, kommer rederierna söka nya rutter och spännande destinationer.
Sverige har chansen inte minst västkusten att få sin beskärda del av kakan –om man gör en insats! Det räcker inte med att resa till Miami och surrar och minglar på partyn.
För den svenska resenäringen kommer det att betyda många bra erbjudanden – då det alltid finns mellansäsonger där man erbjuder kryssningar till extrem låga priser. Denna jätte investering i nya fartyg innebär att det snart kommer en rad andrahandsfartyg ut på marknaden där kapitalkostnaden blir lägre, till rederier som kan starta kryssningar för folk-kryss på samma sätt som Baltic Line hade i början på 90 talet i USA och i Europa.
Med andra ord, det stundar goda tider för de som håller sig framme, och för incoming agenter, flygbolagen, hotell och hela service näringen, så även bussbranschen!)


3)

Bussbranschen – varför inte ändra namnet på BR och ge en nystart, efter att man bytt ut sittande ”muppar”?
”BUS Trade Center representerar tron på friheten för mänskligheten, för fri företagsamhet, individens värdighet, vår tro på samarbete mellan människor, och genom samarbetet, möjligheten att uppnå storhet."



4)

Rikstrafiken
I början av år 2002 fick jag ett 10 tal artiklar om Rikstrafiken publicerad i fack och dagspress där jag pekade på att något är fel i Regeringens direktiv och hur själva handläggningen sköts. Artiklarna har gett ett stort eko — från BR är det tyst som musen, man skall ju inte bråka med en hand som föder….? Det blir inte mindre fel för det, Rikstrafiken måste erhålla ett nytt direktiv eller avvecklas.

Svidande kritik mot Rikstrafiken
Statliga Rikstrafiken får en svidande kritik i en ny rapport om upphandlingen av flygtrafiken i Norrlands inland. Rapporten kommer i dagarna att skickas till länsstyrelserna och sedan lämnas vidare till EU. Det är Uffni - upphandling av flyg i Norrlands inland - som tagit fram rapporten. Uffni representeras av bland annat inlandskommunerna, länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten, EU och Luftfartsverket. I rapporten riktas ingen hårdare kritik mot det danska flygbolaget DAT, som misslyckats med trafiken. Utan all kritik riktas mot Rikstrafiken och chefupphandlare Elisabeth Forslin, berättar SR Norrbotten som läst rapporten.

I den sägs det att hade bara Rikstrafiken följt regeringens direktiv runt upphandlingen så hade de stora problemen med för små flygplan, för lite utrymme för bagage och möjligheten att lösa biljetter på långdistansflygningar med flera byten inte behövt inträffa. Allt de här fann i direktiven, men Rikstrafiken lät det danska bolaget DAT flyga med flygplan och bokningssytem som inte uppfyllde kraven.

Rikstrafiken hade bara behövt läsa innan till i Regeringens direktiv och med normal sakkunskap borde redan då insett att det danska bolaget inte skulle klara av uppgiften med den här flygplanstypen.
Men Rikstrafiken får även svidande kritik på en rad andra punkter. Bland annat att man inte låtit flygplatserna vara delaktiga i upphandlingen och den korta tid, endast 30 dagar som upphandlingen gjordes på. I andra länder är minst ett halvår praxis för den här typen av upphandling.
Rapporten som nu är klar kommer i dagarna att skickas till länsstyrelserna och sedan vidare till EU. Troligt är att även regeringen kommer att få ett exemplar.


(TS anm: inte en dag försent med denna kritik, synd bara att så många har blivit lidande varav åtskilliga företag i inre Norrland, inte minst i turistnäringen har lidit svåra förluster. )



5)

Hur man kan köpa en fastighet i Spanien och slippa vinstskatt! se mer under 6:5

Högst oregelbundet kommer jag sända en del informationer om lagar i EU som kan vara av intresse för den privata företagaren, det handlar om din privata ekonomi eller att ditt företag ser över legala ägandeskap med ett holding i annat land som minskar din skatte situation.

Källa är Utlandsjuristen Malmström & Valdemarsson
samt Toni Schönfelder, EuroCasa Europe Ltd



6)

6:1 England jagar utländskt skattefrälse
6:2 Fridsam brittinvasion av Monaco
6:3 Lättnad i brittisk bolagsskatt
6:4 Spansk välfärd med låga skatter, olé!
6:5 Hur du maximerar vinsten på fastigheter i Spanien
6:6 Utlandssvensk slipper IT-skatt
6:7 Utlandssparare slipper snokande skattefogde
6:8 Stopp för anonyma bolag och truster: FATF-förslag
6:9 Riskkapital tillbaka till IT


6:1 England jagar utländskt skattefrälse

Engelska finansdepartementet jagar nu de tusentals utländska affärsmän, musikstjärnor och idrottsmän som bor i Storbritannien av skatteskäl, så kallade non-doms. De behöver inte skatta för förmögenheter eller inkomster som inte tas in i landet. Förslaget presenteras officiellt i november i en interimistisk budgetrapport. Finansdepartementet väntar sig friska skatteinkomster när förslaget går igenom. De flesta andra att rika utlänningar kommer att lyfta som flyttfåglar på hösten och dra söderut.

"We will leave with no fuzz", säger en grekisk skeppsredare i en tidningsintervju. Vad englandsboende tetrapakmiljardären Hans Rausing säger är okänt, men det går gissa.

Förslaget innebär att efter fem års vistelse i landet ska skattebefrielsen försvinna för non-doms och fogden dyka upp i sin mörka kappa. Det blir till att betala skatt.

Det är det anglikanska rättssystemet Common Law och dess domicilbegrepp som gjort det möjligt för utländska medborgare att både gå på riktig pub och minska sin beskattning.

Med domicil menas var en person rättsligt hör hemma och det behöver inte vara i samma land som personen bor. En utlänning som får sin legala hemvist i England, en non-dom, anses vanligen inte ha sitt domicil i England så länge som han kan visa att avsikten inte är att stanna kvar i England livet ut. Enligt Common Law får det till följd att exempelvis utlandssvenskar med domicil i England inte behöver skatta för inkomster eller räntor som inte tas in i landet. Vanligt och rekommenderbart är att non doms etablerar bolag i landet naturligtvis av affärsskäl men också för att stärka den legala hemvisten i landet.

Det återstår dock att förslaget antas som lag, förhoppningsvis stoppar brittiskt common sense detta angrepp på Common Law.

Men flyttar på sig gör engelsmännen i alla fall!

6:2 Fridsam brittinvasion av Monaco

Schweiz är för kallt, Jersey för vått och Bermuda för långt borta. Är man petig och less på höga skatter - och det är mängder av engelsmän (och svenskar) så finns ju Monaco behagligt nära och behagligt varmt. Den alltmer åtdragna skatteskruven har mycket riktigt också initierat en mindre folkvandring från de brittiska öarna till furstendömet på den 3,5 km lång kustremsan vid Medelhavet. Under de senaste tio åren har mängden utflyttade engelsmän fördubblats till 5 000 eller 15 procent av hela befolkningen enligt senaste statistik. Till och med fransmännen kallar nu Monaco för le rocher anglais, den engelska klippan.

Varför Roger Moore och några till har flyttar till detta furstendöme omslutet av det franska departementet Alpes-Maritimes, är inte svårt att förstå. Ingen inkomstskatt…ingen förmögenhetsskatt…men en moms på 19,5 procent tar de ut monegaskerna. Behagligt är också en frånvaro: inga brott och inga snokande journalister. Man får helt enkelt vara ifred i detta välbevakade land.

Den ökade mängden inflyttade engelsmän sätter spår i kulturlivet. Den lokala biografen visar tre engelskspråkiga filmer varje vecka, engelsmännen har en egen radiostation med nyheter från BBC och finansiell information från Barclays Bank. Och, det behöver inte sägas, där finns riktiga engelska pubar.

Billigt att bo är det förstås inte, en bra lägenhet kostar miljontals kronor men lustigt nog går det bra att hyra till hyfsade priser.

Men vad gör det när man kan sitta på sin säck obeskattade pengar på Cafe de Paris och ser Shirley Bassey ta en tuting vid bordet bredvid och nickar en hälsning till aluminiummiljardärerna David och Simon Reuben vid nästa bord.

För de engelsmän som ändå stannar hemma är inte allt ett elände:

6:3 Lättnad i brittisk bolagsskatt

England stärker sin skattekonkurrens med två nya förändringar av beskattning av bolag. Initiativet medför att landet stärker sin position som bra hemvist för holdingbolag.

I första hand tas skatten bort för försäljning av större aktieposter mellan bolag, men det blir även lättnader i beskattningen av goodwill och andra immateriella tillgångar.

Skatteamnestin vid försäljning av aktier mellan bolag är förknippat med flera villkor

* Det företag som säljer aktier måste äga tio procent av aktiekapitalet i det bolag som säljs.

* Det får heller inte röra sig om snabb bokföringsjonglering. Det säljande bolaget måste ha ägt aktierna i minst tolv månader under de två år som föregått försäljningen.

* Bolaget som säljer aktierna måste ha varit affärsdrivande eller med i en affärsdrivande företagsgrupp i minst tolv månader innan försäljningen. Under den tiden måste det också ha uppfyllt de två första kraven ovan: Tio procent av aktiekapitalet och aktieägande under tolv månader under två år.

* Papperskonstruktioner ses med oblida ögon. Det säljande bolaget måste fortsätta att vara affärsdrivande direkt efter försäljningen.

För det bolag som köper aktierna gäller också att det måste vara affärsdrivande samt uppfylla samma krav som det säljande bolaget vad gäller tioprocentigt innehav av aktiekapitalet samt aktieägande under tolv månader under de senaste två åren.

Tilläggas kan att företagsbeskattningen i England tillhör den lägsta i EU. Från och med april i år är också mindre företag med en nettovinst på under tiotusen pund per år befriade från skatt på den vinsten. Skattesatserna över detta belopp varierar mellan 19 % till dryga 30 % enligt ett komplicerat beräkningssystem.
Få behöver betala över 23,5 %.


6:4 Spansk välfärd med låga skatter, olé!

Bästa sättet att få lugn och ro från skattemyndigheterna är att arbeta i ett land, ha sin affärsverksamhet i ett annat och bo i ett tredje. Alltfler väljer det behagliga Spanien som boplats av detta eller andra skäl. För att få en bild av den spanska skattesituationen kan en jämförelse göras mellan Sveriges och Spaniens beskattning av en vanlig normal arbetstagare under sextiofem år. Så här ser den ut.

Allt arbete som är mindre än 80 tim per månad i hushåll, sköta trädgården, poolen elle liknande är utan skatt eller arbetsgivareavgift.
Inkomster upp till 130.000 per år är i princip utan skatt, arbetsgivaren måste dock betala 33% socialavgifter.

Inkomst..........Svensk skatt......Spansk Skatt

140 000..........41 833..............19 019

232 500..........77 017............. 43.961

372 000.........143 941...............91 149

Trots den avsevärt lägre beskattningen har Spanien ett väl utvecklat välfärdssystem som började utvecklas år 1963 och sedan kompletterats. Den träder i kraft vid sjukdom, arbetsskador, invaliditet och mycket annat och stöds av en väl utvecklad sjukvård och stöd i kontanter. Den som flyttar till Spanien bosätter sig inte i ett rövarkapitalistiskt land!

Webbadresser:
Spanska Handelskammaren (engelsk text): www.spainuscc.org
Allmän information om Spanien www.spaininformation.org


6:5 Hur du maximerar vinsten på fastigheter i Spanien

Med den nuvarande ganska starka kronan i förhållande till Euro är det speciellt attraktivt att passa på att köpa semesterbostad eller åretruntbostad.
Stora delar av de spanska kusterna, kanske speciellt då Solkusten, har bjudit på en uthållig värdetillväxt på fastigheter de senaste tjugo åren. Infrastrukturen har också förbättrats i takt med detta när det gäller vägar, andra transportmedel, telefontrafik och sjukvård. Det byggs idag också mycket för människor som börjar bli gamla och har behov av god service till rimliga kostnader.
Tyvärr är det så att det börjar bli ont om mark mellan Málaga och Gibraltar, vilket driver upp priserna eftersom det finns ett uppdämt behov. Snart finns det inte mer attraktiv mark att bygga på. Priserna varierar naturligtvis en del allt efter vilken konjunkturcykel man befinner sig i. På några års sikt är trenden ständigt i stigande för fastigheter som är välbyggda och välbelägna.
Costa Blanca är en tillväxt kust där trenden liksom på Costa del Sol är att man flyttar upp i bergen. Costa Blanca lär ha det mest hälsosamma klimatet i Spanien varför Norska kommuner har byggt och flera är på gång att bygga äldrevårds och rehab centrar i Altea samt Alfaz de Pi.

Förra året köptes det 16 000 bostäder av utlänningar. 25 % av dessa fastigheter var nybyggnation. Som resultat av detta har priserna på nya fastigheter fortsatt att stiga trots många spådomar att "snart faller priserna".

Officiell statistik visar att kostnaderna per kvadratmeter har ökat med 134,4 euros under 2001. Motsvarande siffra för år 2000 var 101 euros. Till exempel i Calahonda och Marbellaområdet är nu medelkostnaden per kvadratmeter 1 102 euros. ( ca 11.000 kronor per kvadrat meter)
Motsvarande på Costa Blanca är högts variabelt från Altea kustens 18.000 kronor kvadraten till Torrevieja området på ca 8.000 kronor kvadraten.
Det byggs mest på Costa Blanca kusten där det finns närmare 1 miljon nya utfärdade bygglov. En stigande popularitet är att bygga uppe i bergen med kostnader som ligger för marken på ca 50 –100 kronor kvardraten. Fincor är ett annat populärt investringsobjekt, ( medelpris ca 1 till 3miljoner med 5 –10.000 kv.meters tomt, i regel kräver samtliga betydande renoveringar, räkna med minst ytterligare 500.000 kronor) Det som gäller generellt vid förvärv av Fincor är att man skall vara ytterst försiktig då ytterst få har korrekta lagfarter. I spanien kunde man tidigare bygga ett enklare hus utan lagfart eller så byggde man ett större utan bygglov och betalade ett ringa bötesbelopp. Det gäller hur som helst vara noga med valet av mäklare och inte minst låta en från mäklaren fristående jurist kontrollera alla handlingar. (kontakta toni schönfelder för hjälp om det avser Costa Blanca kusten)

Det är ända förmånligt att köpa idag med räntenivåer på 3,75 % tillgängliga för både residenta och non-residenta personer. Det ser ut som om vi kan räkna med en rejäl tillväxt under de nästa fem åren. Solkusten benämns av en del som Europas Kalifornien
och Costa Blanca för hälsokusten bland spanjorerna...

Notariekostnader, skatter på realisationsvinster och andra skatter
Om priserna fortsätter att stiga i ungefär samma takt som idag, vilket många tror, kommer en fastighet i t.ex. Marbella, värderad till 270 000 euros idag, att vara värd kring 500 000 euros om fem år. Skatten på realisationsvinsten för icke-residenta personer är 35 % men viss reduktion sker beroende på antalet år man har ägt fastigheten. Men det finns vägar att komma undan vinstskatten lagligt!

Det finns en väg som är mycket attraktiv att undvika denna skatt när det gäller dyrbarare fastigheter. Man låter fastigheten ägas av ett spanskt bolag som i sin tur ägs av ett bolag i Belize eller Uruguay. För fastigheter med lägre värde kan ett vanligt offshorebolag användas, men då får man varje år betala 3 % "straffskatt" kalkylerat på taxeringsvärdet. Vid ägarbyte så är det då inte fastigheten som säljs utan aktierna i det ägande bolaget. För svenska företagare kan det vara intressant att veta att de kan låta det svenska bolaget köpa fastigheten utan att drabbas av den 3-procentiga "straffskatten". Det kan göras på ett skattemässigt attraktivt sätt.

Kostnaderna som tillkommer vid köp är 7 % moms, kostnader för advokat och notarie och diverse kringkostnader. Tillsammans rör det sig om 2,5 - 3 %. Det är alltså enklare och billigare att sälja när fastigheten ligger i bolag. Det behövs bara ett köpekontrakt där aktierna i bolaget överförs till den nye ägaren. Den tidigare ägaren beskattas inte i Spanien för den vinst som görs.

Arvsskatt
Skattesatserna rör sig mellan 7,65 % och 34 % beroende på vilken relation den avlidne hade till arvtagaren. Denna skatt skall betalas av arvtagaren oberoende av var denna är skattemässigt resident. Eftersom bolag aldrig dör så är det aldrig aktuellt med någon arvsskatt i Spanien.

Sammanfattning
Det innebär stora fördelar att köpa fastighet i Spanien med användande av Belize/Spanienalternativet i det nuvarande ekonomiska klimatet:

* Beskattning av realisationsvinsten undviks i Spanien.
* Man slipper också den ungefär 10-procentiga transferingskostnaden.
* Spansk arvsskatt behöver man heller inte tänka på
* En del tycker att konfidentialitet är ett stort värde också.

Det finns några saker som kan behöva diskuteras beroende på var man är skattemässigt resident men generellt sett så kan det vara mycket lönsamt och praktiskt att låta ett bolag äga den spanska fastigheten, speciellt om den är dyrbar.
Kontakta Toni Schönfelder för närmare information toni@schonfelder.com


6:6 Utlandssparare slipper snokande skattefogde

EU:s kamp mot klockan för att få världens länder att utbyta information om privatpersoners sparande i banker kollapsar med största sannolikhet på upploppet. Viktiga aktörer som USA och Schweiz visar kalla handen och får stöd inom EU.

"I princip har det inte hänt ett dugg på två år", säger Lucien Thiel, chef för Luxemburgs Bankförening i en intervju i en affärstidning.

"Blockeringen är total och jag kan inte förstå hur förespråkarna för ett informationsutbyte kan få sin vilja igenom"

Projektet bär namnet savings tax directive och syftet är naturligtvis att komma åt att beskatta de surt förvärvade slantar som medborgarna lagt i tryggt förvar utanför det egna landet Vid årsskiftet går tiden ut för projektet, har man inte lyckats då, faller det. Den första januari år 2003 var det tänkt att bland annat samtliga EU-länder antingen ta ut en anonym källskatt eller rapportera utländska medborgares sparande till sina hemländer.

Naturligtvis saknar EU tvångsmedel att tvinga andra än medlemsstater att ansluta sig men måste få med sig åtminstone två aktörer för att ett sådant program för informationsutbyte inte ska bli verkningslöst: Schweiz som befinner sig i Europas mitt och USA som världens ekonomiska och politiska stormakt. Båda spjärnar emot.

Segslitna förhandlingar pågår med Schweizarna som möjligen kan tänka sig någon form av källskatt på utlandssparare men inte släppa banksekretessen. EU har hotat med sanktioner men Luxembourg har nu trätt till landets försvar och motsätter sig sådana sanktioner, varför de förefaller otroligt att hotet blir verklighet.

Det republikanskstyrda USA å sin sida är djupt misstänksam mot EU:s strävan mot en harmonisering av skatter världen över, ideologiskt men också praktiskt: Inflödet av kapital till landet skulle drastiskt minska om man tvingades anamma europeisk skattelagstiftning. Finansminister Paul ONeill har också officiellt: "made clear that the U.S. has no interest in participating in any effort toward tax harmonization and that protection of the confidentiality of taxpayer information is paramount."

Men elaka krafter verkar med delvis gott uppsåt




6:7 Stopp för anonyma bolag och truster: FATF-förslag

Ett tvärt slut på anonymt ägande av bolag och anonyma truster, det är vad kommandostyrkan mot penningtvätteri, FATF, vill ha. Österrike, Belgien, Schweiz, USA och många andra länder kommer att protestera. Allra mest motsparkande blir nog offshoreländerna, eller skatteparadisen som man med nävrätt vill tvinga på de nya reglerna.

FATF står för The Financial Action Task Force och är en organisation lösligt knuten till OECD med uppgift att bekämpa penningtvätt av gangster- och terroristpengar. Det krävs hårdare tag tycker man nu och presenterar en rapport som ska diskuteras bland organisationens 29 - i princip alla - rika medlemsländer.

Mest långtgående förslag är att medlemsländerna ska registrera de benefika ägarna till bolag i landet. Med benefika ägare menas ofta om en person som äger till exempel aktier, utan att stå som registrerad ägare av dessa. I stället ägs aktierna via så kallade nomineebolag, den registrerade ägaren.

Det kanske mest kontroversiella förslaget är ett avskaffande av bearer shares, eller innehavaraktier, det vill säga olika typer av certifikat där själva ägande av pappret utgör ett bevis på ägarskap - och ger anonymitet.

Vad gäller truster har USA och England redan sagt blankt nej och vad gäller de övriga förslagen räknar bedömare inom finansvärlden i England att de också går på pumpen. Man äventyrar inte gärna London som ett av världens mest mäktiga och lönsamma finanscentra. USA menar å in sida att när det behövs det, så kan man ta reda på vilka som äger ett bolag - det behövs ingen lagstiftning. Den tunga europeiska aktören Tyskland och även andra EU-bröder kastar med huvudet och visar ögonvitorna vid tanken på att bearer shares ska avskaffas. Helt riktigt påpekar man att de har många legitima användningsområden.

Skatteparadisen vill FATF påtvinga de nya reglerna, men utan stöd från sina viktigaste medlemsländer, lär detta bli svårt. Rensa upp hemma först, lär nog bli svaret

Motståndet är starkt och FATF:s initiativ ska nog ses som det vanliga förhandlingsknepet: Vi ber om hela skogen, så kanske vi får ett träd.

Det trädet kan i och för sig ställa sig en del i vägen.

Innan det skatteplaneras och jagas anonyma bolag ska det ju faktiskt GÖRAS pengar att skatteplanera med och stoppa i anonyma bolag. Här goda nyheter:

Sverige: Riskkapital tillbaka till IT

Nästa år kan vi vänta oss att få se en återhämtning inom IT-sektorn och en investeringsökning på sju procent, förutspår analysföretaget Gartner Dataquest. Andra analysföretag ger liknande uppgifter. Senaste Nytt tycker ändå att en kort artikel i Financial Times nyligen ger är ännu bättre grund för optimism, i det lilla hittar man de stora:

"Venture capitalists tempted back to IT" är rubriken. Tidningen har frågat runt i riskkapitalvärlden och resultatet är entydigt. Pengar är på väg tillbaka till IT. Lika roligt som under dot com-boomen är det inte. Pengar får IT-företagen, men de är dyrare än tidigare, det blir till att släppa ifrån sig mer ägande för entreprenören. Riskkapitalisterna är också fortsatt skeptiska till entreprenörer som kommer med en idé i ena handen och en skrynklig affärsplan i den andra. Nej, det krävs kassaflöde om ej positivt sådant.

Det spelar ingen roll. Har det privata riskkapitalet börjat hitta tillbaka till IT-sektorn, låt vara småsnålt i början, ser vi nu med all sannolikhet första dagsmejan i den hemska IT-vintern.

Ja, så har vi förstås Gartner Dataquest som spår att de globala IT-investeringarna kommer att öka med 3,4 procent till 2,3 biljoner dollar under innevarande år, och ytterligare 7 procent till 2,5 biljoner dollar nästa år.

Pengar kommer att göras igen men man vet inte när någon lyssnar till hur man gör dessa pengar!



6:8 Förslag till ändrade CFC-regler

En kompletterande promemoria till betänkandet "Utdelningar och kapitalvinster på företagsägda andelar" (SOU 2001:11) har i dagarna kommit ut. Förslaget innebär bland annat att svenska företag inom finans- och försäkringssektorn, med dotterbolag i Estland, Holland och Schweiz (för att nämna några) ska kunna direktbeskattas för vinster i de utländska dotterbolagen.
Det kompletterande förslaget på skärpta CFC-regler är ett svar på den starka kritik som mötte betänkandet "Utdelningar och kapitalvinster på företagsägda andelar" (SOU 2001:11) som lades fram i januari år 2001.

Inledning
CFC är en förkortning för controlled foreign company. Cfc-lagstiftningen innebär i princip att ett svenskt bolag som äger näringsbetingade andelar i ett lågbeskattat utländskt företag beskattas löpande för sin andel av det utländska bolagets resultat.

Nytt förslag till ändrade CFC-regler


6:9 Delägare i utländsk juridisk person
Vid bedömningen av om eget innehav överstiger 10 %, vilket är en förutsättning för att CFC-reglerna ska bli tillämpliga, föreslår man att inte bara kapitalandelen utan även röstetalet ska beaktas. Detta överensstämmer med nuvarande CFC-regler.

Det ska enligt finansdepartementets kompletterande promemoria uttryckligen regleras att även indirekta innehav genom utländska juridiska personer omfattas av CFC-reglerna. I betänkandet från år 2001 menade man att bara innehav genom en i Sverige icke skattskyldig utländsk juridisk person skulle omfattas av CFC-reglerna. Detta ändrar man på i den kompletterande promemorian vilket innebär att både innehav genom en i Sverige skattskyldig utländsk juridisk person som en i Sverige icke skattskyldig juridisk person föreslås omfattas av CFC-reglerna. Det hade annars, menar man i promemorian, kunnat slå fel i det fall då ett svenskt aktiebolag innehar ett CFC-företag genom en utländsk juridisk person med fast driftsställe i Sverige. Genom det fasta driftsstället är den utländska juridiska personen begränsat skattskyldig här vilket skulle innebära att det svenska aktiebolagets indirekta innehav inte skulle kunna träffas av CFC-beskattning.

I promemorian håller man med betänkandet om att även vid ett indirekt ägande bör en ägarandel på 10 % tillämpas. Innehavarens andel av kapitalet ska då beräknas som produkten av kapitalandelarna i varje led av ägarkedjan. Men när det gäller andelen röster vid ett indirekt ägande menar man i promemorian att det, på sätt som återges i betänkandet, skulle ge ett felaktigt resultat att utgå från produkten av andelen röster. Innehavarens andel av rösterna bör istället bestämmas med utgångspunkt i den lägsta röstandelen som förekommer i något led i kedjan.

Intressegemenskap
När det gäller innehav av personer i intressegemenskap menar man i promemorian att det inte ska göras någon skillnad på i Sverige skattskyldiga personer och på i Sverige icke skattskyldiga personer. Det vore tokigt att ta med en svensk delägares brors innehav om han är bosatt i Sverige men inte om han är bosatt i Danmark. Den svenska delägarens inflytande är ju i dessa fall lika stort. Med andra ord ska man enligt promemorian både beakta andelsinnehav hos en bror som bor utomlands och en som bor i Sverige. Liksom utredningen kommit fram till i sitt förslag så krävs att minst hälften av kapitalet eller rösterna totalt ska innehas för att det ska vara fråga om intressegemenskap.
Lågbeskattade intäkter Tanken i det ursprungliga betänkandet var att CFC-beskattningen enbart skulle kunna träffa lågbeskattade intäkter av passiv verksamhet (t.ex. ränteintäkter) hos det utländska företaget. I promemorian vänder man sig dock mot en sådan generell gränsdragning mellan aktiva och passiva intäkter. I promemorian anger man därför en lista över vilken verksamhet i vilka länder som bör omfattas av CFC-reglerna. I denna lista anges bland annat bankverksamhet i Nederländerna, Estland och Luxemburg. Eventuella uppdateringsproblem med en sådan lista underlättas av att det inom ramen för OECD:s projekt avseende skadlig skattekonkurrens för närvarande pågår ett arbete med att kartlägga skatteparadis och skatteregimer med skadliga inslag.

Beskattningsnivån
Med lågbeskattade intäkter menade man i utredningens betänkande en lindrigare beskattning än om 70 % av intäkterna utgjort överskott av näringsverksamhet för svenskt aktiebolag. Detta skulle innebära en beskattning på 19,6 %. CFC-reglerna kommer dock delvis att ersätta den funktion som nuvarande krav på jämförlig beskattning för utdelningsskattefrihet har. Denna nivå har i praktiken fungerat bra som spärr i reglerna om utdelningsskattefrihet. Därför föreslår man i promemorian att inkomst hos en utländsk juridisk person ska anses lågbeskattad om beskattningen är mindre än 15,4 % (dvs. om mindre än 55 % av nettoinkomsten utgjort överskott av näringsverksamhet för ett svenskt aktiebolag).

Kommentar
De nya CFC-reglerna gäller i många fall inte företag utanför finans- och försäkringssektorn. Bolag i andra branscher kommer fortsättningsvis ha en skattemässigt gynnsam situation när de investerar i t.ex. Estland och Luxemburg.

De nya CFC-reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli år 2003.

(Källa: Svartotal - http://www.svartotal.se/)

Utlandjuristens kommentar
I praktiken är det nya förslaget även det så komplicerat att det i många fall innebär en stopplagstiftning, eftersom gränsdragningen är otydlig, godtycklig och alltså svårtolkad. Lösningen är som vanligt, när det gäller Sverige och deras lagstiftning kring företagande och fåmansbolag, att man lägger huvuddelen av verksamheten utanför Sverige. Den svenska verksamheten drivs då på vanligt sätt som dotterbolag medan eventuella lågskattebolag ligger på ett sådant sätt i strukturen att svenska skattelagstiftning saknar betydelse

7)

THE TURKISH FACTOR IN THE GEOPOLITICS
OF THE POST-SOVIET SPACE
by Igor Torbakov / Toni Schoenfelder
January 10, 2003
The Foreign Policy Research Institute.
Founded in 1955, the Foreign Policy Research Institute (FPRI) is an independent, nonprofit organization devoted to advanced research and public education on international affairs.

Igor Torbakov is an historian and visiting fellow at Harvard University. Currently working with the Central Eurasia Project, he holds degrees from Moscow University, the Russian Academy of Sciences, and the Ukrainian Academy of Sciences in Kiev. This paper draws from Dr. Torbakovs November 20 presentation to FPRIs Interuniversity Study Group on Russia, Europe, and the United States, which is chaired by Vladislav Zubok and William Anthony Hay.

Toni Schoenfelder
He has been active for more than 30 years around the world, i.a in Europe, United States, Latin America, Russia and the Baltic States
His solid knowledge of the trade, coupled with unconventional innovations, has led to a number of international awards.




Med soliga hälsningar från med ett småkyligt +10C Alicante där snön ligger vackert på bergstopparna. Det liknar ett Alplandskap med puder vita bergstoppar och gröna dalgångar samt ett brusande blått Medelhav. Det är varmt i solen som skiner från stundtals klarblå himmel och Golfspelarna trivs bland någon av det tiotal banor som finns inom en kort radie. Kolla in www.eurocasa.nu

tillgivne
Toni Schönfelder
toni@schonfelder.com
Tel: 0034 616 421 085

faxless cash advance faxless cash advance>

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.