Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)
Klicka på den artikel du vill läsa

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Toni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Verschiedenes in Deutsch

Krönikor Datum: 2002-05-06


Sverige - Europas Norrland ?

Inte nog med att Ericsson med flera skär hårt i Sverige. Flygtrafiken på Arlanda och Landvetter har svårigheter att få tillbaka resenärer efter höstens dramatiska och ekonomiska katastrofer. Helsingfors och Köpenhamn är i stort sett uppe i fjolårets trafik volymmässigt. Och Lufthansa återinsätter flygningar och han snart fullt trafikutbud. AEA-bolagen och lågkostnadsbolagen visar sammantaget snudd på en total tillväxt i den europeiska flygtrafiken. Men i Sverige - icke. Vi verkar mest fokuserade på att - med eller mot vår vilja - lägga nya avgifter på flygresandet. Skall Sverige bli ett Europas Norrland med avfolkning och utflyttning av verksamheter. Eller har Stockholms en plats som ett välmående ”Space for Minds”, ett centrum för handel och turism i Norden och Östersjöregionen ?


Stockholm har fortfarande chansen att bli ett centrum är uppe, men konkurrensen är stenhård. Tyskland har redan lagt ut trevare till EU-kandidaten Polen för att på ett naturligt sätt få Berlin till inkörsport i gemenskapen. Polen har 38 miljoner invånare. Bara den baltiska provinsen kring Gdansk har nästan lika många invånare som Norge. Det lär finnas 7 miljoner polacker som är rikare än medelsvensken. Vi borde alltså satsa på en enormt bra flygtrafik mellan Polen och Sverige för ökad handel och turism.

Helsingfors - Nokia-land - ligger nära Ryssland med snabbväxande St Petersburg och de baltiska länderna. Flinland, Estland och Lettland har tillsammans lika många invånare som Sverige. Tillväxten är väsentligt högre än i Sverige - om än från en låg nivå - och konkurrenskraften enorm när det gäller tillverkning. Men Stockholm flygtrafik till Riga, Tallinn skyddas av bilaterala avtal av monopolkaraktär vilket gör att handelsutbytet bromsas. Detsamma gäller Villnius i Litauen och Warsawa i Polen. Kaliningrad med 1 miljon invånare hade flygtrafik från Köpenhamn 2001, men den är numera nedlagd.

Stockholm skulle behöva se om sitt hus för att inte missa chansen att fortsatt vara en betydande spelare i Norden och Östersjöregionen till 2004 då flera stater kring innanhavet blir medlemmar i den europeiska gemenskapen. Vi bör även samarbeta med dessa stater - de perifera i norra Europa - för att få flygtransportsystemet så effektivt som möjligt. Det handlar om att överbrygga det avståndshandikapp vi har till Bryssel, Paris, London, Frankfurt och Amsterdam. Onödiga skatter på flyg och kostnader för infrastruktur och säkerhet bör hållas nere i hela denna region för att främja utveckling av handelsutbyte, integration och turism. Det är ett gemensamt intresse för alla stater eftersom subventionerade snabbtåg inte - till skillnad från Centraleuropa - kommer att vara möjliga att utveckla nämnvärt i denna glesa del av EU.

Stockholms chans är att stärka positionen som största huvudstad - Nobelprisstaden Space for Minds - med god tillgänglighet åt alla håll, inte minst i närzon men även till USA och Sydostasien. Tillgängligheten kräver en tids och en prismässig fördel - eller i vart fall inte en nackdel - visavi Berlin, Helsingfors, Köpenhamn och Warsawa.
Blir kostnaderna att resa med flyg till och från Sverige för höga riskerar Sverige att bli ett Europas Norrland där Rikstrafiken måste gå in och handla upp nästa all flygtrafik i framtiden.

Skrivet av: Harald Rosén










Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.