Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Toni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Verschiedenes in Deutsch




Varning Schönfelder Newsletter nr 29 den 10 dec 2003


Bäste Läsare,
Denna vecka kan komma att bli den svartaste i rese världens historia, mer där om i detta Newsletter.

Mina siffror om den svenska statsskulden och upplåningsbehovet var totalt felaktiga, rena glädje siffror i jämförelse mot dagens färska siffror vilka visar att det är långt värre!



1) My Travel, Vingkoncernen i konkurs?

2) Är det dags att avskaffa BuA?

3) Sanera bland miljömärkningen

4) Finansdepartementet tappar 17 miljarder
…..ändå finns det dom rättfärdiga länsbolagen som ekonomisk missfoster





===============================================

1) My Travel, Vingkoncernen i konkurs?

My Travel ( ingår Vingrese gruppen ) har imorgon torsdag den 11 december styrelsemöte, ett möte som föregått att VD:n avgått, att med honom 5 andra chefer har lämnat My Travel de senaste veckorna. Chocken idag sitter djupt hos finansbolagen som efter ett sanerings lån på 17 miljarder kronor fram till år 2006, vilket man erhöll i början av detta år efter att managementet gjort en saneringsplan och My Travel i år skulle gå i stort på plus minus noll.
Istället blir det enligt välunderrättade källor ett underskott på minst 8 miljarder och då har man jonglerat till det yttersta efter att man sålt bort flera verksamheter däribland kryssningsverksamheten i USA.
I mitt Newsletter från feb detta år beskrev ja situationen inann man fick ett lån på 17 miljarder kronor.

http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=529&show=529

Jag tog upp My Travels allvarliga ekonomiska situation och vad detta skulle innebära för Svenska resenärer. Jag tog upp den svenska resegarantin och hur fel den är.
Det kom några sura kommentarer från Ving lägret, nu är vi där igen
Jag nämner vidare hur Bussresearrangörerna lider starkt under en garanti som är utformat av SAS, RIS
och dåtida kommerskollegiet. Varje försök att ändra från resegarantin till en reseförsäkring har saboterats av RIS medlemsföretagen ( främst av VING, Fritidsresor).
Den svenska fackpressen har aldrig förstått problemet och istället valt att tiga ihjäl det hela.
Bussbranschens tidningar har likaså inte ägnat några speciella analyser hur fel och hur mycket uppoffringar den svenska resegarantin innebär för bussresearrangörerna samtidigt som 60% av alla resenärer som reser till annat land inte omfattas av en resegaranti samtidigt som det finns garantier på över 33 miljarder hos kammarkollegiet och dom har ingen aning om VING koncernens ( dom hade det vart fall inte ) allvarliga situation.
Hela denna jätteskandal med resegarantin stärker mitt Newsletters tillvaro, när alla är upptagna med att klia varandra i ryggen där man väljer att krypa för varandra samtidigt som vi närmar oss historiens största resekonkurs.


Vingkoncernens informationsansvarige är en person som med dravel som argument försöker lugna marknaden med att Ving har sin bästa Vintersäsong sedan många år.
Här följer en insändare på www.flygtorget.se

Resejätte hotas av konkurs före jul

Always är ett av de reseföretag som ligger i farozonen.

My Travels förlust: 8 miljarder

Resejätten My Travel, som bland annat äger Always, Ving och Trivselresor,
hotas av konkurs. Bara veckor före jul väntas företaget redovisa förluster på 8 miljarder
kronor. Det brittiskägda reseföretaget My Travel äger de många av de stora
charterarrangörer i Sverige. Enligt Dagens Industri är krisen nu så stor att myndigheten som reglerar passagerarflyget i Storbritannien börjat granska hur stor risken för konkurs
är. Och vad som i så fall händer med alla resenärer som strandar på olika
resmål runt om i världen.
"Det finns garanti"
Susanne Krutrök, informationschef på My Travel i Sverige, vill dock tona
ned riskerna.
- Den vinter vi träder in i är den bästa på många år, så ett
konkursscenario är inget vi tänker på just nu. Men för de resenärer som är
oroliga kan vi påpeka att det finns resegarantier som gott och väl täcker
alla våra utställda resor, säger hon till DI.
My Travel har drabbats hårt av den nedgång i resandet som följde efter
kriget i Irak.
Reseföretagets brottas med skulder på 17 miljarder kronor, aktien har
rasat med 90 procent och ledningen har sparkat stora delar av personalen.
Och i fredags, mindre än en vecka innan bolaget kommer att redovisa en
förlust på runt 8 miljarder kronor, fick vd:n Duncan Wilson nog och avgick.



=============

Inte att jag förväntade mig att frk Krutrök skulle beskriva verkligheten, däremot att man på Ving är lika bekymrad över utvecklingen i moderbolaget.
Susanne Krutrök, informationschef på My Travel i Sverige kanske behöver en grundkurs i ekonomi. Om moderbolaget går i konkurs, därmed går också alla dotterbolagen i konkurs eftersom dom tillhör konkursmassan. ( det behöver inte vara så ifall det finns tillräckligt med garantier och banken NORDIA vill köra vidare på egen hand,) Att sälja Vingkoncernen innan en ev konkurs är närmast utesluten eftersom det finns så många kopplingar i verksamheten med moderbolaget. Över detta kan man skriva en avhandling, ett köp, ifall nu någon vill köpa en verksamhet där tio tusentals personer är drabbade och Sverige är inte så stort som en och annan vill tro, faktum är att Sverige ekonomiskt är lika stor som Stor Hamburg, detta bara för att sätta saker och ting i sitt rätta element.

Vilka scenario finns nu?
Först främst, ifall konkursen blir av, får vi än en gång se hur inkompetent kammarkollegiet kommer att handlägga det hela oaktat hur många vikarier man tar in. Alltmedans 10.000tal resenärer sitter fast ute i världen eller inte kommer iväg. De mest akuta tar man hem med chartrade plan, de som skulle ut och resa dom är blåsta på konfekten. Nu skall kammarkollegiet sätta upp listor vilka som är drabbade, samtidigt blir det julhelg och då ligger verksamheten nere. Det skall utredas hur mycket pengar som finns i garantier, fortfarande är det endast ett fåtal resenär som är hjälpta med att komma hem men ingen som skall ut och resa. Efter veckolånga utredningar så ställer man upp de som är akuta och de som betalt in handpenning. När detta är avslutat och kunderna kommit in med sina krav vilka nu skall behandlas och jämföras med vad som finns noterat i böckerna på Ving koncernen. Kan man börja med utbetalningen. Det har gått månader nu.
De resenärer som köpt en flygbiljett på Brittania ticket dom är till 100% blåsta.

Efter att man återbetalt de mest solklara fallen och räknat av charterhyran för hemtagna resenärer, får övriga delar på de futtiga kronor som finns kvar, ett är nämligen säkert, att resegarantin inte kommer att räcka eftersom den är baserad på felaktiga premisser.
Dom stora vinnarna bland drabbade resenärer är de som betalt sina resor med kreditkort, då kreditkortsföretagen är ansvarige för att en vara levereras, något som jag retade på mig framför allt juristerna på VISA Sverige som med oförskämda mail och lögner fick krypa till korset, att juristerna där är så bakom flötet att dom inte kan EU lagen är kanske inte förvånande, nu fick dom en snabb kurs och tusentals drabbade Goodjet resenärer fick sina pengar åter.
Sorry VISA, Eurocard och andra, Sverige är med i EU och då gäller Unionens konsumentlagar. Å andra sidan är respekten för EU lagar en brist som tycks vara närmast kollektivt i resebranschen och dess aktörer.
Att avveckla en eventuell VING koncern konkurs kommer ta över ett år för kammarkollegiets del, det är min grova gissning.

Vad hade varit alternativet?
Alternativet hade varit att varje resenär varit försäkrat i ett försäkringsbolag, varje färdhandling hade då varit en värdehandling som kunden kan gå med till en annan arrangör eller flygbolag.
För resenärer som befinner sig i annat land hade försäkringsbolagen tagit hem resenärerna visserligen kanske med några timmars försening, men utan alltför stora förluster för den enskilde. Alternativt att drabbade resenärer gått till ett flygbolag och lämnat sitt försäkringsbevis som betalningsmedel och därmed kommit hem.

Detta system har förhindrats av samma personer som nu är med i historiens möjliga största resekonkurs.

Att bussbranschens enligt egen utsago ledande tidning i att kröka rygg inte fattat vidden av resegarantin kommer inte som en överraskning för mig något kära läsare som är arrangörer vilket ni skall ha i minnet när ni läser artiklarna som mest handlar om att krypa för överheten..

Det positiva med en möjlig Ving konkurs blir att resegarantin försvinner och kommer att ersättas av en reseförsäkring, att det skulle behövas så mycket lidande för att få alla trötthuvuden att vakna, kollektivt i branschen och hos myndigheten.

Tyvärr är problemen inte slut med detta, en möjlig Ving konkurs kommer skapa det största kris scenariot i modern tid. Folk kommer inte våga satsa sina pengar oaktat resegaranti eller inte hos en researrangör. Det blir en nedgång i resebranschen utan dess motsvarighet och där är inte bussresearrangörerna undantagna. Det kommer bli en hysterisk period och sker konkursen nu inför kommande jul helg lär vi få se en jul med många tårar istället för glädje.

Jag anser att merparten i branschen bär på ett stort ansvar, att merparten av alla som var emot en förändring där man sätter kunden främst visade ett dåligt omdöme, att resebranschens tidningar visat en ofattbar tafatthet. Att en så enkel och självklar sak som att ta bort resegarantin som borde ersatts av en reseförsäkring senast i och med Sveriges intåg i EU vilket bemötts av en axelryckning förutom av de som är drabbade åskådliggör förenings Sverige brister som i huvudsak är en verksamhet för egen intressen.

My Travel konkursen och därmed Vingkoncernens konkurs blir en tid för själv rannsakan och vem vet att kanske kommer det något bra ut ur det hela.
Det hade aldrig behövt bli ett dylikt scenario som detta om branschen haft en bättre sammanhållning och ägnat si lite åt det gemensamma istället för strikt egoism.



Det kom ett pressmeddelande från My Travel!

De svenska charterbolagen Ving och Always ska inte behöva drabbas av det brittiska moderbolagets ekonomiska problem, menar Sam Weihagen, chef för My Travels nordeuropeiska verksamhet. Han vill inte säga hur den svenska verksamheten kan komma att påverkas, utan säger att den går bra och att varumärkena är enormt starka. Resten är spekulationer, som han inte vill kommentera.



======================================


2)

Är det dags att avskaffa BuA?


Är den svenska kollektiva förhandlingsvägen ur tiden?
Varför måste företagen vara tvångsanslutna till ett fack?

Fundera du som är intvingad i en fålla. Denna fråga ifrågasätts nu stark exempelvis i Tyskland där man försöker komma ur den ekonomiska dalgången och vitalisera arbetsmarknaden.
Bort från stelbente centrala avtal till enskilda eller kanske regionala avtal i konkurrens?
Det tål i vart fall att fundera!

Välkommen till Bussarbetsgivarna (BuA)
BuA är ett relativt ungt arbetsgivarförbund inom TransportGruppen. Bussarbetsgivarna etablerades 1998 och hjälper medlemsföretagen i deras roll som arbetsgivare. Förbundet handlägger även branschens arbetsmiljöfrågor.
BuA har 500 anslutna företag med ca 18.000 anställda. De anslutna bussföretagen är verksamma i Sverige, oavsett om företagen är privat eller offentligt ägda.
Bussarbetsgivarna sluter avtal med Svenska Kommunalarbetareförbundet, Svenska Transportarbetareförbundet, Tjänstemannaförbundet HTF samt Civilingenjörsförbundet.
Företagen hindras från att ta ansvar

Och så påstår Svenskt Näringsliv……
Företagen hindras från att ta ansvar
Svenskt Näringsliv har låtit Temo fråga 600 småföretag om hur de ser på sjukfrånvarofrågan, vad sjukfrånvaron beror på och vilka problemen är med att få långtidssjukskrivna tillbaka i arbete. Undersökningen granskar också vilka delar av systemet som hjälper respektive stjälper i detta arbete.



=======================


3)

Sanera bland miljömärkena

Organisationerna som jobbar med miljömärkning vill gärna påskina att de är den enda och bästa vägen mot miljöanpassade produkter, men utvecklingen har sprungit ifatt många av dessa aktörer. Det springer runt en rad konsulter som försöker med BR:s goda minne pådyvla bussbolagen en helt meningslös utgift, i form av miljcertifikat.
Nyttan som BR påstår finns inte, varken mot miljön eller för konsument med att miljömärka sina verksamheter, vilket är nonsens och framför allt endast kostsamt utan nytta. Använd insidan och se vad du kan göra för att återvinna och hantera din verksamhet varsamt. Med detta har du åstadkommit betydande besparingar och ligger långt för miljö – blod iglarna - som suger ut ditt bolag på den lilla förtjänst du förhoppningsvis har kvar efter alla excesser till samhället.


Från svensk Näringsliv ser jag följande kommentar:
Krånglig miljölag gör alla till förlorare
Sveriges krångliga miljölagstiftning kan vara en av förklaringarna till att investeringsnivån är lägre i Sverige än i andra länder. I så fall förhindrar den sitt eget syfte, en bättre miljö, eftersom moderna industrianläggningar är bättre och renare än gamla. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.


===========================

4)

Finansdepartementet tappar 17 miljarder
Staten fick in 17 miljarder kronor mindre i skatt för 2002 jämfört med året före. Det konstaterar Riksskatteverket (RSV) som nu avslutat granskningarna av deklarationerna för förra året.

Statens inkomster minskar – utgifterna ökar!
Landstingen måste höja skatterna – för att sjukvården inte skall kollapsa.
Länsbolagen skall spara – alldeles för lite?
Genom att dribbla med betalningar till EU försöker staten klara stabilitetspakten även om det kan kostar böter. Annars rasar kronkursen och ECB från Frankfurt lär höra av sig.

Det finns dom i branschen som rättfärdiga en koloss som länsbolagen – hur är det möjligt?


Taket för statens utgifter överskrids år 2004 med närmare 5 miljarder kronor och staten går med rejäla underskott de närmaste åren.

Det konstaterar Ekonomistyrningsverket (ESV) i sin senaste prognos och föreslår att ett sparmål sätts upp även för staten.

I år klarar sig utgiftstaket eftersom regeringen bestämt sig för att skjuta en del av avgiften till EU till nästa år. ESV räknar med att 0,7 miljarder kronor skjuts till nästa år så att utgifterna hamnar precis vid taket.

Underskottet i statens finanser blir i år, enligt ESV, drygt 49 miljarder kronor vilket är 5 miljarder mer än vad regeringen räknade med i sin budgetproposition från i höstas.

Även för 2004 och åren därefter gör ESV i vanlig ordning en mer pessimistisk bedömning än regeringen. Trenden med ökande sjukskrivningar har visserligen brutits, men kostnaderna för ohälsan nästa år blir högre än vad regeringen räknar med.

ESV räknar med att underskottet i statens finanser växer till närmare 72 miljarder ( prognosen var 50 miljarder) nästa år för att åren 2005 och 2006 falla till 40 respektive 37 miljarder kronor.

Jämfört med tidigare prognoser räknar ESV nu med lägre skatteinkomster för staten de närmaste åren. Skatteutfallet för 2002 visar bland annat att de skatter företagen betalar inte blir så stora som man tidigare räknat med.

Enligt ESV är det illavarslande att statens finanser nu börjat visa underskott igen. De ökar statsskulden och därmed de framtida utgifterna i form av räntor på statsskulden.


Med detta önskar jag alla en fortsatt god vecka, efter en natt med orkan och tropiska skyfall. Nu skiner solen igen!

eder tillgivne

Toni Schönfelder

tel 0034 616 421 085
fax 0034 966 69 81 58
mailto:toni@schonfelder.com





Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.