Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)
Klicka på den artikel du vill läsa

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Toni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Verschiedenes in Deutsch

Miljöministen vill öka flygpriserna. Färre skall få råd att flyga!!

Ett kollektivtrafik- och glesbygdsfientligt förslag!!

För varje månad ökar antalet flygpassagerare till och från de flesta svenska flygplatser. I februari år 2000 var ökningen över 10 procent, trots trängsel på Stockholms flygplatser och i Europas luftrum. Det förs en stundtals högljudd diskussion - inte minst i näringsdepartementet och i Norrland - att det är alltför dyrt att flyga. I normala ekonomier så innebär höga priser en dämpning av efterfrågan, men den tesen verkar numera inte gälla inte för flygtransporter. En flygresa innebär oftast rejäla tidsvinster jämfört med alternativa färdmedel, och tid blir alltmer en bristvara. En annan förklaring till passagerarökningarna vara att flygpriserna inte stigit utan snarare sänkt på de större flygrutterna, bland annat genom ökad konkurrens.

Den nya ekonomien, det ökade välståndet och Europaintegrationen för med sig ökad efterfrågan på långväga resor och transporter. I många fall är flyget det enda lämpliga transportmedlet men på kortare sträckor, under 50 mil, är bilen det starkt dominerande färdmedlet. Betydelsen av tåg på längre sträckor än 30 mil minskar. Tågets framtid ligger snarare i trafik på arbetspendlingsavstånd och till flygplatser. Korta restider, många avgångar och efterfrågeanpassade tidtabeller och priser talar för flyg på långa sträckor i Sverige och Europa.

Flygets framgång är dess egen största fiende. Att fler människor reser med flyg oroar miljöminister Kjell Larsson - för övrigt själv en flitig flygresenär. I miljödepartementets miljöledningssystem uttalas klart att man skall undvika att flyga i tjänsten när det går. Men det gäller mest vanligt fotfolk på departementet. Miljöministern vill nu införa nya skatter för att det skall bli dyrare för vanligt folk att flyga. Den stora ökningen av flygresenärer som nu sker utgörs av privatresor, d v s ungdomar, pensionärer, semesterresenärer, veckoslutsbesökare hemma och idrottsrörelsen. Det är denna kategori människor - inte minst i glesbygd - som Larsson med höjda flygpriser vill tvinga ut på vägarna - alternativt att de flyttar till Stockholm-Göteborg eller Öresund. I början av 1990-talet I början av I infördes moms på inrikes flygresor och några år senare även en bränsleskatt på inrikesflyg som gjorde det dyrare för företag - men kanske framför allt för vanliga människor - att resa med flyg mellan olika delar av vårt avlånga land. En djup ekonomisk nedgång följde och varade ända fram till 1994.
När Sverige 1995 gick in i Europeiska Unionen ifrågasattes om den svenska flygbränsleskatten kunde behållas eftersom den stred mot mineraloljedirektivet inom EU som stipulerar att bränsle som används för internationella transporter inte kan beskattas i ett enskilt EU-land. Efter en långdragen process i EU-domstolen förlorade Sverige bränsleskattemålet mot flygbolagen i maj 1999 och tvingas nu att återbetala närmare 450 miljoner för olaglig beskattning av inrikesflygets bränsle under 1995 och 1996. Den 31 december 1996 avskaffades skatten på flygbränsle i Sverige.

Klimatfrågan - och hur den påverkas av CO2 från förbränning av fossila bränslen såsom bensin, diesel, olja och naturgas - diskuteras just nu intensivt. Forskarna är inte eniga om slutsatserna, men man kan konstatera att det är en global fråga som inte kan lösas i ett enskilt land som Sverige. Sveriges CO2-utsläpp uppgår till 0.3 procent av världens globala klimatpåverkan. Flygets utsläpp i Sverige uppgår till 3,8 procent - ungefär hälften av vad arbetsmaskiner eller sjöfart genererar i klimatpåverkande utsläpp.

Kjell Larsson vill nu åter införa en beskattning av flygbränsle, men denna gång genom att beskatta utsläppen. Från flygets sida är detta OK, men endast under förutsättning att beskattningen samtidigt sker internationellt och likvärdig mellan transportslagen. Sålunda bör CO2-utsläpp från kraft verk som tillverkar el för järnvägsdrift beskattas. Detta oavsett om kraftverket står i Danmark, Polen eller Sverige. Tidigare u ttalanden har visat att vår miljöminister inte haft kunskap om vad som förevarit och vad som nu pågår när det gäller flygets miljöarbete och beskattning av bränsle och koldioxid (CO2). Att EU arbetar för - och att flygbranschen välkomnar - en internationell och konkurrensneutral CO2-skatt på alla internationella och nationella transporter kände Larsson tydligen heller inte till. Inte heller visste Larsson att Sverige - vid sidan av Schweiz - var först i världen med att 1997 införa miljöstyrande avgifter i form av buller och avgasrelaterade landningsavgifter. Dessa har bland annat bidragit till att SAS som första flygbolag i värden investerat i helt nya renare motorer till den flygplansflotta på cirka 40 Boeing 737-600 som bolaget investerar i nu. De gamla flygplanen förbjuds av miljöskäl helt att finnas registrerade i EU-länder från och med april år 2002.

Kjell Larsson vill gå före EU och beskatta de svenska flygresenärerna i särskild ordning. Miljöministern Effekten av ensidiga svenska miljöskatter på flyg om de genomförs kan bli ytterst allvarliga. Sverige är kanske det land i EU som är mest beroende av flygtransporter. Varje dag reser cirka 60.000 passagerare med flyg från svenska flygplatser varav 25.000 mellan orter inom Sverige. Cirka 50 procent av dessa reser i tjänsten och den andra hälften privat. De senare är studenter, idrottslag, pensionärer och släkt/vänner som besöker varandra. Resor sker från Kiruna och Pajala i norr till Malmö och Kristianstad i söder. Reslängden motsvarar ofta sträckan Stockholm - Bonn eller Stockholm-Milano. Sträckor som med andra transportmedel - till exempel tåg eller buss - skulle ta flera dagar i anspråk. Därtill kommer näringslivets alla resor. Våra företag - de som bär upp ekonomin - är beroende av snabba resor till rimliga kostnader, inte bara "över dagen-resor" till marknad och myndigheter, utan också leveranser av reservdelar "över natt". Sådana transporter för service till näringslivet måste fungera dagligen i hela landet, inte bara till och från Stockholm, utan också mellan orter i landet och till viktiga centra i Europa, Asien och USA. Annars är Sverige illa ute och den pågående avfolkningen av mindre orter påskyndas än mer. Miljöminister Kjell Larsson vill att priset för flygresor i Sverige - av klimatskäl (minns flygets 3,8 av de svenska 0,3 procent d v s 0,0114 procent av CO2-utsläppen) - skall stiga och det mer än i andra EU-länder genom att Sverige inför en koldioxidskatt före alla andra. Näringsminister Björn Rosengren anser att det redan nu är för dyrt (!) att flyga i Sverige och konkurrensverket har nu lämnat förslag hur konkurrensen kan öka för att priserna skall sänkas till EU-nivå ?! Dessutom finns långtgående krav från Norrland och Gotland att börja subventionera flygresor. Vem är det som styr egentligen? Miljöministerns förslag -om det genomförs -leder med självklarhet till en ökad urbanisering och segregering av Sverige och vår utspridda befolkning. Riksdagen har så sent som i juni 1998 fastlagt att varje trafikslag skall betala sina egna kostnader. Flyget betalar i stort sett all infrastruktur och levererar dessutom in vinst till staten. Flyget betalar (genom internationella åtaganden) ännu ingen energiskatt på flygbränsle, men järnvägen betalar heller ingen skatt på el(!).

Miljöministern har i dagarna aviserat att koldioxidskatten på bilbensin inte skall höjas - sannolikt som en följd av att oljepriset är högt och att det inte är så populärt bland behövande bilägare.. För att inte verka handlingsförlamad föreslår Larsson istället att flyget skall beskattas och att det skall bli dyrare att flyga. Det innebär att fler som reser kollektivt med flyg kan tvingas ta bilen. Det är alltså ett kollektivtrafikfientligt förslag som inte har några positiva effekter på glesbygdspolitik, trafiksäkerhet eller miljö. Med andra ord är det ett dumt förslag. Koldioxidskatten för transporter i Sverige bör vara harmoniserad med EU och hållas på så låg nivå som möjligt för vi behöver - mer än de som bor i Holland, England och Tyskland - både flyg, bil och buss. Kjell Larsson bör titta på kartan och se hur vårt avlånga land är beläget.

Harald Rosén
Generalsekreterare
Föreningen Svenskt Flyg

Tel: 08-7919494 eller 0708-859407

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.