Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Toni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Verschiedenes in Deutsch




Denna vecka handlar det om:
Räls Angels,
BR, SL, Zimbabwe, Mina medarbetare åkte till Sverige och studerade kommunalpolitik och kom hem. Bussbranschens osynlige medarbetare och EU!


I förra veckan var jag i Brüssel på olika uppdrag, en av dagarna träffade jag tillsammans med folk från bussbranschen i andra länder kommisionen DG 7 dit trafikfrågorna hör, det var mycket som diskuterades bl.a. framaxel vikterna på bussarna, men var fanns Bussbranschen:s Rolf Waara, lika osynlig som i Stockholm? Ja, jag bara undra eftersom samtliga frågor som var uppe berör i lika hög grad skandinaviska bussägare. Så var jag hos dom andra kommisionärerna den för tullen och svenska statens övergrepp mot bussägarna, dom har aldrig hört talas om Waara, och så hade vi övergreppet och brottet mot de mänskliga rättigheterna som de olagliga miljözonerna utgör, men Waara, var finns du?

De gångna veckorna har varit turbulenta , maktens arrogans visar upp sig. Den svenska kollektivtrafiken är en ekonomisk svulst i samhället som kräver en korrigering. Nu har BR, bussbranschens förening chansen göra sin stämma hörd ifall man har något att säga, har man det? Eller gäller fortlöpande tesen den som svansar med, han får en smula?

1)Vem ljuger, Leif Lindström? En bristande insikt - eller en önskan att mörka - om vad järnvägssystemet kostar skattebetalarna är legio för så kallade "Räls Angels".

2)verksamheten ska inte gå runt utan istället subventioneras av skattebetalarna i Stockholms län

3)Bussbranschen blöder, för att bli en bransch i balans behöver svensk bussbransch ett tillskott på över en miljard kronor (enligt BR)

4)EU-kommissionen har slagit ner på den svenska alkohollagstiftningen

5)DN ringer upp tullens informationstelefon och frågar om hur vin kan privatimporteras. Svaret kommer genast

6)Dagens resenärer blir allt mer självständiga. De bokar sin resa själv och väljer andra alternativ än de resebyråerna erbjuder i sina paketlösningar

7)Vi ser att konkurrensen från lågprisbolagen har satt stor press på våra priser, tycker SAS.

8)Det gnyas i dom egna leden, S-kritiken i Stockholm mot S –växer…

9)Zimbabwe: Blair har erhållit inreseförbud, något för Ringholm att drömma om?

10) 104.000 i månaden för Rosengren, något för Claes Olofsson (BR) att sikta in på?

11)Bussbranschen 2002,Vi vill inte vara med om att det publiceras en hyllningsartikel om oss - det får vi bara skit av om det kommer ut

12)Den socialdemokratiska välfärdsstaten är inte bättre för att den
administreras av borgerliga partier.

13)Goodjet lät meddela på Resmässan i Sollentuna nov 2002 att bolaget kommer att införa en strandsättningsförsäkring för sina resenärer

14)Senegals kust den 26 september2002. Olyckan där 1200 omkom på en sjunkande färja.
En ESTONIA katastrof med andra konsekvenser än i Norden.

15)Nya Fakta, Fakta om Skatter och Offentlig sektor

16)Mina medarbetare åkte till Sverige och studerade kommunalpolitik. De upptäckte att 90% av de i lokala maktorgan i Sverige fungerade precis som sovjetarna gjorde i Sovjetunionen". Gennadij Zuiganov, ryske kommunistledaren.

17)Det är djärvhet och öppenhet i kombination med kritik och ifrågasättande som gör Karl Poppers vetenskapsteori så spännande




Ha en trevlig november vecka, här skiner solen från klarblå himmel. +24C och kan du undvara några dagar – välkommen till Alicante, www.eurocasa.nu gör livet lättare. Golf och semesterhus! Och för den som vill är välkommen att hälsa på, rätt många har redan gjort det. 0034 616 421 085 eller via mail som finns intill.

Tillgivne
Toni Schönfelder


Rubrik nr 1

Vem ljuger, Leif Lindström?
Räntan på investeringarna i järnväg skulle ge gratis flyg i all framtid SJ:s vd har nyligen begärt en miljard från staten - det vill säga skattemedel. Igen, utöver 12 miljarder man får för olönsam trafik och alla miljarder som är efterskänkta av statsmakten.
SJ fd Generaldirektör Stig Larsson som med fackets välsignelse sålde av tillgångar för över 30 miljarder inkl alla tåg som finns i Sverige och med en statsgaranti i botten leasar man tillbaks dessa från Amerikanska pensionstiftelser som betalas i US dollar. Briljant, att dylika personer får gå lösa och inte buras in, visar en skrämmande svensk flathet som stark påminner om Latin Amerika, Bananrepublikerna. Men nu är det inte bara Stig Larsson som skulle behövas buras in utan hela SJ-styrelsen inkl fackets representanter och fler med dem.

Harald Rosén från svensk Flyg har i dagarna fört en debatt mot en ytterligare flumpolitiker från Dalarna, okunnigheten i person, Leif Lindström.
Svar på ett inlägg om subventioner till flyg relativt järnväg tar Leif Lindström till storsläggan. Men hans beskyllningar om lögn faller platt till marken. En bristande insikt - eller en önskan att mörka - om vad järnvägssystemet kostar skattebetalarna är legio för så kallade "Räls Angels".

De tio kronorna per passagerar mil som i subventioner baseras på att staten och länstrafik stöder järnvägen med cirka åtta miljarder per år. ( Därutöver finns det bidrag från AMS, kommunerna, länstyrelse och andra myndigheter alla väl dolda i ett nätverk)
Det handlar om Banverkets anslag och stöd till regional trafik samt vissa normala investeringar.
Men låt oss säga att fem miljarder är för passagerartrafiken och tre miljarder för godset. I ett sådant läge skulle varje passagerar mil med tåg "bara" subventioneras med cirka sex kronor.
Men allt är inte med i detta. I den infrastrukturproposition som togs för ett år sedan - där vänsterpartiet haft stort inflytande, anslås 364 miljarder varav 250 miljarder till järnvägar under perioden 2004-2015 alltså under elva år.
Det är drygt 20 miljarder per år. Men då är inte Hallandsåsen (fyra miljarder), förutom de dryga 10 miljarder som redan är förbrukade. Citytunneln i Malmö (sju miljarder) och Botnia- Norrbottniabanan (8+13 miljarder) medräknade. Sålunda ska drygt 30 miljarder per år finansieras vilket med en tioårig avskrivning, ger närmare tre miljarder per år.
Bara för räntan på kostnaden för Hallandsåsen, Citytunneln i Malmö och Bottnia- och Norrbottniabanan (tre miljarder) skulle man i all framtid kunna driva alla flyglinjer från Stockholm och norrut och alla skulle kunna åka gratis. 15 Boeing 737-800 skulle kunna gå i trafik dygnet runt för räntan på sådana belopp, vilket åskådliggör vad järnvägsinvesteringar kostar.
Sen ska tågtrafiken drivas och det kostar pengar. Tåg ska köpas in och trafik handlas upp. Nästan ingen järnvägstrafik i Sverige är lönsam, inte ens Arlanda Express trots nästa 10.000 passagerare per dag. Men där finns chansen när flygtrafiken ökar.
Norrlandtågen handlas upp och SJ och Green cargo går med underskott som ska täckas av staten.

SJ:s vd har nyligen begärt ytterligare en miljard från staten - det vill säga skattemedel. Men visst är det så att tåget behövs på flera ställen, för pendlare och vissa godstransporter och mellan stora städer. Men flyget behövs också.
De internationella förbindelserna Världen - Arlanda - Dalarna kan inte vara beroende av tåg allena.
Men det kanske är bilen som Leif Lindström vill hänvisa till?

Rubrik 2

Hej vad det snurrar, inom politiken och inom länsbolagen i dessa dagar, där blir det snabbt många nollor, dels på sedlarna och dom som sitter och plitar, en av de högsta Nollorna SL:s VD Schön med många sköna nollor i lön för att prestera jätte underskott anser helt följdriktigt, det är inte meningen att vi skall gå med vinst, men frågan uppstår, hur stor får den årliga förlusten vara? Med ett ämbetsverk av medarbetare där merparten inte behövs skulle man enkelt spara in 3 miljarder ifall man skickade hem allt dö-kött som idag ser sin främsta funktion i att hindra varje form av konkurrens och utveckling.
Att SL inte kan vara ett vinstgivande företag är en politisk fråga – att slösa bort miljarder på inkompetens och maktfullkomlighet är ett VD problem. Lägg ihop hela Sveriges länsbolag och deras jätte subventioner som behövs för att transportera ca 10% av alla som reser i landet, kan vem som helst inse att något är galet? Det är i vart billigare att alla i Sverige reser med taxi, flyger GRATIS och tar den egna bilen istället för att hålla igång en svulstig verksamhet som länsbolagen utgör.

Ett underskott på över 50 miljarder redovisar SL i årets deklaration. Detta är det största underskottet som något rörelsedrivande företag uppvisat i Sverige. Fjolåret resulterade i en förlust på 3,3 miljarder kronor. Bakgrunden till SL:s förluster är ganska enkel – verksamheten ska inte gå runt utan istället subventioneras av skattebetalarna i Stockholms län. Kostnaderna för att hålla igång tunnelbanan, pendeltåg och bussar uppgick förra året till 5,9 miljarder medan SL bara fick in 3,2 miljoner i biljettintäkter. Mellanskillnaden har skattebetalarna fått skjuta till.
Dagens Industri, 6 november


Rubrik 3

Bussbranschen blöder
(skriver BR i ett pressmeddelande den 6/11 -02)
För att bli en bransch i balans behöver svensk bussbransch ett tillskott ( så originellt)
på över en miljard kronor. Det visar siffror som PriceWaterhouseCoopers nu tagit fram baserade på de senast inlämnade årsboksluten till Patent- och registreringsverket. Arbetet är en uppföljning på tidigare års
rapporter om bussbranschens ekonomi. Säger Jan-Erik Kjellberg, förbundsdirektör på BR.

Rätt, Kjellberg du snabbt klimatiserad dig och uppgiften att vara lakej, BR förbundsstyrelse kan vara nöjd. Kontakten med verkligheten och skattebetalarnas ytterligare förmåga att ta fram mer pengar finns inte. Landet går på kryckor, egoism bland politiker och andra som är satta att sköta aktiebolaget Sverige har satt i system att berika sig allt vad man orka på kortast möjliga tid. Var finns det gemensamma ansvaret? Var finns pengarna? Vet någon vad en värdegemenskap är för något? Inte är det för att betala lön till 10.000 icke behövande tjänstemän i länsbolagen.

BR,varför inte bara för en enda gång skull komma med något unikt och presentera politikerna ett förslag där det blir mer pengar till dom som utför trafiken och samtidigt som man minskar skattebetalarnas bidrag med mer än hälften? Börja med att komma med ett förslag som att skippa Länsbolagen, och ta en funderare hur detta skulle se ut. Där ligger nämligen lösningen och inte i något annat. För detta behövs inget Price Waterhouse eller andra siffer akrobater, det som behövs är mod och visioner!
Men "istället vill LO att världens mest skattetyngda folk att dessa skall betala ännu mer skatt."



Rubrik 4

Regeringen beslutade i dag, torsdag den 7 november, att ge 5 miljoner kronor till Svensk idrott då man har noterat stora framgångar i OS och internationella mästerskap. Genom att regeringen nu tillför ytterligare 5 miljoner
kronor utöver tidigare 10 miljoner kronor skapas förbättrade möjligheter för de aktiva att nå nya framgångar.

Skulle detta överföras till Länsbolagen och bidragen till den svenska kollektivtrafiken, skulle Sverige ligga världs – etta, det gör man också men inte i den bemärkelsen som man kunde ha hoppats på. Värst i klassen skulle man kunna sammanfatta, det är bara Tyskland som slår Sverige och det med råge! Men så är det slut på pengarna där också!

Och medans musiken spelar upp till dans, sjunker Titanic! Ståtligt och elegant.


Rubrik 5
EU-kommissionen har slagit ner på den svenska alkohollagstiftningen

Goda utsikter för alla bussägare som blivit fällda av en svensk politisk domstol i Göteborg.
Svenska Bussbolag och deras resenärer som blivit trakasserade vid återinträde till Sverige efter en sk shoppingresa får nu kraftfullt stöd av EU kommissionen.
Sverige bryter mot ingångna avtal, man bryter mot de mänskliga rättigheterna och man jagar privatimporten för att den svenska staten måste ha mera skatteinkomster.
Bussbranschen BR jamsar med utan att begripa någonting i hopp om att få en stjärna i den politiska himlen. När nu EU kommer att driva ärendet i domstol har den svenska regeringen inget annat att göra än att backa och genomföra det man undertecknat i form av Maastrichtavtalet. Mot Ca 10.000 personer har tullen begått övergrepp emot, vilka alla kan komma begära ersättning, spar kvittorna. Det gäller också bussbolags cheferna som är åtalade, det finns ljus i tunneln. ( Men kom ihåg, det var inte BR ,din förening, som drev frågan, möjligen tvärtom!)

"Europeiska gemenskapernas kommission anser följaktligen att Konungariket Sverige inte har uppfyllt sina skyldigheter enligt artiklarna 28 och 30 i EG-fördraget"

EU-kommissionen har slagit ner på den svenska (olagliga) alkohollagstiftningen. Tvånget att gå via Systembolaget för svenskar som vill köpa vin och sprit utomlands hindrar den fria handeln inom EU och strider därmed mot EU:s regler, menar kommissionen.
Sverige har redan fått ändra alkohollagstiftningen
Det svenska monopolet för Systembolaget har hittills klarat sig igenom kritik från kommissionen och prövningar i EU:s domstol. På flera punkter har Sverige dock fått ändra sin alkohollagstiftning efter kritik från kommissionen.
Det gäller till exempel tillståndsgivningen och avgifterna för partihandel med alkohol och möjligheterna att skicka vin och sprit som gåva.
Nu anser kommissionen att det inte är hållbart att motivera hindren mot privat införsel med att människor måste skyddas mot alkoholens skadeverkningar.



Rubrik 6

DN ringer upp tullens informationstelefon och frågar om hur vin kan privatimporteras. Svaret kommer genast:
- Förbjudet, alla beställningar måste gå igenom Systembolaget, med svensk moms, svensk alkoholskatt, transport och systembolagets vinst tillägg.
"Att den svenska alkohollagen förbjuder enskilda att förvärva alkohol utomlands och få den transporterad till sig i Sverige av en oberoende mellanhand utgör ett hinder för handeln i gemenskapen."
Experter i EU-rätt, som läst brevet, anser dock att EU-kommissionen har rätten på sin sida och att mycket talar för att Sverige måste ge upp sina restriktioner

I domar som handlar om tobak där ett ombud i Spanien köpt cigarrer på uppdrag av sin son i Sverige har Stockholms länsrätt utdömt att skatten ska betalas i Spanien, säger Carl-Michael Quitzow.
Andra insatta personer i ämnet menar också att tidigare domar om smuggling mot personer och där egendom tagits i beslag kan komma att få rätt till skadeersättning.

- Det finns 14.500 sådana fall där resenärer felaktigt blivit dömda för smuggling


För något år sedan gick det att beställa varor på Internet som sedan
fraktades hem av speditör. Det sattes stopp för detta för att, som det
hette, man smugglade eftersom man själv inte förde in varorna.
Den 7/11 uppger Dagens Nyheter att budskapet från EU-kommissionen till
Sverige är att svensk lag strider mot EG-fördraget.




Rubrik 7

Bussbranschen om den varit lite mer för samarbete, haft ett organ som verkade för utveckling, man inte ägnande sig åt Jante-lagen, haft en förening där man uppmuntrar medlemmarna till utveckling, hade branschen sedan länge haft en fungerande Internet Portal som skulle ha vänt sig mot kunderna i Sverige och övriga världen på 30 språk, minst. Hur många i förbundets styrelse och medlemmar kan mer än sända mail?
Citat:
Dagens resenärer blir allt mer självständiga. De bokar sin resa själv och väljer andra alternativ än de resebyråerna erbjuder i sina paketlösningar. Nya distributionssätt, nya resmål, fler arrangörer samt den 11 september har skyndat på utvecklingen, ..
- Folk har lärt sig att välja fördelaktigare resor och väntar till sista minuten när hushållskassa tillåter. Istället för oflexibla tidlåsta färdiga dyra paketresor.

Dagens Nyheter, 8 november


Rubrik 8

Tänk vad konkurrensen kan ställa till med:
För att möta konkurrensen på den allt hårdare flygmarknaden, och då främst från lågprisflygbolagen, anser Jörgen Lindegaard, koncernchef på SAS att hans bolags biljettpriser bör sänkas. Han talar om en sänkning på 25 procent på affärsresebiljetterna.

Det är för – jäkligt, det där med konkurrens!



Rubrik 9

S-kritiken i Stockholm växer
Allt fler socialdemokrater kritiserar nu ledningen för Stockholms arbetarekommun. 41 socialdemokrater kräver mer direktinflytande och öppenhet. I en debattartikel i AB presenterar de ett niopunktsprogram.
Sammantaget har den senaste månadens händelser tydligare än på länge visat hur den härskande eliten i en alltmer enpartistisk stat tänker och uppträder. Det handlar inte främst om statsrådslöner utan om hyckleriet och dubbelmoralen i det parti som gör anspråk på att vara en bättre sorts folk än andra.

Sju socialdemokratiska kommunalpolitiker
Kommunstyrelsens ordförande i Västerås, Uppsala, Örebro, Norrköping, Gävle,
Eskilstuna och Södertälje, alla (s), menar att om staten beslutar om
utgifterna så skall staten även betala dessa. Man anser även att regeringen
toppstyr kommunerna


"Sverige skall vara ett land där inkomstklyftorna minskar och girigheten
trängs tillbaka." Finansminister Bosse Ringholm


"Jag tror det är väldigt viktigt att ledande politiker har ett förhållningssätt som är förenligt med den ideologi vi står för.” Bosse Ringholm! Känner inte Statsråden till detta?

Statsrådet PÄR NUDER svarar på frågan vad han tror vanligt folk tycker om att Leni Björklund anser att det är för tufft att leva på bara
50.000 kr/mån, att Britta Leijon berättar att hon måste börja laga mat eftersom pengarna annars inte räcker då hon som riksdagsledamot får nöja sig med knappt 50 000 kr/mån och att Hans Karlsson inte minns varifrån han fått
180.000 kr, en årslön för en kommunalarbetare. Ur lördagsintervjun, P1, 27 oktober.

Veckan som gått har dominerats av migrationsminister Jan O Karlssons och försvarsminister Leni Björklunds inkomster, anklagelserna om fusk vid tillsättningen av
borgarråd i Stockholms arbetarkommun med krav på att dess ordförande Bosse Ringholm avgår

Det finns dom som tror på Jultomten!


Rubrik 10

Inreseförbud för Premiärminister Blair i Zimbabwe
Zimbabwes President Robert Mugabe har meddelat Englands Premiärminister Blair att denne inte får komma till hans land då EU infört sanktioner, något som Ringholm kanske drömmer om att få införa i kriget om spriten som flödar över gränserna, och nu skall Danmark sänka skatten med 45%, då räcker det att åka över bron, ingen bra sak för rederierna heller för den delen? Ringholm, förbjud svenskarna att lämna landet! Hur man gör detta snabbast finns kvar i arkiven från DDR.
Var inte ledsen Ringholm, det lär krylla av törstiga Norrmän som kompenserar förlorade svenskars inköp. Pengar, som pengar eller?


Rubrik 11

104.000 i månaden för Rosengren - även utan nytt jobb i MTG
Björn Rosengren lyckas tydligen bra i sina förhandlingar. Var finns Claes Olofsson? (BR, Buss i Väst) Här finns det nya möjligheter till personlig vinning, mingla in dig i departementet.



Rubrik 11

Från Tidningen Bussbranschen www.bussbranschenbw.se med anledning att en bussägare inte ville finnas med i en artikel som var positiv, kan man tänka sig?
”Vi vill inte vara med om att det publiceras en hyllningsartikel om oss - det får vi bara skit av om det kommer ut. Folk i branschen är så jävla avundsjuka och våra förare skulle bara fara illa om det här kom ut.”
- Jag förstår att du inte känner till hur stor Jante-lagen är i branschen”, sa han, och hänvisade till några andra bussägare som (oförsiktigt) låtit sig intervjuas i branschtidningarna - stuckit ut hakan och berättat om hur bra de var - och ”blivit utskrattade av alla i branschen”.

En bransch med lysande utsikter...!


Rubrik 12

Moderaterna, och sin framtid efter katastrofvalet !

Den socialdemokratiska välfärdsstaten är inte bättre för att den administreras av borgerliga partier, skall vår samhällskritik därför riktas mot ”socialister i alla partier”. Säger (m) ledaren Lundgren.

Det viktiga är inte etiketterna. Det viktiga är värderingarna.
Det behövs skatter för att finansiera viktiga samhällsfunktioner. Men det skall inte
vara någon politisk uppgift att därutöver ta ifrån människor pengar som de har förtjänat genom arbete, företagande eller sparande.

Då det socialdemokratiska oppositionsrådet i Tibro fick frågan vad som hade varit annorlunda om hans parti i stället fått styra kommunen
tänkte han länge. Till sist blev svaret att dagens 16 meter långa simbassäng, hade varit 25 meter lång.

Men, den moderata verkligheten ser annorlunda ut enligt min uppfattning!

Moderaterna låter sig fortfarande villigt fångas in av statens samtliga tentakler, som t ex Systembolagets alkoholsortimentsnämnd. Moderater sätter sig villigt på poster i Nordiska rådet eller som landshövdingar, när det enda rimliga är att lägga ned dessa överflödiga reträttposter för avdankade politiker. Så länge maktposter och fringisuppdrag är viktigare än varsamhet med skattebetalarnas pengar och minskad politisk överhöghet, kommer dessa budskap aldrig att bli riktigt trovärdiga.

Gör det skamligt att spendera andras pengar, skattebelaranas pengar!
Även i det vardagliga politiska arbetet märks den moderata statsmannakulturen. Så fort det drar ihop sig till budgetarbete slåss även de moderata riksdagsledamöterna med näbbar och klor för att bjuda över regeringens budgetförslag på områden som man betraktar som ”sina”. Även moderaterna föreslår ökade totala statsutgifter. Att föreslå nedlagda myndigheter och indragna bidrag görs motvilligt och i hemlighet, om det görs alls.

Det är en smula ironiskt att moderaterna så ofta uppfattas som maktens och systemens främsta företrädare, trots att socialdemokraterna regerat landet i 61 av 70 år. Det beror inte minst på den statsmannakultur – med dess bugande och bockande för makten i alla dess former.
Ska moderaterna någonsin kunna bli ett modernt och frihetligt idéparti, räcker det inte med att anta några högtidliga principformuleringar, som sedan glöms bort vid nästa utskottsmöte. Det krävs en ny riktlinje för partiets beslutsfattare på alla nivåer:

Styr inte bättre, styr mindre! Det är bättre.

Inte med ett ord berördes länsbolagsreformen hur och när den kan avvecklas, som infördes av en moderat kommunikationsminister Thuvesson vilket är en av de största och mest kostsamma socialiseringar i detta land i modern tid.


Rubrik 13

Goodjet lät meddela på Resmässan i Sollentuna att bolaget kommer att införa en strandsättningsförsäkring för sina resenärer redan nästa vecka. Bolagets VD Reidar Svedahl menar att Traffic Europas konkurs skadar förtroendet för flygreseorganisatörer och därför har bolaget ett avtal på gång med Lloyds i London. Villkor och eventuell kostnad för denna försäkring är ännu inte meddelad.

BRA, TFR bussresearrangörerna och trafikföretagens råd har under min ledning vid 2 tillfällen försökt införa en ”branschförsäkring” där alla resenärer är försäkrade, denna kostar idag där den finns i ex i Tyskland, England ca 28 kronor per resenär. Alla tjänar på detta, branschen med sitt anseende, resenären som alltid är trygg och man slipper en otymplig statlig administration.
Branschföreningen skulle äntligen kunna få en stark kassa som gav möjligheter att skaffa experter till branschen istället för en rad glada amatörer.
Bussarrangörerna skulle slippa bankgarantierna och personlig borgen. Ännu ett ämne som BR kunde tagit tag i eftersom man tagit över BRA och lovat att göra kraftfulla insatser, ( ...ej för miljözoner, shoppingresor till utlandet, vad finns kvar?) nu kom chansen, möjligen en politisk lösning med möjlighet att ändra resegarantilagen.

Rubrik 14

Senegals kust den 26 september2002. Olyckan där 1200 omkom på en sjunkande färja.
Olyckan påminner kusligt mycket om den med ESTONIA.
Med en stor skillnad, i Sverige 7 år senare har fortfarande inget statsråd eller tjänsteman avgått, ej så heller i Finland eller Estland! Men så är Nordens folk ofelbara!

Haverikommissionens rapport har lett till att presidenten avskedat premiärministern och hela regeringen. I Sverige blir man befordrat!
Dödsiffran har stigit från tidigare cirka 1.000 till 1.220 sedan militärer och barn som reste gratis utan biljett räknats in. Totalt fanns 1.287 personer på den statsägda färjan som också hade 50 ton osurrad last ombord. Den senegalesiska försvarsmakten får kraftig kritik för att det tog över tolv timmar innan man sände ut flygplan och fartyg till haveristen. Fiskebåtar tog hand om de 67 överlevande.



Rubrik 15

Nya Fakta, Fakta om Skatter och Offentlig sektor
Faktablad 2002:7 Mervärdesskatten. År 1960 infördes den tillfälliga
omsättningsskatten och var då 4 procent av försäljningspriset.
Faktablad 2002:6 Skattetrycket i internationell jämförelse 2001.
Skattetrycket i Sverige ligger 13,4 procentenheter över OECD-snittet
Personer med annan åsikt än de officiella ståndpunkterna skall "brännmärkas".

Sverige vill inte lyssna på de experter som rekommenderade en minskning av den offentliga sektorn. Eftersom varje minskning – också minskar facktes inflytande. Socialisterna, som så skickligt utnyttjat pöbelns avund, dumhet och okunnighet, tillgriper alltid olika bortförklaringar för att rättfärdiga sina övergrepp på samhället.

Professorn i juridik Jacob Sundberg, ansåg att i Sverige behöver man skydd mot despotiska fackföreningspampar och hänsynslösa organisations-intressen (SvD, 4 aug. 1989).

Inte ens Kina tror längre på den svenska socialistiska modellen. Folkets Dagblad skrev att "den svenska välfärds-politiken hindrar den ekonomiska utvecklingen".

Den eviga propagandan om "fördelningspolitik” och den krassa verkligheten finner du under punkterna 9 och 11 ovan.
På samma sätt sjunker Sveriges tidigare överlägsna välstånd i den internationella statistiken, nu är man näst sist i EU, en bragd!

Rubrik 16

Mina medarbetare åkte till Sverige och studerade kommunalpolitik. De upptäckte att 90% av de i lokala maktorgan i Sverige fungerade precis som sovjetarna gjorde i Sovjetunionen". Gennadij Zuiganov, ryske kommunistledaren.

Det blev en mycket avslöjande intervju som den ryske kommunistledaren och presidentkandidaten Gennadij Zuiganov gav för TV-Rapport den 15 juni 1996. Han sade bland annat följande:" Mina medarbetare åkte till Sverige och studerade kommunalpolitik. De upptäckte att 90% av de i lokala maktorgan i Sverige fungerade precis som sovjetarna gjorde i Sovjetunionen". Så avslöjades alltså den sanna kommunistiska politiken i Sverige, precis som i en riktig planekonomi.
Det som fattas inom SAP är "perestrojkan"

Rubrik 17

Är du intresserad av lite världsliga ting kan jag rekommendera detta sammandrag av:

Det är djärvhet och öppenhet i kombination med kritik och ifrågasättande som gör Karl Poppers vetenskapsteori så spännande.

I somras anordnades en Karl Popper 2002 Centenary Congress i Wien med anledning av filosofens födelse för hundra år sedan i samma stad. Här samlades de flesta av världens filosofer med intresse för, och stor kunskap om, Poppers intellektuella arbete; 350 stycken inalles. Här fanns inte bara Poppers nära medarbetare och vänner i den akademiska världen, utan även vi andra som inte kände honom personligen men som i egenskap av sympatisörer och/eller kritiker tagit starka intryck av hans tankar.
Det blev ett digert program, vilket inte är så konstigt med tanke på att Popper under sin långa gärning (han blev 92 år gammal) hann skriva om väldigt många ämnen: kropp/själ-problemet, sannolikhetsteori, kvantmekanikens filosofi, metafysik, filosofihistoria, politisk filosofi och vetenskaplig metod med mera. Inom alla dessa områden har Popper bidragit med idéer och kritik som diskuteras flitigt världen över. Hans inflytande begränsas inte bara till fackfilosofer utan han är känd även bland naturvetare och samhällsvetare på ett sätt som är få filosofer förunnat.
Populär i Kina
Det är främst tre reflektioner om Popperforskningen jag vill göra efter kongressen. Den första är att inslaget från öst, från de forna östblocksstaterna men även från Kina, var förhållandevis stort. Det är förstås framför allt Poppers politiska filosofi som attraherat intellektuella där. I det fortfarande kommunistiska Kina har man haft konferenser om Poppers filosofi sedan 1982 och hans Open society finns sedan länge i kinesisk översättning. Det berättades dock många underhållande historier om vilka knep och finter forskare fått ta till för att komma åt Poppers verk där de låg inlåsta i bibliotekens giftskåp.
En annan iakttagelse som man kunde göra var att idéhistorikerna nu börjat sitt arbete på allvar. Några av de frågeställningar som togs upp hade rubriker som: Vilka idémässiga influenser formade Poppers tidiga tankar om samhället? Vilka intellektuella kopplingar fanns det mellan Popper och Hayek? Vad gjorde Popper då han var på Nya Zeeland under kriget? Varför ansågs Popper vara en "besvärlig" person inom den anglosachsiska akademiska världen? Hur var egentligen relationen mellan Popper och den positivistiska s k Wiencirkeln? (Popper delade t ex inte deras åsikt att all vetenskap måste baseras och legitimeras genom observationer, och han accepterade heller inte att språket får sin mening genom att kunna reduceras till observerbara termer.)
Det var särskilt roligt att lyssna på dessa föredrag och diskussioner eftersom många av de personer som utgjort Poppers intellektuella miljö också var närvarande. Flera nya verk – som Malachi Hacohens Karl Popper : the formative years 1902-1945 – har nyligen publicerats och andra är på väg.
Allt mer uppmärksammad
En tredje iakttagelse – som också underbyggs av den förra – är att Poppers filosofi i dag verkar få betydligt större uppmärksamhet bland västerländska fackfilosofer än tidigare. Den traditionella bilden av vetenskapsteoretikern Karl Popper som förmedlas i de flesta kursböcker i vetenskapsteori eller filosofihistoria har varit relativt undanskymd. Antingen har man fullkomligt felaktigt betraktat Popper som ett slags positivist i stället för en positivismens kritiker och, som han själv hävdar, dess baneman. Eller så har man sett honom som en "övergångsfigur" mellan positivismen och den riktning som startade med den senare Wittgenstein och ledde vidare via Thomas Kuhn och Richard Rorty till "post-modernismen". Tolkningen innebär att Popper blott var en kortvarig länk, som genom sin kritik mot en absolutistisk syn på kunskapen (d v s, att vetenskaplig kunskap är säker) öppnat upp för den skeptiska ståndpunkten att det inte finns några sanningar alls utan att alla fakta blott är sociala konstruktioner. Denna syn börjar nu korrigeras.
Det är naturligtvis helt korrekt att Popper får räknas som den störste kritikern av åsikten att vetenskapen utmärker sig genom att kunna producera absoluta och definitiva sanningar om hur världen ser ut. Men för den som verkligen läst hans genombrottsverk, Logik der Forschung från 1934 (The Logic of Scientific Discovery 1959), känns tolkningen av Popper som en länk till relativism och konventionalism (d v s åsikten att som är vetenskapligt acceptabelt bestäms av sociala konventioner snarare än av experiment, teori och inom-vetenskaplig metod) ganska obegriplig. Tvärtom utgör bokens konstruktiva sida ett utarbetande av en anti-konventionalistisk strategi för att försvara vetenskapens rationalitet. Det finns väldigt lite nytt i postmodernismen som inte redan behandlats ganska utförligt i denna bok, eller i The open society.
Metodologisk falsifikationism
Att förstå varför det blir lika galet att tolka Popper som blott en övergångsfigur till postmodernismen som att se honom som ett slags positivist är att förstå kärnan i den metodologiska falsifikationismen. Popper siktar inte bara på att kritisera de positivistiska grundteserna om induktion och observationers pålitlighet, utan framför allt siktar han på att ersätta positivismens vetenskapssyn med en bättre och mer rationell teori.
Popper har, liksom positivisterna, en tro på att vetenskapen är rationell och kan utveckla vår kunskap om världen. Men han ser också att positivismens beviskrav på vetenskapen, d v s att allt skall kunna härledas från observationer, leder till absolutism och stagnation. Hans lösning är den betydligt mer dynamiska falsifikationistiska metoden. I korthet säger denna att vi inte bör ställa det omöjliga kravet att teorier skall vara bevisade av observationer för att få vara en del av vetenskapen. Det är bättre om de är djärva idéer med djup och beredd. Å andra sidan bör vi som motvikt mot ett ohämmat spekulerande ställa kravet att dessa teorier skall vara empiriskt falsifierbara, d v s de skall vara lätta att motbevisa om de är felaktiga. Det är kombinationen av djärva teorier och möjligheten att samtidigt ifrågasätta dem empiriskt som gör den vetenskapliga verksamheten spännande.
Ett vanligt missförstånd av filosofer som uppenbarligen inte har läst (eller förstått) The logic of scientific discovery är att Popper helt enkelt ersätter observerbarhetskravet med ett simpelt krav på falsifierbarhet. Men då, säger man, har ju Popper inte insett att det alltid är möjligt att rädda sina älsklingshypoteser från falsifikation genom olika tilläggsantaganden, ad hoc-hypoteser och omtolkningar av experimenten. Så falsifikation är precis lika omöjligt som att bevisa sin teori med observationer! Alltså hamnar vi i den relativism och konventionalism som Popper säger sig vilja undvika.
Att även mycket framstående filosofer (som exempelvis Hempel, Kuhn och Putnam) begår denna typ av blunder är förstås pinsamt, men jag brukar använda dem för att illustrera poängen med en falsifikationistisk metod för mina nybörjarstudenter. Att ingenting hindrar en forskare från att, om han/hon så önskar, i det oändliga försvara sin älsklingsteori, är ingen invändning mot falsifikationismen. Snarare är det en del av själva utgångspunkten för filosofin.
Det hänger på metoden
Tänkare som Duhem och Poincaré hade redan i slutet av 1800-talet pekat på den logiska möjligheten av att, med hjälp av tilläggsantaganden och ad hoc-modifieringar, alltid få en teori att passa in i en given mängd observationer. De utvecklade då tanken, att valet av vilken teori vetenskapen valde att tro på var en social konvention snarare än något som var framtvingat av empiriska data. Popper påpekar också att observationerna själva alltid är ett slags tolkning av verkligheten och att de således alltid kan ifrågasättas.
Det projekt som Popper förelägger sig är därför att utveckla en metodologi, eller ett antal spelregler, som syftar till att motverka beslut inom vetenskapen som leder till dogmatiska försvar av våra älsklingsteorier. Logiken i sig tvingar oss inte att välja bra teorier framför dåliga, utan det handlar om att följa en metod som gynnar kunskapens tillväxt. Det är således enbart om vi accepterar en sådan metodologi som falsifikation möjliggörs.
Den vetenskapliga metoden är i grunden falsifikationistisk, hävdar Popper. Visst kan det förekomma undantag, men på det hela taget är, och bör, vetenskapen vara kritisk till sin karaktär. Det innebär att man ser till att formulera teorier som kan falsifieras empiriskt om de är falska, och att man inte tolererar alltför många undanflykter i syfte att rädda någon älsklingsteori. På så sätt hålls det vetenskapliga projektet levande så att nya, och bättre, teorier ersätter sådana som inte håller måttet.
Teorier ersätts med ännu bättre
Vi skulle naturligtvis kunna välja att bedriva forskning efter helt andra spelregler. Vi skulle t ex kunna få för oss att vetenskap består av bevisad kunskap som inte kan ifrågasättas när den en gång blivit empiriskt bekräftad. Men även om forskare ofta trott på illusionen om den säkra kunskapen, så visar vetenskapshistorien att ingen teori – oavsett hur ofta den blivit konfirmerad – håller för evigt. Den Ptolemaiska världsbilden höll i 1 500 år, den Newtonska konfirmerades dagligen i bortåt 250 år. Ändå har de ersatts med ännu bättre teorier.
Vi skulle också kunna spela det postmodernistiska spelet, där verklighet och sanning ifrågasätts och där enbart diskurs och påverkan har betydelse. Här blir alla medel tillåtna för att i vetenskapens namn rida sina käpphästar och forma världen som man tycker. Ur popperiansk synvinkel har postmodernisterna helt enkelt blandat samman det faktum att vår kunskap om världen alltid är osäker (och att mycket av den sociala och kulturella världen är skapad av människan) med att det inte finns någon objektiv verklighet att utforska.
Men det går att kombinera en övertygelse om vetenskaplig rationalitet som har sanningen som mål, och en insikt om att vår kunskap om verkligheten alltid är felbar. Vi kan alltid närma oss sanningen, och kanske till och med nå den ibland, utan att för den skull förhäva oss att tro att vi nu vet den slutgiltiga sanningen. Vi kan också inse människans kunskapsmässiga begränsningar utan att för den skull kasta all rationalitet och sökandet efter sanning överbord. Det enda som krävs är, enligt falsifikationismen, en metod som är både öppen och kritisk; en metod som tillåter djärva idéer att prövas, för att ofta kullkastas, av verkligheten.

faxless cash advance faxless cash advance>

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.